Βρείτε ιατρό

ΔΩΡΕΑΝ εξέταση για την πρόληψη του Καρκίνου του Προστάτη

Περισσότεροι από 100.000 άνδρες στον δυτικό κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος όμως μπορεί να θεραπευτεί στο 70% των περιπτώσεων, αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Γι’ αυτό και το μήνυμα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, που γιορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον ανδρικό πληθυσμό και δη πάνω από τα 50.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα τον συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες, ενώ συνιστά την δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών άνω των 50 ετών μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του προστάτη, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών. Οι όγκοι σχηματίζονται αρχικά στο εξωτερικό του προστάτη και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους γύρω ιστούς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ένας στους 7 άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή της ζωής του.

Επιτακτική ανάγκη ο συχνός έλεγχος

Με δεδομένο δε ότι η εν λόγω νόσος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, η τακτική επίσκεψη στον ουρολόγο και ο συχνός έλεγχος είναι επιτακτική ανάγκη για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Στις περιπτώσεις που υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι, μεταξύ άλλων, η συχνή ή επιτακτική ανάγκη ούρησης, με διακοπτόμενη ή καθυστερημένη ροή, το αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, η δυσκολία στην ούρηση, η συχνουρία, κυρίως το βράδυ, η ατελής κένωση της κύστης και η επώδυνη εσπερμάτιση.

Παράγοντες που ενοχοποιούνται στην εμφάνισή του είναι η ηλικία, καθώς όσο μεγαλώνει ο άνδρας τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος, το οικογενειακό ιστορικό, αλλά και η κακή και πλούσια σε ζωικά λίπη διατροφή.

Με δεδομένο τον ασυμπτωματολογικό του χαρακτήρα, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 50 ετών και περιλαμβάνει: την δακτυλική εξέταση του προστάτη, μία φορά τον χρόνο και την ειδική εξέταση αίματος με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA κάθε τρία έτη και μετά τα 60 κάθε δύο έτη. Ο συνδυασμός των δύο αυτών μεθόδων μπορεί να δώσει μια ακριβή εικόνα. Σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού προστάτη, η εξέταση πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών. Η ολική αφαίρεση του προστάτη αποτελεί την πιο συχνή θεραπεία. Για τους πιο ηλικιωμένους όμως προτείνεται θεραπεία με ακτινοβολία.

Η 15η Σεπτεμβρίου είναι μια καλή ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ανδρικού πληθυσμού για μια νόσο που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης σύμμαχος της πρόληψης θα παρέχει ΔΩΡΕΑΝ για μια ολόκληρη εβδομάδα την εξέταση PSA.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται για το διάστημα 16/09-20/09
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα εξωτερικά μας ιατρεία και στο τηλ. 2310 895161

Καλή Σχολική Χρονιά: Πώς θα προλάβετε τις παιδικές ιώσεις;

Πολυανθεκτικά στελέχη Σταφυλόκοκκου της επιδερμίδας: Μια νέα απειλή για την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία