Βρείτε ιατρό

περιτομή

Περιτομή με Laser: Η λύση στην πάθηση της φίμωσης

Ο άνδρας, όπως είναι γνωστό, δίνει μεγάλη έμφαση στην εύρυθμη σεξουαλική του λειτουργία, η οποία αντανακλά στην ψυχική αλλά και τη σωματική του υγεία. Δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις που εκδηλώνεται η πάθηση της φίμωσης του πέους. Η επιβάρυνση σε άντρες με φίμωση είναι μεγάλη όσον αφορά στην σεξουαλική τους ζωή, δηλαδή στη στύση.

Τι είναι η φίμωση του πέους

Η φίμωση είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία δεν είναι δυνατή η αποκάλυψη της βαλάνου. Επίσης, καταστάσεις που δυσχεραίνουν ή εμποδίζουν την απρόσκοπτη, δηλαδή την ελεύθερη ολίσθηση του δέρματος προς τα κάτω κυρίως στην φάση της στύσης, όπως είναι για παράδειγμα ένας δακτύλιος, δακτυλίδι, που σφίγγει το δέρμα και το εμποδίζει να κατεβαίνει ή κατεβαίνει με πόνο.

Συγγενής και επίκτητη φίμωση

Η φίμωση χωρίζεται στη συγγενή, δηλαδή γεννιέται κάποιος με φίμωση, και στην επίκτητη, η οποία δεν υπήρχε αλλά δημιουργήθηκε σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής του άντρα. Μία από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης της επίκτητης φίμωσης είναι η χρόνια φλεγμονή της περιοχής, για παράδειγμα μόλυνση, που οφείλεται σε διάφορα αίτια.

Αίτια 

Τα συνήθη αίτια της πάθησης είναι κυρίως η κακή υγιεινή της περιοχής, οι φλεγμονές, ο σακχαρώδης διαβήτης, κάποιος τραυματισμός του πέους στην σεξουαλική επαφή κ.ά.

Χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο (κεφαλή) και στην ακροποσθία (στο δέρμα που καλύπτει την κεφαλή) όπως βαλανίτιδα, βαλανοποσθίτιδα και μυκητιάσεις, που δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Επίσης, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί βασικό προδιαθεσικό παράγοντα για τη δημιουργία φλεγμονών στην περιοχή της βαλάνου και της ακροποσθίας, ευνοώντας την εμφάνιση της φίμωσης. Άλλα αίτια είναι τα ακόλουθα:

Έκζεμα: Μία μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί στο δέρμα ερυθρότητα, κνησμό και ξηρότητα.

Ψωρίαση: Μία αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και προκαλεί συνήθως κοκκινίλες και κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα.

Λειχήνας: Ένα εξάνθημα που προκαλεί έντονο κνησμό και μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του σώματος καθώς και του δέρματος του πέους.

Λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ).

Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα της πάθησης είναι ο πόνος στη φάση της στύσης, η στυτική δυσλειτουργία, η παραφίμωση, τα καρκινώματα του πέους κ.ά.

Τι είναι η παραφίμωση;

Η παραφίμωση αποτελεί μία αρκετά σοβαρή επιπλοκή της φίμωσης. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και συνήθως στη φάση της στύσης, να ολισθήσει με βίαιο τρόπο η φιμωτική, στενωμένη ακροποσθία προς τη βάση της βαλάνου και κάτω από την βάλανο (κεφαλή του πέους). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περίσφυξη και στραγγαλισμό του πέους. Ως αποτέλεσμα της παραφίμωσης αποτελεί η αδυναμία της φλεβικής αποχέτευσης της βαλάνου με σοβαρή επιπλοκή την ισχαιμία και τη νέκρωση του οργάνου.

Αποκατάσταση 

Η αποκατάσταση ονομάζεται περιτομή. Δεν υπάρχει λύση και θεραπεία της φίμωσης με φυσική αντιμετώπιση, κρέμες, αλοιφές, μαλάξεις- stretching κλπ. Αντιθέτως, η οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση εκτός της περιτομής χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση του δέρματος. Υπάρχουν δύο τρόποι αποκατάστασης, ο ένας αφορά την κλασική χειρουργική μέθοδο και ο δεύτερος την περιτομή με τη χρήση Laser.

Η αποκατάσταση με laser είναι μία αναίμακτη μέθοδος, σε σχέση με την κλασική πράξη περιτομής της φίμωσης, κατά την οποία το laser ουσιαστικά «κόβει» και καίει στον ίδιο χρόνο. Δεν ακουμπά το δέρμα και δεν εισχωρεί εις βάθος για να «κόψει» τους εσωτερικούς (υποκείμενους) ιστούς σε αντίθεση με την κλασσική χειρουργική. Επίσης, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και ο χρόνος αποθεραπείας συντομότερος. Ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής μετά την αποκατάσταση και συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του.

Η αισθητική περιτομή – cosmetic circumcision

Κατά την κοσμητική περιτομή απαιτείται με τη χρήση laser η αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο, και στις περιπτώσεις εκείνες που ο άνδρας δεν επιθυμεί τις πτυχώσεις αυτές του δέρματος που προκαλούν την αντιαισθητική αυτή διχρωμία. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση αποκαλύπτεται η βάλανος. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο ο άνδρας να συμβουλευτεί τον ιατρό του.

Γράφει ο Δρ. Πέτρος Θάνος,

Χειρουργός Ουρολόγος & Ανδρολόγος,

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ
Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Κυστική ίνωση: Συμπτώματα και διάγνωση

Movember: Check up Αντρών σε προνομιακές τιμές