Βρείτε ιατρό

Σύμμαχος της υγείας το πλύσιμο των χεριών

Τα χέρια μας, αν και είναι τα πλέον πολύτιμα εργαλεία στην καθημερινότητά μας, μπορούν να γίνουν την ίδια στιγμή ο χειρότερος εχθρός για την υγεία μας, καθώς αποτελούν το ταχύτερο μέσο για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών μέσα από το άγγιγμα του στόματος, της μύτης και των ματιών.

Γι΄αυτό και το πλύσιμο των χεριών είναι ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να θωρακιστούμε απέναντι στα παθογόνα, που με την πλημμελή καθαριότητα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον οργανισμό μας.

Με δεδομένο ότι μια σειρά πολύ κοινών ασθενειών, όπως η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα ή οι διαρροϊκές νόσοι, μπορούν να μεταδοθούν μέσω των χεριών, καταδεικνύεται η σημασία για την καθημερινή και συστηματική καθαριότητά τους.

Ποιές είναι όμως οι επιφάνειες που αποτελούν εστίες μικροβίων, ιών και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών και με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή; Η τουαλέτα, το τιμόνι του αυτοκινήτου, τα πληκτρολόγια των υπολογιστών, τα τηλεχειριστήρια, τα τηλέφωνα, ακόμα και οι πετσέτες του μπάνιου είναι οι συνήθεις… ύποπτοι.

Ο σωστός τρόπος πλυσίματος

Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνει δεύτερη φύση τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών και ειδικά αυτών, που μέσω του παιχνιδιού έρχονται σε επαφή με ακόμα περισσότερα παθογόνα. Για να πετυχαίνει όμως τον στόχο του πρέπει να γίνεται σωστά. Έτσι το πλύσιμο των χεριών καλό είναι να διαρκεί πάνω από 20 δευτερόλεπτα και να γίνεται με σαπούνι – κρεμοσάπουνο και ζεστό νερό. Κατά τη διάρκειά του μάλιστα θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και κάτω από τα νύχια, αλλά και στους αντίχειρες.

Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο σε όλες τις περιπτώσεις, όμως σε κάποιες είναι ακόμα πιο επιτακτικό, όπως κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την τουαλέτα, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, όταν είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε, ειδικά όταν θα πιάσουμε ωμό κρέας ή αυγά, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς, αφού ταΐσουμε τα κατοικίδιά μας και αφού πετάξουμε τα σκουπίδια.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε υπερβολές κι αυτό γιατί αν πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας, μπορεί να τους προκαλέσουμε μεγάλη ξηρότητα, η οποία μπορεί να ανοίξει το δέρμα, δίνοντας στους μικροοργανισμούς μία ακόμα δίοδο για τον οργανισμό. Αν πρέπει να πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας λόγω του επαγγέλματός μας, αν είμαστε, για παράδειγμα, στον χώρο της υγείας ή της γαστρονομίας, καλό είναι να τα φροντίζουμε με μια ενυδατική κρέμα.

Στις περιπτώσεις πάντως που δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι και είναι επείγουσα ανάγκη να καθαρίσουμε τα χέρια μας, υπάρχει και η επιλογή των αλκοολούχων διαλυμάτων, που είναι εξίσου αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των μικροβίων και των παθογόνων μικροοργανισμών από το δέρμα. Η εφαρμογή τους είναι απλή: απλώνουμε το αλκοολούχο διάλυμα στην παλάμη του ενός χεριού και τρίβουμε και τα δύο χέρια μεταξύ τους, τόσο στις παλάμες όσο και στις υπόλοιπες επιφάνειες, μέχρι να στεγνώσουν.

Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό για την προστασία της υγείας μας, χωρίς να απαιτεί ούτε χρόνο ούτε κόστος.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο κορωνοϊό

Συνέδριο Γενικής Κλινικής για τον σακχαρώδη διαβήτη