Βρείτε ιατρό

Το μωρό σου σε ακούει, μαμά! Ακόμα και μέσα από την κοιλιά!

Ναι, είναι γεγονός! Το μωρό σας, σας ακούει…Ακόμη και μέσα στη μήτρα. Είναι άλλωστε και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως μπορείτε να ξεκινήσετε τη σύνδεσή σας με το μωρό σας μέσω της λεκτικής επικοινωνίας, πολύ πριν το κρατήστε για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας.

Η λεκτική επικοινωνία είναι άλλωστε ο μεγαλύτερος ανθρώπινος σύνδεσμος: μας επιτρέπει να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες και τα συναισθήματά μας. Πώς θα πείτε λοιπόν στο αγέννητο μωράκι σας ότι το αγαπάτε, ότι θα είστε πάντα εκεί και ότι «η μαμά σε προσέχει»; Με λόγια φυσικά και αυτό είναι δεδομένο πως θα σας ακούσει και θα νιώσει την αγάπη σας!

Η επιστήμη μίλησε!

Επιστημονικές έρευνες ετών έχουν δείξει ότι τα μωρά ανταποκρίνονται σε ήχους ήδη μεταξύ της 25ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Αυτό σημαίνει ότι ένα έμβρυο, στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης, έχει ήδη εξασκήσει την ακοή του για τρεις μήνες, μέσα από συνηθισμένους καθημερινούς ήχους όπως το γάβγισμα των σκυλιών, τις κόρνες των αυτοκινήτων, τη μουσική και, φυσικά τη μαμά που του μιλάει.

Λάβετε υπόψη σας βέβαια, ότι τα έμβρυα «επιπλέουν» μέσα στο υγρό του αμνιακού σάκου (γεγονός που εμποδίζει την καθαρότητα των ήχων), οπότε δε μπορούν να ακούσουν με ακρίβεια όπως κάνουν οι «κανονικοί» άνθρωποι.

Τι ακούει και τι καταλαβαίνει ένα έμβρυο

Φυσικά, τα έμβρυα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν πλήρως τις λέξεις που ακούν. Μπορούν όμως να αναγνωρίσουν έναν ρυθμό, καθώς και να ξεχωρίσουν τον τόνο φωνής και της ομιλίας που ακούν. Μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών ομιλητών, μιας και οι φωνές των ανδρών είναι γενικά χαμηλότερες από τις γυναικείες φωνές.

Έτσι μπορούν να καταλάβουν πότε τους μιλάει ο μπαμπάς τους και πότε η μαμά τους.  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα έμβρυα έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν τη φωνή της μητέρας τους και να την ξεχωρίσουν ανάμεσα από όλες τις άλλες γυναικείες φωνές που μπορεί να ακούσουν, όσο βρίσκονται στην κοιλιά.

Μιλήστε στο έμβρυο

Είτε είστε η μαμά, ο μπαμπάς ή κάποιο αδερφάκι μιλήστε στο έμβρυο και βοηθήστε το να εξοικειωθεί με τη φωνή σας από τη μήτρα. «Συζητήστε» μαζί του, ώστε να μάθει να αναγνωρίζει τον τόνο και τον ήχο της φωνής σας. Με τον τρόπο αυτό το βοηθάτε να δεθεί μαζί σας πολύ πριν έρθει στη ζωή, αλλά και να νιώσει ήδη από τη μήτρα τα συναισθήματα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης.

Η έκθεση του μωρού σας και σε άλλους περιβαλλοντικούς ήχους είναι επίσης καλή, όπως η χαμηλή και χαλαρή μουσική ή το γάβγισμα του κατοικίδιου σκύλου σας που πρόκειται να είναι στο σπίτι όταν γεννηθεί το μωρό.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός άντρα, όταν γίνεται για πρώτη φορά μπαμπάς;

4 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε σε ένα άτομο που βιώνει κρίση πανικού