Βρείτε ιατρό

Δωρεάν Δερματολογικές εξετάσεις από τη Γενική Κλινική

Πέντε δωρεάν δερματοσκοπήσεις την ημέρα και για πέντε ημέρες (7-11/5) προσφέρει η «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης», στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για να κλείσουν ραντεβού με τη δερματολόγο της Κλινικής κα Ιωάννα Λεφάκη μέχρι και την Πέμπτη 10/5 και ώρες 10:00-21:00 στο τηλέφωνο 2310895187. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μελανώματος.

Σκοπός αυτής της ενέργειας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος – ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και των σπλάγχνων –  αλλά και γενικότερα για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος.

Ο Καρκίνος του Δέρματος αποτελεί σήμερα ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στις ευρωπαϊκές χώρες. Περίπου 130.000 μορφές μελανωμάτων εμφανίζονται στον παγκόσμιο πληθυσμό και περίπου 37.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με τη νόσο. Η αύξηση του αριθμού των νέων περιστατικών που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη φτάνει έως και το 8% ετησίως.

Οι περιπτώσεις εμφάνισης μελανώματος έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια στις Ευρωπαϊκές χώρες. Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Τι είναι το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ουσιαστικά ο καρκίνος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα. Είναι ένα από τα πιο σοβαρά είδη καρκίνου, καθώς δίνει εύκολα μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος μέσω του λεμφικού συστήματος όπως επίσης και μέσω του αίματος (αιματογενής διασπορά). Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η έγκαιρη διάγνωση από δερματολόγο έχει μεγάλη σημασία. Μια από τις  πρώτες ένδειξεις για το μελάνωμα είναι κυρίως η αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα ή χρώμα ενός σπίλου (ελιάς).

Σύμφωνα με το «Skin Cancer Foundation», τα 5 πρώτα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου (ABCDE) αποτελούν ένα οδηγό για τα πρώιμα προειδοποιητικά σημεία του μελανώματος.

  • Α εκφράζει την ασυμμετρία (ASYMMETRY)
  • Β εκφράζει το όριο (BORDER)
  • C εκφράζει το χρώμα (COLOR)
  • D εκφράζει τη διάμετρο (DIAMETER)
  • E εκφράζει την εξέλιξη ή την αλλαγή (EVOLVING)

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κανόνας στην ιατρική κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μελάνωμα. Όσο πιο έγκαιρα διαγιγνώσκεται, τόσο πιθανότερη είναι η πλήρης ίαση. Κατά την άποψη των ειδικών, το 90% των διαφόρων ειδών μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.

Αποτελέσματα διαγωνισμού Euromedica Γενική Κλινική

Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης