Βρείτε ιατρό

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την άνω βλεφαροπλαστική

*Του  Μιχαήλ Τσάτσου, χειρουργού οφθαλμίατρου, συνεργάτη  της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Με την πάροδο του χρόνου το σώμα αρχίζει να παράγει λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, δύο πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση σφιχτού και σφριγηλού δέρματος. Αυτό έχει ως συνέπεια το δέρμα να χαλαρώνει, εξαιτίας της βαρύτητας να «κρεμάει» και έτσι να αποκτά μια κουρασμένη και γηρασμένη εμφάνιση. Η άνω βλεφαροπλαστική είναι μια αισθητική χειρουργική επέμβαση που διορθώνει τη χαλάρωση και την περίσσεια δέρματος στα άνω βλέφαρα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πραγματοποιείται μια τομή στη φυσική πτυχή του άνω βλεφάρου. Η περίσσεια δέρματος και ιστού αφαιρείται προσεκτικά, ενώ το υπόλοιπο δέρμα και ο ιστός συσφίγγονται και ανυψώνονται, για να δημιουργήσουν μια πιο σφριγηλή και νεανική εμφάνιση.

Εάν ανησυχείτε για την εμφάνιση του δέρματος των βλεφάρων που πέφτει και θέλετε να επαναφέρετε ένα αναζωογονημένο και νεανικό βλέμμα, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε  το ενδεχόμενο μιας άνω βλεφαροπλαστικής.

Άλλωστε, τα μάτια μας είναι συχνά το πρώτο πράγμα που παρατηρούν οι άνθρωποι σε  μας και βρίσκονται στο επίκεντρο  της συνολικής εμφάνισής μας. Καθώς μεγαλώνουμε τα βλέφαρα χαλαρώνουν και «κρεμάνε», με συνέπεια να αλλάζει και το σχήμα των ματιών. Η κληρονομικότητα και η έκθεση στον ήλιο συμβάλλουν, επίσης, σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτό το διογκωμένο-πρησμένο ή χαλαρό δέρμα μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε πιο κουρασμένοι και πιο γερασμένοι.

Η χειρουργική αφαίρεση της περίσσειας των βλεφάρων ή βλεφαροπλαστική μπορεί να προσδώσει στα μάτια μια πιο νεανική εμφάνιση αφαιρώντας το περισσευούμενο δέρμα, το διογκωμένο λίπος και τον χαλαρό μυ από τα άνω ή κάτω βλέφαρα. Εάν το χαλαρωμένο δέρμα του άνω βλεφάρου εμποδίζει την περιφερική όραση, η βλεφαροπλαστική μπορεί να εξαλείψει την κάλυψη του οφθαλμού και να επεκτείνει το οπτικό πεδίο.

Η διόρθωση της βλεφαρόπτωσης

Η πτώση των βλεφάρων είναι μια ιατρική κατάσταση που εμφανίζεται, όταν ο ανελκτήρας μυς αποδυναμώνεται και αδυνατεί να ανυψώσει σωστά τα άνω βλέφαρα. Υπάρχουν πολλές αιτίες της βλεφαρόπτωσης, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών, κληρονομικών και ορισμένων μυϊκών-νευρολογικών διαταραχών. Η πιο συνηθισμένη αιτία της πτώσης του άνω βλεφάρου σχετίζεται με την ηλικιακή χαλάρωση του ανελκτήρα μυός. Σε σοβαρές περιπτώσεις η πτώση μπορεί να προκαλέσει τη χαλάρωση και πτώση του βλεφάρου τόσο χαμηλά, ώστε να παρεμποδίζει την όραση. Μερικοί ασθενείς με σοβαρή βλεφαρόπτωση αναφέρουν ότι πρέπει να σηκώσουν τα βλέφαρα ή τα φρύδια τους ή να γυρίσουν το κεφάλι τους, για να απελευθερώσουν το οπτικό τους πεδίο. Εκτός από την παρεμπόδιση του οπτικού πεδίου, η πτώση μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στα μάτια και πονοκεφάλους.

Σε αντίθεση με την άνω βλεφαροπλαστική, η οποία θεωρείται αισθητική εν μέρει διαδικασία, η επιδιόρθωση της βλεφαρόπτωσης είναι κυρίως λειτουργική. Η χειρουργική επανόρθωση  της πτώσης περιλαμβάνει τη σύσφιξη ή την ενδυνάμωση του ανελκτήρα μυός των βλεφάρων, έτσι ώστε να μπορεί να ανυψώσει το άνω βλέφαρο και να ανοίξει τον ανελκτήρα. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας εξαρτώνται από την αιτία και τη σοβαρότητα της πτώσης.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ της αισθητικής άνω βλεφαροπλαστικής και της επιδιόρθωσης βλεφαρόπτωσης είναι ότι μόνο η τελευταία μπορεί να καλυφθεί από ιδιωτική ιατρική ασφάλιση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επιδιόρθωση της βλεφαρόπτωσης θεωρείται ιατρικά απαραίτητη για τη βελτίωση της όρασης και του οπτικού πεδίου, ενώ η αισθητική άνω βλεφαροπλαστική θεωρείται ως μια χειρουργική επέμβαση επιλογής .

INFO!

Τσάτσος Μιχαήλ MD, PhD, FRCOphth, FEBOS-CR, MSc

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Εξειδικευμένος στην Οφθαλμοπλαστική, στις Παθήσεις Κερατοειδούς και στις Μεταμοσχεύσεις
Συνεργάτης  της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Η ιδανική διατροφή απέναντι στις καρδιοπάθειες

Αλληλεγγύη και φροντίδα μέχρι την Αφρική