Βρείτε ιατρό

Ιατρείο Νοσογόνου Παχυσαρκίας

Ιατρείο Νοσογόνου Παχυσαρκίας

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΤΡΙΤΗ 19:00-21:00, ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η παχυσαρκία, που ορίζεται ως δείκτης μάζας σώματος BMI ≥ 30 km/m2, είναι μια χρόνια πάθηση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Η νοσηρότητα και η θνητότητα που σχετίζεται με αυτήν είναι γνωστή από τα χρόνια του Ιπποκράτη, 2.500 χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 500 εκατομμύρια ενήλικες και 42 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πάσχουν παγκοσμίως από παχυσαρκία και απειλούνται από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένων του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου II, της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του καρκίνου (π.χ. μαστού, παχέος εντέρου, ουροποιητικού), της οστεοαρθρίτιδας, της ηπατικής νόσου, της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και της κατάθλιψης.

Η ψυχολογική και φαρμακευτική προσέγγιση των ασθενών αυτών, συνήθως αδυνατεί να δώσει λύση και έτσι οι επεμβάσεις Βαριατρικής Χειρουργικής αποτελούν την πλέον τεκμηριωμένη και αποτελεσματική μέθοδο απώλειας βάρους και ελέγχου του διαβήτη και της υπέρτασης. Επιπλέον, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε τέτοιες επεμβάσεις έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερη μακροχρόνια επιβίωση σε σχέση με τους υπόλοιπους παχύσαρκους. Σε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Χειρουργικής της Παχυσαρκίας και των Μεταβολικών Διαταραχών, το 2013 διενεργήθησαν 468.609 βαριατρικές επεμβάσεις παγκοσμίως.
Έχουν οριστεί σαφώς οι ενδείξεις και αντενδείξεις για την ασφαλή διενέργεια επεμβάσεων βαριατρικής, οι οποίες θα πρέπει να συνδέονται με ένα ολοκληρωμένο πλάνο προεγχειρητικής εκτίμησης και μετεγχειρητικής παρακολούθησης. Μια ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων αποτελούμενη από διατροφολόγο, ψυχολόγο/ψυχίατρο, γαστρεντερολόγο, ενδοκρινολόγο, εξειδικευμένο νοσηλευτή, έμπειρο χειρουργό κ.α., θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει και να καλύπτει άμεσα και αποτελεσματικά κάθε ανάγκη του παχύσαρκου ασθενή.

Η επαφή με αυτήν την ομάδα παρέχει ενημέρωση για τη διατροφή, ψυχολογική στήριξη, βελτίωση στην καθημερινότητα του ασθενή και καθορίζει αν ο ασθενής είναι υποψήφιος για βαριατρική επέμβαση και αν ναι, ποια είναι η καταλληλότερη γι’ αυτόν.

Οι επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής

  • συμβάλλουν στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό περιορισμού του όγκου και δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών, επηρεάζοντας το αίσθημα κορεσμού, την απορρόφηση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη με ορμονικούς ή εντερικούς παράγοντες
  • όλες διενεργούνται λαπαροσκοπικά.

Οι πλέον σύγχρονες, αποτελεσματικές και τεκμηριωμένες βιβλιογραφικά είναι:

  • το γαστρικό bypass Roux-en-Y (RYGB)
  • η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy) και
  • η χολοπαγκρεατική εκτροπή με διατήρηση του πυλωρού (BPD)

κάθε μια με τις δικές της ενδείξεις και τον δικό της μηχανισμό δράσης. Άλλες επεμβάσεις όπως ο γαστρικός δακτύλιος κ.α. απομακρύνονται σιγά – σιγά από τον ορίζοντα, λόγω των πτωχών αποτελεσμάτων τους και της ανάγκης σε μεγάλο βαθμό για μελλοντική επανεπέμβαση, ενώ άλλες όπως το γαστρικό μπαλόνι, το γαστρικό bypass μιας αναστόμωσης (mini – γαστρικό bypass) και η γαστρική πτύχωση, βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση για την αποτελεσματικότητά τους, κυρίως όμως για τη μακροχρόνια ασφάλειά τους στον ασθενή.