Βρείτε ιατρό

6 συνήθεις καλοκαιρινές παιδικές ασθένειες και πώς θα τις αποφύγετε

Μπορεί να έχετε ήδη φύγει ή να σχεδιάζετε να φύγετε διακοπές με το παιδί σας! Όμως οι παιδικές ασθένειες δυστυχώς δεν παίρνουν…άδεια! 

Το καλοκαίρι μπορεί να φέρνει ξενοιασιά και παιχνίδι, φέρνει όμως μαζί του και ενοχλητικές ασθένειες που μπορεί να ταλαιπωρήσουν το παιδί σας κι εσάς. Ποιες είναι λοιπόν οι πιο συνήθεις παιδικές ασθένειες του καλοκαιριού και τι πρέπει να κάνετε ώστε να τις αποφύγετε και να απολαύσετε τις διακοπές με το παιδί σας;

Γαστρεντερίτιδα
Από τις πιο συχνές παιδικές ασθένειες του καλοκαιριού, κρατά συνήθως 2 με 5 μέρες και εκδηλώνεται με εμετό, ναυτία, πόνο στην κοιλιά και διάρροια. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι οι σχολαστικοί κανόνες υγιεινής, με το πολύ καλό πλύσιμο χεριών να είναι προτεραιότητα. Εφόσον εκδηλωθεί, καλό είναι να φροντίσετε για μια ελαφριά διατροφή και συνεχή ενυδάτωση. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ο παιδίατρος είναι η λύση.

Αφυδάτωση
Τις πολύ θερμές ημέρες του καλοκαιριού τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση, ενώ το γεγονός ότι όταν παίζουν ξεχνούν να πίνουν υγρά, αυξάνει τον κίνδυνο. Τα βασικά συμπτώματα είναι το ξηρό, στεγνό στόμα, ο πονοκέφαλος και η υπνηλία. Προλάβετε την αφυδάτωση φροντίζοντας να δίνετε συνεχώς στο παιδί σας πολλά υγρά, ειδικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, και αποφύγετε την έκθεσή του στον ήλιο. Σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης καλό είναι να μεταφερθεί το παιδί στο νοσοκομείο, ενώ όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, η γνώμη του παιδιάτρου αρκεί.

Ωτίτιδα
Το κολύμπι στη θάλασσα και στις πισίνες είναι το πιο συχνό αίτιο για τις καλοκαιρινές ωτίτιδες. Το αυτί του παιδιού κρατά υγρασία και οδηγεί στην ενοχλητική αυτή ασθένεια. Μάλιστα, πισίνες με πλημμελή απολύμανση είναι ο καλύτερος σύμμαχος στις ωτίτιδες, που εκδηλώνονται με έντονο πόνο στο αυτί και κνησμό στον ακουστικό πόρο. Φροντίστε να στεγνώνετε καλά τα αυτιά του παιδιού σας με μια πετσέτα, χωρίς όμως να πειράζετε το κερί, αφού λειτουργεί ως άμυνα στη μόλυνση. Εφόσον η ωτίτιδα εκδηλωθεί, η συνηθέστερη αντιμετώπιση είναι οι αντιβιοτικές σταγόνες, γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας

Ουρολοίμωξη
Είναι από τις πιο συχνές παιδικές λοιμώξεις το καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί είναι ευκολότερο να εισχωρήσει ένα μικρόβιο στα γεννητικά όργανα του παιδιού από βρώμικη θάλασσα ή πισίνα, από την άμμο και το χώμα, αφού τα ρούχα που το προστατεύουν είναι λιγότερα. Τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός και κακή διάθεση, υπνηλία και ανεξήγητη ανησυχία, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά το τσούξιμο κατά την ούρηση. Για να προλάβετε την ουρολοίμωξη είναι απαραίτητη η επιμελής υγιεινή των γεννητικών οργάνων και η συχνή ούρηση. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβίωση για μέρες.

Ο ιός της γρίπης
Μπορεί να τον έχουμε συνδέσει με τον χειμώνα, όμως μπορεί να εμφανιστεί και το καλοκαίρι, με βασικά συμπτώματα τον υψηλό πυρετό, τον πονοκέφαλο και τους μυϊκούς πόνους. Δώστε αντιπυρετικό στο παιδί σας, κάντε του συχνά δροσερά μπάνια και φροντίστε να πίνει άφθονα υγρά. Στην περίπτωση που ο πυρετός δεν πέφτει, καλό είναι να πάρετε τη γνώμη του παιδιάτρου σας.

Τα ερεθισμένα μάτια
Ο ερεθισμός των ματιών είναι σύνηθες φαινόμενο το καλοκαίρι, αφού τα παιδιά έρχονται περισσότερο σε επαφή με το νερό μέσα από την πισίνα και τη θάλασσα. Για να τον αντιμετωπίσετε ρίξτε λίγες σταγόνες φυσικού ορού στα μάτια του παιδιού μετά το μπάνιο.

8 Ιουλίου Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες

Καλοκαιρινά παιδικά ατυχήματα : Πώς να τα αποφύγετε