Σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της γυναικείας stress ακράτειας (Stress Urinary Incontinence)
Δύο απόλυτα επιτυχημένες και ελάχιστα επεμβατικές (minimal invasive) μέθοδοι αντιμετώπισης της γυναικείας stress ακράτειας διενεργήθηκαν πρόσφατα στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Η ομάδα μας, χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό ουρηθρικό εμφύτευμα (μη μόνιμο και μη πυρετογόνο), έδωσε λύση στο μείζον πρόβλημα ακράτειας ούρων που ταλαιπωρούσε για έτη τις ασθενείς. Οι ίδιες στο παρελθόν είχαν δοκιμάσει ασκήσεις πυελικού εδάφους χωρίς ωστόσο σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων ενώ δεν επιθυμούσαν μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις (τοποθέτηση ταινίας ακράτειας).
Τι ονομάζουμε ακράτεια ούρων;
Η γυναικεία ακράτεια ούρων αποτελεί σύμπτωμα- όχι μια πάθηση- και οφείλεται σε αλλαγές που συμβαίνουν στην ανατομία του ουροποιητικού συστήματος και τους μυς του πυελικού εδάφους μετά από τοκετούς, χειρουργικές επεμβάσεις, πρόπτωση των οργάνων της πυέλου, νευρολογικές παθήσεις, παχυσαρκία, την ίδια την ηλικία ενώ μπορεί να είναι επίσης απόρροια φαρμακευτικών αγωγών και ακτινοθεραπείας.
Περισσότερες από 150 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πάσχουν από κάποια μορφή ακράτειας ούρων, με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες άνω των 50 και 60 ετών.
Μάλιστα, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια κατάσταση ταμπού, συχνά οι πάσχουσες δεν μιλούν καν γι’ αυτή ούτε αναζητούν ιατρική βοήθεια για να την αντιμετωπίσουν.
Υπάρχουν οι εξής μορφές ακράτειας: ακράτεια από προσπάθεια (ή stress ακράτεια), επιτακτικού τύπου ακράτεια και μικτή ακράτεια.
Η πιο συχνή είναι η stress ακράτεια, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαλάρωση των υποστηρικτικών δομών της πυέλου και εκδηλώνεται όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση όπως για παράδειγμα μετά από φτέρνισμα, βήχα, γέλιο, άρση βάρους ή άσκηση.
Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική μας (minimalinvasiveprocedure)
Εν προκειμένω, στην περίπτωση των ασθενών μας χρησιμοποιήσαμε, υπό καταστολή (μέθη), έναν ενέσιμο, πλήρως βιοαπορροφήσιμο, διογκωτικό παράγοντα. Μέσω ειδικού κυστεοσκοπίου έγινε έγχυσή του κάτω από τον βλεννογόνο της ουρήθρας, πλησίον του κυστικού αυχένα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυξημένη ιστική μάζα του μαλακού ιστού της ουρήθρας. Με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε η αντοχή της ουρήθρας, επανήλθε η λειτουργία του σφιγκτήρα και αποκαταστάθηκε η απώλεια ούρων. Οι ασθενείς έλαβαν εξιτήριο αυθημερόν και την επομένη ημέρα επέστρεψαν στην εργασία τους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η εν λόγω ελάχιστα επεμβατική τεχνική με τον συγκεκριμένο διογκωτικό παράγοντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μετά την τοποθέτηση ταινίας ακράτειας ή άλλης αποτυχημένης επέμβασης, δεν αφήνει ξένα σώματα, έχει άμεσο αποτέλεσμα και μακρά διάρκεια δράσης.
Η ομάδα μας, πιστή στη φιλοσοφία της για ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας παθήσεων του ουροποιογεννητικού συστήματος, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη γυναικεία ακράτεια ούρων. Με αυτόν τον τρόπο, βάζουμε τέλος στο κοινωνικό αυτό ταμπού, που κρατά πολλές γυναίκες δέσμιες ενός συνεχούς άγχους πως θα εκτεθούν στην παραμικρή δραστηριότητα.

Βασίλειος Φ. Καλύβας MD MSc PhDc FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Στρατιωτικός Ιατρός
Fellow of European Board of Urology
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης