Βρείτε ιατρό

Χριστούγεννα: 4+1 οδηγίες προς καρδιοπαθείς

Μπορεί τα Χριστούγεννα να θεωρούνται από τις πλέον χαρούμενες περιόδους του χρόνου, κρύβουν όμως και τους κινδύνους τους.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με μελέτες, κατά τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αυξάνεται σημαντικά η συχνότητα εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων. Το γεγονός αυτό, χτυπά καμπανάκι για τους καρδιοπαθείς, που πρέπει να προσέξουν ακόμη περισσότερο κατά την εορταστική περίοδο.

Οι υπερβολές στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ, η κούραση των προετοιμασιών, το άγχος των γιορτών, αλλά και η μελαγχολία που τις συνοδεύει για πολλούς ανθρώπους, σε συνδυασμό με την αμέλεια για την υγεία μας, ακριβώς επειδή φάρμακα και θεραπείες δεν ταιριάζουν με το εορταστικό πνεύμα, μπορεί να οδηγήσουν στα χειρότερα.

4+1 οδηγίες για τις γιορτές

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε αυτές τις γιορτές, αν ανήκετε στην ομάδα των καρδιοπαθών;

  1.  Μην αφήνετε το άγχος να σας καταβάλλει: Μπορεί η εορταστική περίοδος να είναι αγχωτική, αφού θέλετε να είναι όλα στην εντέλεια για σας και τους ανθρώπους σας, καλό είναι όμως να θυμάστε πως τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή χαράς, γαλήνης και πάνω από όλα αφορμή για ξεκούραση.
  2. Προγραμματίστε τις δουλειές σας, τα δώρα και τις προετοιμασίες για τα εορταστικά τραπέζια, ώστε να μην συσσωρεύσετε κούραση και πίεση, τηρώντας σχολαστικά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
  3. Μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού. Ειδικά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, ανοίγοντας τον δρόμο για καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακή προσβολή.
  4. Μην ξεχνάτε τη φαρμακευτική σας αγωγή. Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, αυτό όμως δεν ισχύει και για το πρόγραμμα που ακολουθείτε όσον αφορά τη λήψη των φαρμάκων σας. Οποιαδήποτε παρέκκλιση μπορεί να αποβεί μοιραία.
  5. Μην βρείτε αφορμή να… βουλιάξετε στον καναπέ, λόγω των διακοπών. Ασκηθείτε, περπατήστε, βγείτε από το σπίτι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα χαλαρώσετε και δεν θα ξεκουραστείτε επίσης.

Για να γιορτάσετε με υγεία κοντά στα αγαπημένα σας πρόσωπα, αυτές τις γιορτές φροντίστε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας. Η καρδιά σας χρειάζεται την εορταστική σας φροντίδα.

Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ενωσης Παθολόγων Ελλάδος

Ημικρανία: Τα 4 στάδιά της και πώς αντιμετωπίζεται