Βρείτε ιατρό

*Του Μαλισιόβα Νικόλαοου , 
ο.Καθηγητή ΑΠΘ
Επιστημονικού Διευθυντής  «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης»
 

Πολυανθεκτικά στελέχη Σταφυλόκοκκου της επιδερμίδας: Μια νέα απειλή για την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία

Πριν λίγες ημέρες Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανεύρεση μεταλλαγμένων στελεχών Σταφυλόκοκκου της επιδερμίδας (Staphylococcus epidermidis), που εμφανίζουν πολυανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Όπως είναι γνωστό ο «Σταφυλόκοκκος της επιδερμίδας» είναι ένα ευρέως διαδεδομένο μέλος του  ανθρώπινου μικροβιώματος και ανευρίσκεται στο υγιές δέρμα, στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, στον επιπεφυκότα των ματιών και στον έξω ακουστικό πόρο. Μπορεί να προκαλέσει όμως σε ηλικιωμένους ή νοσοκομειακούς ασθενείς  ενδοκαρδίτιδα τεχνιτών βαλβίδων, λοιμώξεις καθετήρων και αρτηριοφλεβικών αναστομώσεων, προσθετικών τεχνιτών αρθρώσεων και του ουροποιητικού συστήματος.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όπως αποδεικνύει η έρευνα, αναπτύχθηκαν τρεις γενετικά τροποποιημένες οικογένειες Σταφυλόκοκκου της επιδερμίδας (δύο ST2 και μία ST23) που φέρουν συγκεκριμένα μεταλλαγμένα γονίδια, τα οποία προσδίδουν ανθεκτικότητα σε πάρα πολλά αντιβιοτικά και ιδιαίτερα στη ριφαμπικίνη, αλλά επίσης μειώνουν τη δραστικότητα των γλυκοπεπτιδίων δηλ. της βανκομυκίνης και τεϊκοπλανίνης.

Η εμφάνιση αυτής της αντοχής οφείλεται στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και ιδιαίτερα ίσως στη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων εμποτισμένων με ριφαμπικίνη (π.χ φλεβικών καθετήρων) που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτού του μικροοργανισμού από ένα ευαίσθητο, σε ένα υπερανθεκτικό στα αντιβιοτικά μικρόβιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών θα προκαλέσει την εμφάνιση νέων στελεχών – δολοφόνων – ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Έτσι λοιπόν ο «Σταφυλόκοκκος της επιδερμίδας» αποτελεί πλέον Παγκόσμια απειλή με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη Δημόσια υγεία χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν ή που πέθαναν από αυτά τα υπερ-ανθεκτικά στελέχη.

Μαλισιόβας Νικόλαος
ο.Καθηγητής ΑΠΘ
Επιστημονικός Διευθυντής  «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης»

ΔΩΡΕΑΝ εξέταση για την πρόληψη του Καρκίνου του Προστάτη

Επίσημος Yποστηρικτής Υγείας στον «Protergia 7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης»