Βρείτε ιατρό

GENIKI_aimodosia_linksite

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Αιμοδοσία, δώρο ζωής!

Δώρο ανεκτίμητης αξίας αποτελεί το αίμα για κάποιον που το έχει ανάγκη, μα και υπέρτατη εκδήλωση αλληλεγγύης γι’ αυτόν που το προσφέρει. Είναι μία πράξη αγάπης για τον πλησίον, καθώς και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Χείρα βοηθείας σε μία δύσκολη στιγμή, αλλά και θωράκιση του οργανισμού μας για το μέλλον.

Το κοινωνικό πρόσωπο της αιμοδοσίας

Ο εθελοντής αιμοδότης βοηθάει να σωθεί η ζωή μέχρι και τριών συνανθρώπων του με μία μόνο αιμοδοσία, συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο, ενώ συμβάλει στο να εξασφαλιστεί επάρκεια αίματος όχι μόνο για άτομα που δεν γνωρίζει, αλλά και για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους φίλους του. Άλλωστε η εθελοντική αιμοδοσία δημιουργεί χρήσιμα αποθέματα που, μεταξύ άλλων, περιορίζουν την εξάρτηση των ελληνικών ιδρυμάτων από εισαγόμενο αίμα.

Οφέλη για την υγεία

Εκτός από την ηθική υπόσταση της αιμοδοσίας, υπάρχουν και πρακτικά οφέλη για την υγεία του ίδιου του αιμοδότη. Ένα από αυτά, αφορά στην καύση 650 θερμίδων κατά τη διάρκεια αναπλήρωσης του αίματος σε κάθε αιμοδοσία. Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει πως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι λιγότερα στους αιμοδότες ηλικιών 43 έως 61 ετών που δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο, ενώ η αιμοδοσία με αυτή τη συχνότητα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αλλά και τη θνησιμότητα από την επάρατη νόσο.

Συμπληρωματικά, οι συχνές δωρεές βοηθούν το αίμα να ρέει καλύτερα και μπορούν να περιορίσουν τα αρτηριακά «μπλοκαρίσματα», ενώ παράλληλα μειώνουν τα υψηλά επίπεδα σιδήρου που επηρεάζουν την πηκτικότητα του αίματος καθώς και την οξείδωση της χοληστερόλης που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Τέλος, με την ευκαιρία αυτής, το αίμα υπόκειται σε τακτικό, εργαστηριακό έλεγχο, με αποτέλεσμα ο αιμοδότης να ενημερώνεται συχνά για την υγεία του και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει εγκαίρως τυχόν ασθένειες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη λοιπόν, βάλτε την αιμοδοσία στη ζωή σας και χαρίστε πνοή στους συνανθρώπους σας αλλά και σε εσάς τον ίδιο.

Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Καλοκαιρινές Διακοπές και Διαβήτης: 9+1 συμβουλές