Βρείτε ιατρό

ΤΜΗΜΑ
Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης διαθέτει μια σύγχρονηπλήρως εξοπλισμένη Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής που στελεχώνεται από μία ομάδα άρτια εκπαιδευμένων χειρουργών που καλύπτουν όλο το φάσμα της ειδικότητας.

ΤΜΗΜΑΤΑ

Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Τμήμα περιλαμβάνουν:

Χειρουργική δερματικών βλαβών προσώπου

Στο δέρμα του προσώπου εμφανίζονται τόσο καλοήθεις βλάβες, όπως σπίλοιθηλώματασμηγματογόνοι κύστεις, όσο και κακοήθεις, όπως ακανθοκυτταρικά ή βασικοκυτταρικά καρκινώματα ή και μελανώματα. Κάθε δερματική βλάβη του προσώπου με μεταβολή ως προς το μέγεθοςχρώμα ή και την υφή θα πρέπει να εξετάζεται από έμπειρο στο αντικείμενο αυτό χειρουργό.

Η χειρουργική θεραπεία των καλοήθων και κακοήθων βλαβών του προσώπου θα πρέπει να επιτυγχάνει ένα διπλό στόχο:

  • Tην πλήρη αφαίρεση της βλάβης
  • Την αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του προσώπου

Η αποκατάσταση αυτή είναι σήμερα δυνατή με μια πληθώρα χειρουργικών τεχνικών πλαστικής αποκατάστασης που χρησιμοποιούν δέρμα, βλεννογόνο ή και χόνδρο από γειτονικές περιοχές του προσώπου και που περιλαμβάνουν κατά το δυνατό μικρές τομές, καλά κρυμμένες στις φυσικές αύλακες και ρυτίδες του δέρματος.

Ορθογναθική χειρουργική

Η Ορθογναθική Χειρουργική έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των σκελετικών δυσαναλογιών των γνάθων (μεγάλο ή μικρό σαγόνι/πηγούνι), ώστε να αποκατασταθεί τόσο η αισθητική του προσώπου, όσο και οι διαταραχές στην σύγκλειση των δοντιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερη ομιλία και μάσηση, καθώς και στοματική υγεία. Η διόρθωση των σκελετικών δυσαναλογιών των γνάθων απαιτεί πάντα τη συνεργασία του γναθοπροσωπικού χειρουργού με ορθοδοντικό.

Η ομάδα της Εuromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών σε συνεργασία με τον θεράποντα ορθοδοντικό (εφόσον υπάρχει) ή με τους ορθοδοντικούς της ομάδας. Το χειρουργείο μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η σκελετική ανάπτυξη των γνάθων, δηλαδή περίπου μετά την ηλικία των 18 στα αγόρια και των 16 στα κορίτσια.

Οι μεμονωμένες δυσαναλογίες του πηγουνιού αποτελούν λιγότερο σύνθετες περιπτώσεις και διορθώνονται χειρουργικά με γενειοπλαστική, χωρίς να απαιτούν τη συμβολή της ορθοδοντικής θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ασθενών με αποφρακτική άπνοια ύπνου (sleepapnea), η ορθογναθική χειρουργική αποτελεί τη μοναδική θεραπεία. Στις περιπτώσεις αυτές η χειρουργική των γνάθων επιλύει το πρόβλημα του αεραγωγού, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ογκολογία κεφαλής τραχήλου

Στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, η ομάδα της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής αναλαμβάνει την υπεύθυνη αντιμετώπιση κακοήθων και καλοήθων βλαβών κεφαλής και τραχήλου.

Ο Καρκίνος του Στόματος και του Στοματοφάρυγγα είναι η έκτη σε συχνότητα κακοήθης νόσος του ανθρωπίνου σώματος και συνήθως σχετίζεται με την χρόνια έκθεση στη βλαπτική επίδραση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ. Για αυτό το λόγο οποιαδήποτε αλλοίωση στο στόμα που δεν υποχωρεί μέσα σε 2 εβδομάδες πρέπει να ελέγχεται από ειδικό.

Η αντιμετώπιση του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου είναι μια σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί έμπειρη χειρουργική ομάδα, η οποία θα αφαιρέσει τον όγκο ριζικά και προσεκτικά. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης μπορεί επιπλέον να είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση λεμφαδένων της μίας ή και των δύο πλευρών του λαιμού (τραχηλική λεμφαδενεκτομή), όπως επίσης και η χορήγηση ακτινοθεραπείας ή/και χημειοθεραπείας μετά την επέμβαση.

