Βρείτε ιατρό

Χειρουργική Αντιμετώπιση Παθήσεων του Θυρεοειδούς

Ανατομία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπου. Περιβάλλει την τραχεία και αποτελείται από δύο λοβούς οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό.

Λειτουργία του θυρεοειδούς

Συμμετέχει στην ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και καθορίζει το επίπεδο του μεταβολισμού του οργανισμού. Η αποστολή αυτή επιτυγχάνεται με την έκκριση δύο ορμονών· της τριιωδοθυρονίνης (T3) και της θυροξίνης (T4). Παράλληλα ο θυρεοειδής εγκρίνει και μια τρίτη ορμόνη την καλσιτονίνη (CT) η οποία ρυθμίζει την ομοιόσταση του ασβεστίου. Η ομαλή λειτουργία του αδένα ελέγχεται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση.

Υπερθυρεοειδισμός

Είναι η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς λόγω υπερέκκρισης των ορμονών του, η οποία οδηγεί σε απώλεια βάρους, παρά την αυξημένη όρεξη για πρόσληψη τροφής που εμφανίζει ο ασθενής. O υπερθυρεοειδισμός μπορεί να εμφανιστεί επίσης με ταχυκαρδία και έντονη εφίδρωση.

Υποθυρεοειδισμός

Αποτελεί την κλινική οντότητα κατά την οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και εμφανίζει μειωμένη όρεξη, έντονη κόπωση, υπνηλία, δυσκοιλιότητα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα αποτελεί μια πολύ συχνή αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς, η οποία οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό, εμπίπτει στις φλεγμονώδεις νόσους και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι συνήθως συντηρητική με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου η διόγκωση του αδένα προκαλεί λειτουργικά προβλήματα ή τις περιπτώσεις που τίθεται η υποψία συνύπαρξης κακοήθους όζου οπότε και απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.

Νεόπλασμα θυρεοειδούς

Το θυρεοειδικό καρκίνωμα αποτελεί ιδιαίτερη ανομοιογενή ομάδα όγκων με μεγάλο εύρος εξέλιξης και βιολογικής συμπεριφοράς που χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.

Χειρουργική προσέγγιση παθήσεων θυρεοειδούς

Όσον αφορά στην απλή βρογχοκήλη, ισχυρή ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση έχει στις περιπτώσεις ασθενών που η αύξηση του μεγέθους προκαλεί πιεστικά φαινόμενα στην τραχεία με συνέπεια το αίσθημα δύσπνοιας, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δυσφαγία. Επιπλέον, μια σπάνια κατηγορία βρογχοκήλης που χρήζει χειρουργείου, είναι η καταδυόμενη στο μεσοθωράκιο.

Ο μονήρης όζος στον θυρεοειδή, συνήθως, είναι μια καλοήθης κλινική οντότητα. Ωστόσο, σε ποσοστό 10% μπορεί να ανιχνευθεί κακοήθεια. Οι μισοί όγκοι του θυρεοειδούς εκδηλώνονται ως μονήρεις όζοι, σε αυτές τις περιπτώσεις έχει θέση η παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνα βιοψίας (FNA).

Επέμβαση θυρεοειδεκτομής

Τα είδη των επεμβάσεων του θυρεοειδούς αδένα είναι η ολική θυρεοειδεκτομή, η λοβεκτομή και η θυρεοειδεκτομή με κεντρικό ή και πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό. Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με ολική αναισθησία και μικρή εγκάρσια τομή 3-4 cm στην πρόσθια τραχηλική χώρα. Η επέμβαση της ολικής θυρεοειδεκτομής διαρκεί περίπου 60 λεπτά και ο ασθενής παραμένει στην κλινική μετεγχειρητικά για 24 ώρες. Η κινητοποίηση γίνεται άμεσα, 2-3 ώρες μετά το πέρας της επέμβασης, ενώ το μετεγχειρητικό άλγος είναι ήπιο και διαχειρίζεται εύκολα με κοινά παυσίπονα.   

Κατά την επέμβαση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αναγνώριση των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων, τα οποία νευρώνουν τις φωνητικές χορδές και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή φωνής. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου ειδικό νευροδιεγέρτη που μας επιτρέπει την διαφύλαξη των νεύρων.

Διεγχειρητικά, γίνεται επίσης διατήρηση των παραθυρεοειδών με τη χρήση ειδικής συσκευής εντοπισμού που εκμεταλλεύεται την αυτοφθορική τους ιδιότητα. Οι παραθυρεοειδείς είναι μικρά σωματίδια, τέσσερα στον αριθμό, που ρυθμίζουν την ομοιόσταση του ασβεστίου (Ca) μέσω της σύνθεσης και έκκρισης παραθορμόνης (PTH). Στις σπάνιες περιπτώσεις μετεγχειρητικού υποπαραθυρεοειδισμού, η υπασβεστιαιμία αποκαθίσταται χορηγώντας από του στόματος, συμπληρωματικά, ασβέστιο για λίγες μέρες ή εβδομάδες. 

Το όφελος της επέμβασης, υπερτερεί των κινδύνων του χειρουργείου το οποίο πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους χειρουργούς με μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα για τη διασφάλιση του βέλτιστου αποτελέσματος.

Στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο εκατοντάδες  περιστατικά θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων. Η έμπειρη και εξειδικευμένη ιατρική μας ομάδα με την υποστήριξη του καταρτισμένου νοσηλευτικού προσωπικού, προσεγγίζει τον κάθε ασθενή εξατομικευμένα, εφαρμόζοντας όλες τις νεότερες τεχνολογίες προς όφελος του.

Ανεμούλης Πολυχρόνης,  Διδάκτωρ Α.Π.Θ., Γενικός Χειρουργός

Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Ανθρώπινο Μεταπνευμονοϊό, (human metapneumovirus, (hMPV)

Βαριατρική: Η επιστήμη αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων