Βρείτε ιατρό

5 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές ασφαλείας για νήπια και παιδιά

Τα Χριστούγεννα φέρνουν μια ευχάριστη και χαρούμενη…αναταραχή. Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι, βόλτα στην αγορά για δώρα, οικογενειακά γεύματα, διασκέδαση με φίλους, γεμίζουν ευχάριστα την εορταστική αυτή περίοδο.

Κι ενώ όλοι είμαστε σε μια πιο χαλαρή διάθεση, παραμονεύουν κάποιοι «κρυφοί» κίνδυνοι που μπορούν να μας βγάλουν εκτός προγράμματος. Ειδικά για τα παιδιά! Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι εσείς και η οικογένειά σας έχετε λάβει μέτρα για την εφαρμογή ορθών πρακτικών ατομικής υγιεινής και προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εορταστικής χειμερινής περιόδου ώστε να απολαύσετε με ασφάλεια τα Χριστούγεννα.

  1. Ω Έλατο! Ω Έλατο! Μ’ αρέσεις πώς μ’ αρέσεις

Ενώ το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί το σήμα κατατεθέν του εορταστικού στολισμού σε ένα σπίτι, δυστυχώς μπορεί να αποδειχθεί μια επικίνδυνη χριστουγεννιάτικη παγίδα.

Τα παιδιά είναι περίεργα και θα θελήσουν σίγουρα να παίξουν με τα στολίδια του δέντρου. Μετακινήστε στολίδια που είναι αιχμηρά, εύθραυστα ή έχουν μεταλλικά άγκιστρα προς την κορυφή του δέντρου, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πιθανούς τραυματισμούς.

Κρατήστε τα βρέφη και τα νήπια όσο το δυνατό πιο μακριά από το δέντρο, καθώς τα διακοσμητικά μπορούν να γίνουν πιθανή αιτία πνιγμού. Φροντίστε ώστε να βρίσκονται κοντά του μόνο υπό την επίβλεψή σας. Καλό θα ήταν να το έχετε δεμένο ώστε να αποφύγετε πιθανή πτώση του.

  1. Οι μικροί μάγειρες

Καλό θα είναι να κρατήστε τους… μικρούς μάγειρες μακριά από την κουζίνα κατά την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου δείπνου. Ενώ επικρατεί ένας πανικός κι η προσοχή σας επικεντρώνεται στη μαγειρική, τα παιδιά πιθανόν να προκαλέσουν ατυχήματα. Είναι γεγονός πως ένα στα δέκα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν στην κουζίνα, οπότε πάρτε όλα τα προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφύγετε πιθανά εγκαύματα από ζεστές εστίες ή κατσαρόλες, ή τραυματισμούς από σπασμένα γυαλιά.

  1. Στην υγεία μας

Κρατήστε το αλκοολούχα ποτά μακριά από τα παιδιά. Τελειώνοντας το ποτό σας, αδειάστε τα ποτήρια και τα μπουκάλια στο νεροχύτη. Τα παιδιά μπορεί από περιέργεια ή κατά λάθος να πιούν από το ποτήρι σας. Να θυμάστε πως ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να δηλητηριάσει τα μικρά παιδιά.

  1. Κεριά…Φου!

Μην αφήνετε ποτέ αναμμένα κεριά! Μπορεί να αποτελούν το Νο1 συστατικό στο στολισμό του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, όμως η φλόγα των κεριών  θα κινήσει σίγουρα την περιέργεια των μικρών μας φίλων που θα επιχειρήσουν να παίξουν μαζί της. Απομακρύνετε τα κεριά από τα παιδιά και κρατήστε μακριά τους αναπτήρες και σπίρτα, ώστε να αποφύγετε πιθανά εγκάυματα.

  1. Γονείς: O φύλακας άγγελος

Τα παιδιά θα πρέπει να εποπτεύονται ανά πάσα στιγμή όλο το χρόνο, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τους ειδικούς κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές ασφαλείας μπορείτε να αποφύγετε τραυματισμούς και να απολαύσετε τις διακοπές δημιουργώντας ευχάριστες αναμνήσεις με τα παιδιά σας!

Εγκυμοσύνη και Χριστούγεννα: 7 χριστουγεννιάτικες συμβουλές για τις μέλλουσες μανούλες

Συμβουλές για ασφαλή απώλεια βάρους μετά τις γιορτές