Βρείτε ιατρό

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός άντρα, όταν γίνεται για πρώτη φορά μπαμπάς;

Υπάρχει ένας… αστικός μύθος που λέει πως μια γυναίκα γίνεται μητέρα όταν βλέπει το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, αλλά ο άνδρας γίνεται πατέρας όταν πάρει για πρώτη φορά αγκαλιά το παιδί του.

Για τους άνδρες, η στιγμή που θα αγκαλιάσουν για πρώτη φορά το μωρό τους, δεν είναι μόνο μια συναισθηματική εμπειρία. Εκείνη την πρώτη φορά, κάθε άνδρας καταλαβαίνει αμέσως πώς είναι στην πραγματικότητα η ανιδιοτελής αγάπη. Πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση του εγκεφάλου που οφείλεται στην πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης και την αύξηση των επιπέδων της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης (γνωστή ως «Ορμόνη της Αγάπης»).

Η επιστήμη μίλησε

Όπως υποστηρίζει ο ανθρωπολόγος Lee Gettler, ερευνητής στο  “University of Notre Dame’s Center for Children and Families”, σε αυτή την περίοδο της ζωής τους, οι νέοι μπαμπάδες αισθάνονται ότι οι ορμόνες τους είναι… παντού.

Με βάση μια σειρά από ενδείξεις, αυτές οι ορμονικές αλλαγές στους άνδρες, φαίνονται να αντικατοπτρίζουν ότι η εξέλιξη του ανθρώπου έχει διαμορφώσει έτσι τη βιολογία των ανδρών, ώστε να τους βοηθήσει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πατρότητας.

Πτώση της τεστοστερόνης

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Notre Dame,  τα επίπεδα τεστοστερόνης των νέων μπαμπάδων πέφτουν κατά περίπου 40% κατά τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού τους, γεγονός που φάνηκε να συνδέεται με την ευαισθησία που δημιουργεί το να είσαι γονιός, αλλά και με την αφοσίωσή τους στην πατρότητα.

Μεγάλη αύξηση της προλακτίνης

Ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται, οι μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα οιστρογόνων των ανδρών που πρόκειται να γίνουν μπαμπάδες αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον ερχομό του μωρού και συνεχίζουν να αυξάνονται για μήνες μετά. Παράλληλα, οι νέοι μπαμπάδες εμφανίζουν κατά μέσο όρο αύξηση κατά 20% των επιπέδων προλακτίνης τους κατά τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση του μωρού.

Ενώ αυτή η ορμόνη συνδέεται συνήθως με τον θηλασμό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο λόγος που αυξάνεται στους άντρες, είναι για να προάγει την ανάπτυξη μιας υγιούς πατρικής συμπεριφοράς.

Η «Ορμόνη της αγάπης» αυξάνεται με υπερβολική ταχύτητα

Στις νέες μανούλες, η ωκυτοκίνη μπαίνει σε δράση για να διευκολύνει τη γέννηση και το θηλασμό. Έρευνες διαπιστώνουν δηλαδή ότι η αύξηση της ωκυτοκίνης στις μητέρες, αυξάνεται σε στιγμές άμεσης φυσικής επαφής με το μωρό, όπως ο θηλασμός, ενώ στους μπαμπάδες περισσότερο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπως π.χ όταν το γαργαλάνε για να γελάσει.

Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της αίσθησης της πατρότητας κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων ανάπτυξης του βρέφους. Και καθώς η γονική σχέση εξελίσσεται, η ευαισθησία των μπαμπάδων στην ωκυτοκίνη αυξάνεται.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Hormones and Behavior”, οι μπαμπάδες των νήπιων βιώνουν αύξηση στα επίπεδα της ωκυτοκίνης απλά κοιτάζοντας φωτογραφίες των παιδιών τους.

Με άλλα λόγια: Η πατρότητα μεταβάλλει για πάντα τις ορμόνες των ανδρών, με τον καλύτερο τρόπο.

Υπερήφανος Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας

Το μωρό σου σε ακούει, μαμά! Ακόμα και μέσα από την κοιλιά!