Βρείτε ιατρό

Τι είναι η ραγάδα δακτυλίου και πώς αντιμετωπίζεται

Η ραγάδα δακτυλίου είναι μια συνήθης πάθηση του ορθοπρωκτικού σωλήνα που συνοδεύεται από έντονο πόνο στον πρωκτό, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στον ασθενή. Αν και μπορεί να θεραπευτεί και μάλιστα οριστικά, με δεδομένο ότι η περιοχή του πρωκτού όπου εμφανίζεται θεωρείται ακόμα και σήμερα «ταμπού», δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια εγκαίρως, με συνέπεια να βρίσκονται τελικά αντιμέτωποι με σοβαρότερα προβλήματα από τα αρχικά συμπτώματα της πάθησης.

Συμπτώματα και αίτια

Τι είναι όμως η ραγάδα δακτυλίου; Πρόκειται για μια πληγή στο βλεννογόνο του πρωκτού, η οποία προκαλεί οξύ πόνο κατά την αφόδευση, που συνήθως συνοδεύεται και από μικρή αιμορραγία. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν για ώρες μετά την αφόδευση. Συνέπεια είναι ο ασθενής να αποφεύγει τις επισκέψεις στην τουαλέτα στην προσπάθειά του να αποφύγει τον πόνο, μπαίνοντας ουσιαστικά σε έναν φαύλο κύκλο ταλαιπωρίας, αφού όσο τα κόπρανα δεν αποβάλλονται τόσο πιο σκληρά γίνονται και τόσο πιο επώδυνη γίνεται η αποβολή τους.

Τα βασικότερα αίτια της ραγάδας δακτυλίου είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, ο υποθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία και η κάκωση του πρωκτού, ενώ η πάθηση έχει συνδεθεί και με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, με κακοήθειες στην περιοχή, όπως επίσης και με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Πέρα όμως από τον επώδυνο χαρακτήρα της, η ραγάδα δακτυλίου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρότερων προβλημάτων στον ασθενή. Η συσσώρευση κοπράνων στο παχύ έντερο ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία τοξικών ουσιών, με συνέπειες την αδυναμία, τη ζάλη, τη ναυτία, ακόμα και τις αλλεργίες. Μάλιστα, αν η ραγάδα δακτυλίου δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προλειάνει το έδαφος για τη δημιουργία πρωκτικού αποστήματος και σε επόμενη φάση πρωκτικού συριγγίου, που προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό, αιμορραγία, έκκριση πύου, έντονο κνησμό, αλλά και οίδημα. Αν δε η ραγάδα δακτυλίου συνδυαστεί και με ελλιπή υγιεινή στην περιοχή του πρωκτού, μπορεί να γίνει αιτία λοιμώξεων, όπως είναι οι πρωκτίτιδες.

Διάγνωση και θεραπεία

«Κλειδί» στην αντιμετώπιση της ραγάδας δακτυλίου είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Όσο κι αν ο ασθενής φοβάται, θα πρέπει να γνωρίζει πως πλέον με σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές, η ραγάδα δακτυλίου αντιμετωπίζεται γρήγορα, εύκολα, ανώδυνα και κυρίως οριστικά. Για τη διάγνωσή της απαιτείται κλινική εξέταση και ψηλάφηση της περιοχής του πρωκτού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και πρωκτοσκόπηση.

Στα πρώτα της στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με έναν συνδυασμό ειδικής διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής. Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η καλή ενυδάτωση, αλλά και η χρήση παυσίπονων, αναισθητικών-παυσίπονων αλοιφών και κρεμών νιτρογλυκερίνης είναι τα πρώτα βήματα. Στην περίπτωση όμως που η πάθηση έχει προχωρήσει, η προσέγγιση είναι χειρουργική. Η επέμβαση που εφαρμόζει το Ιατρείο Ορθοπρωκτικών Παθήσεων της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, είναι η έσω πλάγια σφικτηροτομή με χρήση laser ή υπερήχων (focus ultrasiscion). Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες μορφές ενέργειας δίνει στον ασθενή οριστική λύση σε μόλις 15 λεπτά. Με τα νέα αυτά εργαλεία, τραύμα δεν υπάρχει, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μηδενικός, ενώ η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου ελαχιστοποιείται. Μάλιστα, ο ασθενής επανέρχεται στις δραστηριότητές του κυριολεκτικά από την επόμενη μέρα, ενώ η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ιδιαίτερα απλή. Το Ιατρείο Ορθοπρωκτικών Παθήσεων της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης ανεβάζει συνεχώς τον πήχη στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών και αξιοποιεί όλα τα σύγχρονα μέσα προς όφελος των ασθενών του.

Πρωτοπορία στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

Αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης: Η επόμενη μέρα στον σακχαρώδη διαβήτη