Βρείτε ιατρό

Μια γεμάτη αγάπη καρδιά μπορεί να κρατήσει τον καρδιολόγο… μακριά

Μπορεί η αγάπη να θωρακίσει την υγεία της καρδιάς μας ή η έλλειψή της να την επιβαρύνει; Αν και το ερώτημα μοιάζει να προέρχεται από ένα σύμπαν ρομαντισμού και συναισθημάτων, ξένου προς την ιατρική επιστήμη, η σύνδεση της αγάπης με τη βιολογική μας καρδιά, το όργανο που μας δίνει ζωή, είναι μια πραγματική συνθήκη.

Διαχρονικά οι άνθρωποι μιλούσαν για την καρδιά με συναισθηματικούς όρους, τείνοντας να αφήνουν στην άκρη το βιολογικό της κομμάτι, χαρακτηρίζοντάς την ως την πηγή των συναισθημάτων τους. Την καρδιά αυτή ο καρδιολόγος και συγγραφέας Dr Sandeer Jauhar την ονομάζει «μεταφορική καρδιά», ένας όρος που περιγράφει ουσιαστικά αυτό που νομίζαμε ότι είναι η καρδιά προτού η επιστήμη μάς αποκαλύψει τη βιολογική της διάσταση. Σύμφωνα με τον Dr Sandeer Jauhar και την πολυετή παρατήρησή του ως καρδιολόγου, αυτή η μεταφορική καρδιά έχει άμεση επίδραση στη βιολογική μας καρδιά, με τους ανθρώπους που διατηρούν υγιείς και γεμάτες αγάπη σχέσεις να έχουν και καλύτερη καρδιολογική υγεία.

Οι ορμόνες της αγάπης

Η έκκριση ορμονών που προκαλούνται από τα αισθήματα της αγάπης και του έρωτα, όπως είναι για παράδειγμα η ντοπαμίνη –που παράγεται σε στιγμές μεγάλης ευχαρίστησης- και η ωκυτοκίνη –γνωστή ως ορμόνη της αγάπης, που έχει συνδεθεί με τις αγκαλιές, τα φιλιά, αλλά και τον θηλασμό- είναι ιδανική για το νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση για την καρδιά μας. Η αίσθηση τρυφερότητας επηρεάζει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και μας βοηθά να χαλαρώσουμε, κάτι που οδηγεί στη μείωση του στρες και συμβάλλει στην ανακούφιση αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης.

Την ίδια στιγμή τα αισθήματα αγάπης ηρεμούν το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα –που είναι πάντα σε εγρήγορση για… μάχη- ενώ, όταν χαλαρώνουν, τα αιμοφόρα αγγεία τείνουν να διαστέλλονται και η αρτηριακή πίεση να πέφτει. Δεν είναι τυχαίο πως μελέτες έχουν δείξει ότι η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη σε ζευγάρια, όταν βρίσκονται μαζί και αλληλοεπιδρούν, από ότι όταν ο καθένας είναι μόνος του ή αλληλοεπιδρά με άλλα άτομα.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει πως άντρες και γυναίκες που έχουν παντρευτεί αντιμετωπίζουν μικρότερους κινδύνους καρδιαγγειακών προβλημάτων από ότι οι εργένηδες. Και η κοινωνική υποστήριξη όμως φαίνεται πως βελτιώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνει τους κινδύνους φλεγμονών, που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την καρδιά. Επίσης, η ερωτική επαφή συνδέεται με ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, με την ανοσοσφαιρίνη Α, την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι αναπνευστικών παθήσεων, να εντοπίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο σάλιο ατόμων που κάνουν συχνότερα έρωτα με τον σύντροφό τους.

Εκτός των άλλων όμως μια ρομαντική και γεμάτη αγάπη σχέση μπορεί να επηρεάσει και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων της καρδιάς. Ένας άντρας πιθανότατα να ακούσει τη σύζυγό του που του υπενθυμίζει να πάρει τα χάπια του ή να πάει στον γιατρό, για να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, αλλά και να υιοθετήσει τις συμβουλές της για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Ο αντίκτυπος μιας πληγωμένης καρδιάς

Στον αντίποδα, μια πληγωμένη «μεταφορική καρδιά» μπορεί να επηρεάσει τη βιολογική μας καρδιά. Έτσι, άτομα που δεν λαμβάνουν αγάπη ή βρίσκονται σε δυσλειτουργικές σχέσεις ή είναι δυστυχείς στη δουλειά και γενικότερα τη ζωή τους τείνουν να έχουν περισσότερα καρδιολογικά προβλήματα. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει πως ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται για άντρες και γυναίκες που έχουν περάσει πολλά διαζύγια, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πάντως, αν το ρομάντζο δεν υφίσταται στη ζωή σας, δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε. Οι ορμόνες της αγάπης εκκρίνονται όταν αισθανόμαστε τρυφερότητα σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις, πέραν του έρωτα, από μια φιλική σχέση μέχρι τη σχέση με τα παιδιά μας, τους γονείς μας, αλλά και τα κατοικίδιά μας.

Η αγάπη δεν έχει κόστος, αντίθετα, όπως φαίνεται, συνοδεύεται από πολλά οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία και δη την καρδιά μας. Γεμίστε τη… μεταφορική σας καρδιά με αγάπη και η βιολογική σας καρδιά θα ανταποκριθεί ανάλογα.

Office Hysteroscopy: Τα πλεονεκτήματα της υστεροσκόπησης στο ιατρείο

Η σημασία της ακοής στη ζωή μας