Βρείτε ιατρό

Διαθλαστική Χειρουργική-Laser
ΤΜΗΜΑ

Στο Οφθαλμολογικό Τμήμα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, εφαρμόζονται όλες οι τεχνικές διαθλαστικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση των παθήσεων της μυωπίας, αστιγματισμού υπερμετρωπίας, καταρράκτη και πρεσβυωπίας.

Η διαθλαστική χειρουργική περιλαμβάνει διάφορες χειρουργικές τεχνικές που έχουν ως σκοπό να εξαλείψουν την ανάγκη χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής. Αυτές οι τεχνικές διορθώνουν με τη βοήθεια του Excimer Laser που προκαλεί φωτεκτομή, τα υπάρχοντα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού και μεταβάλλουν τη διαθλαστική ισχύ του.

Δηλαδή, αναδιαμορφώνουν κατάλληλα την καμπυλότητα του κερατοειδή (το διαφανές πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού) έτσι ώστε να εστιαστεί το φως ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή (φωτοευαίσθητος ιστός που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού).

Σε περίπτωση που η αμετρωπία είναι πολύ υψηλή και ο προεγχειρητικός έλεγχος δεν επιτρέπει να εφαρμοστεί το Laser, για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, τοποθετούνται ενδοφθάλμιοι διαθλαστικοί ενδοφακοί ή αντικαθίσταται ο φυσικός φακός του οφθαλμού. Έτσι, ο ασθενής απαλλάσσεται από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής.

Η Laser διαθλαστική χειρουργική αποτελεί την εξειδίκευση της σύγχρονης Οφθαλμολογικής για την αντιμετώπιση παθήσεων όρασης όπως είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία και η πρεσβυωπία.

ΤΜΗΜΑΤΑ

Βασικές Παθήσεις:

1)Μυωπία:

Η μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δε συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν.

Το βασικό σύμπτωμά της είναι η θολή αντίληψη των μακρινών αντικειμένων. Το μυωπικό μάτι βλέπει τα κοντινά αντικείμενα καθαρά ασκώντας λιγότερη ή καθόλου προσαρμογή (ανάλογα με το βαθμό της μυωπίας του).

Εμφανίζεται τα πρώτα χρόνια της ζωής και γίνεται αντιληπτή τα πρώτα σχολικά χρόνια, όπου οι ανάγκες του παιδιού επεκτείνονται και στη μακρινή όραση. Συνήθως ακολουθεί καλοήθη πορεία και μετά από μία προοδευτική αύξηση σταθεροποιείται με την ενηλικίωση.

Διάγνωση

Η διάγνωση της μυωπίας γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση.

Θεραπεία

Η μυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

 • γυαλιά οράσεως
 • φακούς επαφής
 • διαθλαστική χειρουργική με LASER
 • χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση φακικού ενδοφακού (phakic intraocular lens)
 • αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού, τις περισσότερες φορές σε περιπτώσεις πολύ υψηλής μυωπίας (εκφυλιστική μυωπία)

2)Αστιγματισμός

Στον αστιγματισμό, η διαθλαστική δύναμη του ματιού δεν είναι η ίδια σε όλους τους μεσημβρινούς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συγκέντρωση των εισερχομένων στο μάτι ακτινών σε ένα σημείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αστιγματισμός οφείλεται σε διαταραχές του σχήματος του κερατοειδούς.

Στον αστιγματισμό και τα μακρινά και τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται παραμορφωμένα. Αυτό συμβαίνει επειδή n καμπυλότητα του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη του την επιφάνεια, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να μην εστιάζονται στο ίδιο επίπεδο.

Διάγνωση

Η διάγνωση του αστιγματισμού γίνεται με:

 • μία απλή μέτρηση της οπτικής οξύτητας του ατόμου
 • τοπογραφία του κερατοειδούς (pentacam, topolyzer)

Θεραπεία

Ο αστιγματισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

 • Γυαλιά με κυλινδρικούς φακούς
 • Τορικούς φακούς επαφής
 • Διαθλαστική Χειρουργική

3)Υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία μία παράλληλη δέσμη ακτινών εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή αλλά τον συναντά πριν ακόμη σχηματίσει εστία.

Έτσι κάθε σημείο ενός αντικειμένου απεικονίζεται στον αμφιβληστροειδή σαν κύκλος σύγχυσης και το αντικείμενο φαίνεται θολό.

Το υπερμετρωπικό μάτι δε μπορεί να δει καθαρά ούτε τα μακρινά ούτε τα κοντινά αντικείμενα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της υπερμετρωπίας γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση.

Θεραπεία

Η υπερμετρωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

 • γυαλιά οράσεως
 • φακούς επαφής
 • διαθλαστική χειρουργική
 • χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του οφθαλμού.

4)Καταρράκτης

Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φακού του ματιού. Εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού, αλλά μπορεί να προκληθεί και από νοσήματα ή τραυματισμούς, ενώ σπάνια υπάρχει εκ γενετής (συγγενής καταρράκτης).

Δεν αντιμετωπίζεται ούτε προλαμβάνεται με φάρμακα, και ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του από τεχνητό.

Ο φυσικός φακός του ματιού βρίσκεται πίσω από την ίριδα (το χρωματιστό τμήμα του ματιού), μέσα σε ένα διαφανή σάκο που λέγεται περιφάκιο.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του καταρράκτη γίνεται με:

 • γυαλιά οράσεως
 • χειρουργική επέμβαση (φακοθρυψία με υπερήχους)
 • διαθλαστική χειρουργική

5)Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία μία παράλληλη δέσμη ακτινών εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή αλλά τον συναντά πριν ακόμη σχηματίσει εστία.

Έτσι κάθε σημείο ενός αντικειμένου απεικονίζεται στον αμφιβληστροειδή σαν κύκλος σύγχυσης και το αντικείμενο φαίνεται θολό.

Το πρεσβυωπικό μάτι δε μπορεί να δει καθαρά τα κοντινά αντικείμενα.

Η πρεσβυωπία εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 45 ετών και κορυφώνεται στην ηλικία των 60 ετών όπου και σταματά.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πρεσβυωπίας γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση.

Θεραπεία

Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

 • γυαλιά οράσεως
 • φακούς επαφής
 • διαθλαστική χειρουργική
 • χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του οφθαλμού.

Laser Μικροχειρουργική

Σύγχρονη επεμβατική μέθοδος για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας και του καταρράκτη

Με το νέο μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας VICTUS Femtosecond Laser Platform του Αμερικανικού οίκου Bausch+Lomb, διορθώνεται ταυτόχρονα η όραση για μακριά, ενδιάμεσα και κοντά, μέσω της τοποθέτησης πολυεστιακού ενδοφακού.

Με τεχνολογία αιχμής, στο Οφθαλμολογικό Τμήμα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης δίνουμε οριστική και μόνιμη λύση σε πρεσβυωπία και καταρράκτη. Το Laser μηχάνημα είναι γρήγορο, με δυνατότητα ολοκλήρωσης της επέμβασης σε λίγα δευτερόλεπτα. Πρόκειται για αναίμακτη και ανώδυνη επέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του χωρίς πόνους και ενοχλήσεις.

Το συγκεκριμένο Laser διασφαλίζει:

 • Ταυτόχρονη διόρθωση πρεσβυωπίας, αστιγματισμού ή/και καταρράκτη
 • 3D απεικόνιση του οφθαλμού
 • Ασφάλεια επέμβασης
 • Ακρίβεια κοπής
 • Μικρότερο χειρουργικό χρόνο
 • Λιγότερη ενέργεια στον οφθαλμό
 • Γρηγορότερη ανάρρωση

Μέθοδος Lasik (Laser In Situ Keratomileusis)

Η μέθοδος LASIK είναι μία χειρουργική επέμβαση που διενεργείται σε δύο στάδια.

Η αποκατάσταση της όρασης είναι χαρακτηριστικά γρήγορη και υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου μετεγχειρητική ενόχληση. 

Μέθοδος Prk (Photorefractive Keratectomy)

Η επιφανειακή μέθοδος PRK διορθώνει σχετικά χαμηλού βαθμού μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό.

Η PRK συστήνεται ως μέθοδος επιλογής αντί της LASIK για τους ασθενείς με λεπτούς κερατοειδείς, καθώς και για διόρθωση μικρού ή μετρίου διαθλαστικού σφάλματος.