Βρείτε ιατρό

άσθμα

Το βρογχικό άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από στένωση των αεραγωγών, στένωση που μπορεί να αναστραφεί είτε αυτόματα είτε μετά από λήψη κατάλληλης αγωγής.

Συχνότητα

Περίπου ένα 7-10% των ανθρώπων παγκοσμίως, πάσχει από βρογχικό άσθμα. Επειδή η εμφάνισή του εξαρτάται από διάφορους γενετικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, η συχνότητα διαφέρει από χώρα σε χώρα με υψηλότερα ποσοστά στις δυτικές χώρες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το ποσοστό ασθενών με βρογχικό άσθμα, υπολογίζεται περίπου στο 2-8%.

Αίτια

Διάφοροι περίπλοκοι μηχανισμοί ενέχονται στην πρόκληση βρογχικού άσθματος. Συνήθως υπάρχει γενετική (κληρονομική) προδιάθεση, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από έκθεση σε διάφορους εκλυτικούς παράγοντες, όπως:

 • Η σκόνη και τα ακάρεα (συνήθως βρίσκονται στα κλινοσκεπάσματα, στις μοκέτες, τα στρώματα, τα μαξιλάρια κ.ά.)
 • Οι γύρεις των φυτών και των δένδρων, που προκαλούν εποχιακή έξαρση του βρογχικού άσθματος
 • Η ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως και η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (ενεργή ή παθητική)
 • Διάφορα ζωικά αλλεργιογόνα (πχ τρίχωμα ζώων), μύκητες (πχ υγρασία).

Παρόξυνση βρογχικού άσθματος μπορεί να προκληθεί και μετά από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (ακόμη και μετά από ένα απλό κρυολόγημα), ή μετά από έντονη σωματική κόπωση (πχ αθλητική δραστηριότητα).

ασθμα

Συμπτωματολογία

Τα τυπικά συμπτώματα του βρογχικού άσθματος, είναι η δύσπνοια, που μπορεί να συνοδεύεται από εκπνευστικό συριγμό (τα λεγόμενα γατάκια), ο παροξυσμικός βήχας ιδίως τις πρώτες πρωινές ώρες, το βάρος (δυσφορία) στο στήθος.

 Η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά και στον ίδιο τον ασθενή. Κάποιοι άνθρωποι με άσθμα εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα λίγες φορές στη ζωή τους, ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζουν καθημερινά συμπτώματα με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Διάγνωση

Η διάγνωση του βρογχικού άσθματος, θα στηριχθεί στο ατομικό και κληρονομικό ιστορικό του ασθενούς, στην συμπτωματολογία του και την κλινική εξέταση.

Εξετάσεις που θα χρειασθούν είναι :

 • Ακτινογραφία θώρακος για να αποκλειστούν άλλες πνευμονικές παθήσεις
 • Σπιρομέτρηση πνευμόνων προ και μετά βρογχοδιαστολή, ώστε να ελεγχθεί η τυχόν απόφραξη των αεραγωγών και η αναστρεψιμότητα της
 • Επίσης μπορεί να χρειασθεί αλλεργικός έλεγχος είτε με ειδικές δερματικές δοκιμασίες (αλλεργικά test) είτε με εξετάσεις αίματος (Rast test). Δεν είναι απαραίτητος στην διάγνωση του βρογχικού άσθματος, αλλά μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό των ερεθιστικών παραγόντων.

Τι προσφέρει το Ιατρείο Βρογχικού Άσθματος εκτός από την διάγνωση :

Το βρογχικό άσθμα συχνά παρουσιάζει διακυμάνσεις με υφέσεις και εξάρσεις οπότε και χρειάζεται χρόνια παρακολούθηση, ώστε  οι ασθενείς να έχουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων:

 • Εκτιμώνται τα συμπτώματα και η ανταπόκριση στην θεραπεία και γίνεται μέτρηση της αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση.
 • Δίνονται οδηγίες για φαρμακευτική αγωγή.
 • Γίνεται εκπαίδευση  στον  τρόπο λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων, καθώς και στον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης παρόξυνσης του άσθματος και του τρόπου αντιμετώπιση της από τον ίδιο τον ασθενή.
 • Γίνεται ενημέρωση για  παράγοντες που τυχόν θα προκαλέσουν βρογχική κρίση και πως θα πρέπει να τους αποφεύγει ο ασθενής.
 • Συζητούνται  με τον ασθενή, θέματα και προβλήματα που αφορούν το βρογχικό του άσθμα και προτείνονται τρόποι επίλυση τους.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ : ΤΕΤΑΡΤΗ 17:00-19:00 & ΠΕΜΠΤΗ 9:00-11:00πμ