Βρείτε ιατρό

6+1 κριτήρια για τη σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι ένα ακόμα καλοκαιρινό αξεσουάρ. Αν και προσφέρουν στυλ και συμπληρώνουν την εμφάνισή μας, ο κύριος ρόλος τους είναι να προστατεύουν τα μάτια μας και γι’ αυτό η επιλογή τους πρέπει να γίνεται προσεκτικά.

Άλλωστε, μόνο έτσι θα έχουμε στις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις έναν «σύμμαχο» απέναντι στην ακτινοβολία UVB και UVA. Γι’ αυτό η αγορά ενός γυαλιού δεν πρέπει να σχετίζεται μόνο με την αισθητική, αλλά με την ικανότητά του να θωρακίζει την όρασή μας απέναντι στις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε όταν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου; Τα παρακάτω 6+1 κριτήρια θα μας βοηθήσουν στην επιλογή:

  1. Η ποιότητα πρέπει να είναι το νούμερο «ένα» κριτήριο στην επιλογή μας. Τα προστατευτικά γυαλιά διακρίνονται για την ομοιογένεια της επιφάνειας των φακών τους.
  2. Δεν αρκεί οι φακοί να είναι 100% απορροφητικοί, αφού και το σχήμα και το μέγεθος του γυαλιού ενδέχεται να επηρεάσουν την απορροφητικότητα. Για παράδειγμα μικροί φακοί μπορεί να αφήσουν την ακτινοβολία να διεισδύσει.
  3. Το χρώμα των φακών δεν επηρεάζει την προστασία που παρέχουν από την ακτινοβολία, αλλά το ποσοστό του φωτός που φθάνει στα μάτια μας.
  4. Ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου που εμποδίζει τις ακτίνες UVA και UVB συνήθως φέρει την ετικέτα UV 400 και επαρκεί για την καθημερινή χρήση.
  5. Καλό είναι να αγοράζουμε γυαλιά ηλίου από εξειδικευμένα καταστήματα οπτικών.
  6. Η σωστή εφαρμογή των γυαλιών ηλίου στο πρόσωπό μας είναι απαραίτητη, ώστε να μην μας πιέζουν στα αυτιά ή τη μύτη.
  7. Και οι φακοί έχουν χρόνο ζωής, ανάλογα με το υλικό κατασκευής και τη χρήση τους.

Μεγαλύτερη ανάγκη από γυαλιά έχουν τα παιδιά, που είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στην υπεριώδη ακτινοβολία. Μάλιστα, τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι απαραίτητο αξεσουάρ για τα παιδιά, από την ηλικία των 6 – 7 μηνών, οπότε και επιτρέπεται η μερική έκθεση στον ήλιο.

Καλοκαιρινά παιδικά ατυχήματα : Πώς να τα αποφύγετε

Συμβουλές προς τους καρδιοπαθείς για τους καλοκαιρινούς μήνες