Βρείτε ιατρό

Oυρολοίμωξη – Ο πιο συχνός καλοκαιρινός εχθρός. 4+1 τρόποι για έγκαιρη πρόληψη

Είναι ενοχλητική, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες, αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα, ωστόσο είναι δυνατόν να προληφθεί.

Ο λόγος για την ουρολοίμωξη, μια μόλυνση-λοίμωξη που επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα και προκαλείται από μικροοργανισμούς όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες.

Συνήθως τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται άμεσα με την ούρηση. Κάποιες φορές όμως καταφέρνουν να ξεπεράσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και οδηγούν σε ουρολοιμώξεις.

Η ουρολοίμωξη βρίσκεται σε έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού η συνήθεια να μένουμε αρκετή ώρα με το βρεγμένο μαγιό, αλλά και το κολύμπι σε ακατάλληλα νερά, είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα, είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Άλλωστε ο συνδυασμός υγρασίας και ζέστης προλειαίνει το έδαφος για τις ουρολοιμώξεις.

Η ουρολοίμωξη ταλαιπωρεί ετησίως περί τα 170 με 180 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να εστιάζεται στην ουροδόχο κύστη. Μάλιστα πρόκειται για τον δεύτερο πιο συχνό τύπο λοιμώξεων στον άνθρωπο. Συχνότερη είναι η εμφάνισή της στις γυναίκες, καθώς το 60% θα την αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ στους άνδρες η αντίστοιχη αναλογία είναι 15%.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς για ανατομικούς λόγους, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα, ενώ απέχει ελάχιστα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, όπου αναπτύσσονται μικρόβια.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι εύκολο να αναγνωριστούν και είναι τα εξής:

συχνοουρία, που κάνει τις επισκέψεις στην τουαλέτα επιτακτικές και συχνές.

-Το τσούξιμο κατά την ούρηση.

πυρετός, κυρίως με την εμφάνιση δέκατων.

ναυτία και ο κοιλιακός πόνος.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που η ουρολοίμωξη δεν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά διαπιστώνεται μετά από εξετάσεις ούρων.

Η ουρολοίμωξη ευνοείται όταν συντρέχουν κάποιες ειδικές συνθήκες, όπως η αναστολή ούρησης, η ελλιπής ενυδάτωση του οργανισμού, η πλημμελής υγιεινή, η χρήση νάιλον εσωρούχων, αλλά και η μη ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή.

Πώς θα την προλάβουμε

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες μιας ουρολοίμωξης;

  1. Πρέπει να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας, λαμβάνοντας άφθονα υγρά, σε μικρές ποσότητες, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Πρέπει να μην αναστέλλουμε την ούρηση, αλλά να οδεύουμε στην τουαλέτα με την πρώτη τέτοια επιθυμία. Μάλιστα οι γυναίκες πρέπει να ουρούν σε καθιστή στάση.
  3. Πρέπει να ουρούμε αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.
  4. Πρέπει να καθαρίζουμε σχολαστικά την περιοχή των γεννητικών οργάνων γενικότερα, αλλά και πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.
  5. Πρέπει να αποφεύγουμε τα νάιλον εσώρουχα.

Εφόσον εκδηλωθεί η ουρολοίμωξη και επιμείνει, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας, αφού αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε πυελονεφρίτιδα και απόστημα σε κάποιο όργανο του ουροποιητικού συστήματος.

Τα οφέλη της θάλασσας στις ρευματικές παθήσεις

«Ψηφιακοί τραυματισμοί»: Η πάθηση του 21ου αιώνα και πώς θα την αποφύγετε