Στην περιοχή της Κεφαλής και του Τραχήλου εμφανίζονται και καλοήθεις όγκοι οι οποίοι είναι απλούστεροι στην αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους κακοήθεις, καθότι απαιτούν λιγότερο εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Οι όγκοι αυτοί έχουν καλή πρόγνωση και σπάνια εξελίσσονται σε κακοήθεις. Υπάρχουν βέβαια και καλοήθεις όγκοι, όπως το αδαμαντινοβλάστωμα και ο κερατινοποιούμενος οδοντογενής όγκος των γνάθων (κερατινοκύστη), το πολύμορφο αδένωμα της παρωτίδας κλπ. που παρουσιάζουν τάση για υποτροπή, καθώς και πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής (σπάνια).

Πολλές φορές ενάς διογκωμένος λεμφαδένας στο λαιμό είναι καλοήθης και οφείλεται σε αθώα αίτια όπως για παράδειγμα μία φλεγμονή του φάρυγγα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας λεμφαδένας που είναι αντιληπτός από τον ασθενή και δεν υποχωρεί σε διάστημα 2 εβδομάδων θα πρέπει να ελέγχεται από ειδικό. Ο λόγος είναι  ότι κάποιες κακοήθεις νόσοι εμφανίζονται με τη μορφή διογκωμένων λεμφαδένων (π.χ λέμφωμα, μετάσταση κλπ.) και καθιστούν έτσι απαραίτητη τη πλήρη διερεύνησή τους.

Η Ιατρική μας Ομάδα αναλαμβάνει τη λήψη βιοψιών από τραχηλικούς λεμφαδένες ή άλλες βλάβες του λαιμού.

Γναθοπροσωπικό τραύμα (κατάγματα γνάθων, ζυγωματικού συμπλέγματος, οφθαλμικού κόγχου)

Το Γναθοπροσωπικό Τραύμα, εκτός από αισθητικές συνέπειες (π.χ. μια εμφανή ουλή λόγω του σκισίματος του δέρματος του προσώπου, μια επιπέδωση στα ῝μήλα῝ του προσώπου λόγω κατάγματος του ζυγωματικού οστού κλπ.), μπορεί να προκαλέσει και λειτουργικά προβλήματα όπως π.χ διπλωπία (῝τα βλέπουμε διπλά῍) , σπάσιμο της οστέινης βάσης του ματιού, αδυναμία κλεισίματος των δοντιών λόγω κατάγματος της γνάθου κλπ.

Η χειρουργική αποκατάσταση αυτών των τραυματισμών γίνεται στην Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης από έμπειρη χειρουργική ομάδα που ανταποκρίνεται στις υψηλές αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις των καταγμάτων αυτών.

Θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων προσώπου, γνάθων και τραχήλου (λαιμού)

Η ιδιαιτερότητα των λοιμώξεων (εκτεταμένων φλεγμονών) στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου έγκειται στην πιθανότητα επέκτασης από το στόμα (π.χ νεκρό δόντι, φλεγμονή ούλων γύρω από τους φρονιμήτες, επιμόλυνση κύστης, οστεονέκρωση από διφωσφονικά κλπ.) προς τον εγκέφαλο (δημιουργία εγκεφαλικού αποστήματος), αλλά και προς τον τράχηλο ή και τους πνεύμονες με κίνδυνο ασφυξίας.

Η σημασία έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης μιας τέτοιας παθολογικής κατάστασης από έμπειρο ειδικό είναι αυτονόητη.Η θεραπεία των σοβαρών λοιμώξεων της κεφαλής και του τραχήλου περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές έναν συνδυασμό ενδοφλέβιας φαρμακευτικής αγωγής και χειρουργικής αντιμετώπισης.

Θεραπεία παθήσεων κροταφογναθικής άρθρωσης

Η λειτουργία της Κροταφογναθικής Αρθρωσης ρυθμίζεται από μια ομάδα μυών που λέγονται μασητήριοι μύες (μύες που ελέγχουν τη μάσηση) και που μαζί με τα οστά της άρθρωσης καθώς και το δίσκο αποτελούν ένα σύνολο που συνεργάζεται και λειτουργεί σε αρμονία υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας επιφέρει προβλήματα και περιγράφεται ως σύνδρομο κροταφογναθικής διαταραχής.

Συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν στις περιπτώσεις αυτές είναι ο πόνος που μπορεί να αφορά και άλλες περιοχές εκτός της άρθρωσης, οι πονοκέφαλοι, διάφοροι παθολογικοί παθολογικοί ήχοι κατά τη μάσηση αλλά και ο περιορισμός της διάνοιξης του στόματος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παθήσεων της Κροταφογναθικής άρθρωσης θεραπεύεται σήμερα με φάρμακα και απλά συντηρητικά μέσα (π.χ ειδικούς ενδοστοματικούς νάρθηκες, πλύσεις/έγχυση φαρμάκων ενδοαρθρικά), ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιπτώσεων θα απαιτήσει χειρουργική επέμβαση.

Η ομάδα μας αναλαμβάνει την εξέταση ασθενών με συμπτώματα συνδρόμου κροταφογναθικής διαταραχής και τη θεραπεία τους.