Βρείτε ιατρό

Ποιες καθημερινές μας συνήθειες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής;

Πόνος, δυσφορία, εξασθένηση ακοής! Αυτά είναι μόνο τρία από τα βασικά προβλήματα που δημιουργούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθένειες των αυτιών, με αποτέλεσμα να γίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικές, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τη συνολική του υγεία.

Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing), καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.

«Καμπανάκι» και για την Ελλάδα

«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι’ αυτό!» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου του αυτιού νωρίς είναι κρίσιμη για την κατάλληλη και άμεση θεραπεία και για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν από ασθένεια ή κατάσταση.

Δεν πρέπει να παίρνουμε την υγεία του αυτιού μας ως δεδομένη και θα πρέπει να «ακούμε» τα συμπτώματα, όσο είναι νωρίς. Η ιατρική ομάδα του ΩΡΛ τμήματος της «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης», μας ενημερώνει σχετικά, με το ποιες καθημερινές μας συνήθειες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε προβλήματα ακοής αν δεν προσέξουμε κι αν δεν τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.

Χρήση ακουστικών

Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο μέσω ακουστικών (ακουστικά κεφαλής ή ακουστικά ψείρες), είναι ένας από τους κορυφαίους ενόχους. Οι δυνατοί θόρυβοι – ειδικά αν τους ακούμε σε καθημερινή βάση – μπορεί να βλάψουν τα μικροσκοπικά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί που είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή των ηχητικών κυμάτων σε κάτι που μπορεί να ερμηνεύσει ο εγκέφαλός μας.

Καλό είναι να ελαττώσουμε τον χρόνο που ακούμε μουσική σε αυτήν την ένταση μέσω ακουστικών και ακόμα καλύτερα να ακούμε σε χαμηλότερη ένταση.

Προστατευτικά ακουστικά εργασίας

Δεν δημιουργούν όμως όλα τα ακουστικά προβλήματα. Μερικά έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τα αυτιά από τους εξωτερικούς δυνατούς θορύβους που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα, μέχρι και απώλεια ακοής.

Οι άνθρωποι που εργάζονται π.χ σε μια βιομηχανία και είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε δυνατό θόρυβο, πρέπει απαραιτήτως να προστατεύουν τα αυτιά τους. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες μουσικοί χρησιμοποιούν συχνά προστασία αυτιών κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας για να μειώσουν την ένταση της μουσικής στην οποία εκτίθενται. Άλλα επαγγέλματα που απαιτούν προστασία αυτιών είναι ενδεικτικά:

  • Στρατιωτικοί
  • Εξόρυξη
  • Διαφορά είδη βιομηχανίας
  • Γεωργία
  • Μεταφορές
  • Ξυλουργός
  • Υδραυλικός

Κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει την υγεία μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς μας να ακούμε όσο μεγαλώνουμε. Κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε, μας εκθέτει σε περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, σύμφωνα με το “American Lung Association”. Μερικές από αυτές, είναι αποδεδειγμένο πως είναι ικανές να βλάψουν τους μικροσκοπικούς μηχανισμούς του αυτιού ή τα νεύρα που ερμηνεύουν τον ήχο, προκαλώντας απώλεια ακοής με την πάροδο των ετών.

Αγνοώντας τα σημάδια μιας λοίμωξης

Οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού καταστρέφουν τα οστά και τα κύτταρα που καθιστούν δυνατή την ακοή. Εάν δεν λάβουμε θεραπεία ή δεν ακολουθήσουμε τις οδηγίες του γιατρού, μπορεί αυτό να οδηγήσει σε επανειλημμένες λοιμώξεις που επιβαρύνουν την ακοή μας.

Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι βακτηριακές, γεγονός που σημαίνει πως ακόμα κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν και αισθανθούμε καλύτερα, η λοίμωξη μπορεί να είναι ακόμα ενεργή βαθιά στο αυτί μας. Με την πάροδο του χρόνου, τα βακτήρια θα καταστρέψουν το μέσο και το εσωτερικό αυτί και θα θέσουν σε κίνδυνο την ακοή, αλλά είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για άλλες πιθανές, απειλητικές για τη ζωή συνθήκες, όπως ένα απόστημα του εγκεφάλου.

Κακή Στοματική Υγιεινή

Η κακή στοματική υγιεινή και τα ασθενή ούλα έχουν μια πολύ μεγαλύτερη και γενική επίδραση στη συνολική μας υγεία, από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Τα στοματικά βακτηρίδια μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσουν σε καρδιακά προβλήματα. Ένα καρδιακό πρόβλημα, σημαίνει κακή κυκλοφορία του αίματος που επηρεάζει κάθε σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ακοής.

Η ακοή μας έχει σκοπό να διαρκέσει μια ζωή! Να θυμάστε πως οι σημερινές μας «κακές» συνήθειες μπορεί να μας κοστίσουν αργότερα.

Τι είναι οι «Συγγενείς Καρδιοπάθειες»;

14ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» | Επίσημος Yποστηρικτής Υγείας η «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης»