Βρείτε ιατρό

Μύθοι & Αλήθειες

1. Εφόσον το βάρος μου είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια, δεν κινδυνεύω από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μύθος: Μπορεί να θεωρούμε ότι με το να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος στο σώμα μας, είμαστε προστατευμένοι από καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρόλα αυτά, οι παράγοντες που διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, δεν είναι μόνο το σωματικό βάρος, αλλά κυρίως τα επίπεδα λίπους στο σώμα και η φυσική άσκηση. Το παράδοξο είναι ότι ένας άνθρωπος με φυσιολογικό βάρος ο οποίος όμως ακολουθεί μία καθιστική ζωή και ανθυγιεινή διατροφή, ενδέχεται να κινδυνεύει περισσότερο από έναν υπέρβαρο άνθρωπο, ο οποίος έχει μία έντονη φυσική δραστηριότητα.

2. Καθετί λιπαρό βλάπτει την υγεία της καρδιάς.

Μύθος: Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τα λιπαρά ως κάτι κακό και ανθυγιεινό και προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε από τη διατροφή μας. Ωστόσο υπάρχουν και λιπαρά που δεν είναι τόσο «κακά». Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία λαμβάνουμε από το ελαιόλαδο, τη φυτική μαργαρίνη, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα και μάλιστα η κατανάλωση αυτών των τροφών, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την υγεία της καρδιάς. Αντίθετα, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που περιέχονται στο λίπος του κρέατος και του ζωικού βουτύρου, επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία της καρδιάς.

3. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να σκοτώσει και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αλήθεια: Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πάθηση πολύ σοβαρή και είναι δυνατόν να περιορίσει τη διάρκεια της ζωής σας. Παρόλα αυτά η σωστή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας, η τακτική χρήσης κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στην παράταση της διάρκειας ζωής.

4. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνή.

Αλήθεια: Αριθμός ανθρώπων με καρδιακή ανεπάρκεια στην Ευρώπη, αγγίζει τα 14 εκατομμύρια και προβλέπεται να αυξηθεί και άλλο.

5. Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Μύθος: Ανάλογα με το στάδιο της πάθησης σας, υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τρόποι αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων της καθώς επίσης και στην επιβράδυνση της εξέλιξής της. Ο θεράπων ιατρός σας θα σας ενημερώσει για αυτές και θα σας προτείνει την πλέον κατάλληλη για την περίπτωσή σας.

6. Αν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, δεν θα πρέπει να ασκείστε.

Μύθος: Τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σημαντικό να αθλούνται, θέτοντας πάντα κάποια όρια. Η σωστή άσκηση λειτουργεί ευεργετικά στη βελτίωση της ροής του αίματος, καθώς επίσης και στην ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων σας.

7. Με την πίπα, τα πούρα ή το μάσημα του καπνού δεν εισπνέω σε βάθος τον καπνό οπότε δεν κινδυνεύω.

Μύθος: Κάθε χρήση καπνού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων νομίζουν ότι με το κάπνισμα ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουν, είναι η εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα. Ο πραγματικός όμως κίνδυνος είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία εμφανίζονται σε πολύ υψηλά ποσοστά στους με κυρίαρχο το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η χρήση καπνού με οποιοδήποτε τρόπο πέραν του τσιγάρου, καθώς και το παθητικό κάπνισμα περιλαμβάνονται στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ότι υπάρχει ένα γονίδιο το οποίο όταν το έχει ένας καπνιστής διατρέχει τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο.

Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Μέτρα για την Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων