Βρείτε ιατρό

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Γιατί είναι συχνότερο στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μία στις τέσσερις γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Vita-Salute στο Μιλάνο με επικεφαλής τον Δρ Μάουρο Μανκόνι έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 642 εγκύους που εκτιμήθηκαν αναφορικά με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια.

Δεν είναι η μελέτη επικεντρώνεται στη σχέση εγκυμοσύνης και συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, είναι όμως η πρώτη που η διάγνωση βασίζεται στα τέσσερα κριτήρια που ετέθησαν το 1995 από την International Restless Legs Syndrome Study Group.

Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν:
-Την επιθυμία κίνησης των κάτω άκρων σχετιζόμενη συνήθως με πόνο ή αίσθημα μυρμηκίασης
-Ανησυχία στα κάτω άκρα
-Επιδείνωση των συμπτωμάτων σε περιόδους αδράνειας
-Επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής κατάκλισης

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι το 26% των εγκύων εκδήλωσαν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σε κάποια φάση της κύησης. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις τελικά ιάθηκαν την περίοδο του τοκετού.

Ο μόνος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που εντοπίστηκε ήταν τα χαμηλά επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, ενός μορίου που περιέχει σίδηρο και επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο.
Επιπλέον μελέτες απαιτούνται προκειμένου να καθοριστεί γιατί το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι κοινό κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πηγή: onmed.gr

Σοκολάτα στην εγκυμοσύνη: Ποια τα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό

15 Συμβουλές για την περίοδο της εγκυμοσύνης