Βρείτε ιατρό

Θαλάσσια σπορ: Προστατέψτε τα γόνατά σας

Surfing, waterskiing, jet skiing, kite surfing είναι μερικά μόνο από τα αθλήματα που μπορείτε να εξασκήσετε στη θάλασσα. Οι περισσότεροι τα βρίσκουν εξαιρετικά διασκεδαστικά. Ωστόσο, τα θαλάσσια σπορ μπορεί να επιφέρουν σοβαρούς τραυματισμούς στις αρθρώσεις του σώματος, με το γόνατο να πρωταγωνιστεί στην κορυφή των κακώσεων.

Οι κατηγορίες των θαλάσσιων σπορ

Τα αθλήματα στα οποία μπορούμε να επιδοθούμε στη θάλασσα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Πρόκειται για τα αθλήματα χαμηλού κινδύνου, στα οποία το σώμα δεν καταπονείται ιδιαίτερα και επιφέρουν χαμηλό ποσοστό τραυματισμών. Αυτά είναι η ελεύθερη κολύμβηση, το κανό, το ποδήλατο θαλάσσης και το beach volley. Επιπλέον, υπάρχουν και τα αθλήματα υψηλού κινδύνου (αθλήματα ανοικτής θαλάσσης), στα οποία, μεταξύ άλλων, κατατάσσονται το wind surfing, το kite surfing, το θαλάσσιο ski και η κωπηλασία.

Οι βασικότεροι τραυματισμοί

Τα θαλάσσια σπορ χαμηλού κινδύνου, συνήθως επιφέρουν και μικροτραυματισμούς. Όσον αφορά στο γόνατο, μπορούν να προκαλέσουν απλούς μώλωπες, μυϊκές θλάσεις ή τενοντίτιδες. Η θεραπεία τους είναι κυρίως συντηρητική, κατόπιν οδηγιών του θεράποντος ιατρού ορθοπεδικού.

Ωστόσο, από τα σπορ υψηλού κινδύνου μπορούν να επέλθουν σοβαρότατοι τραυματισμοί, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν τον αθλούμενο ακόμα και στο χειρουργείο. Συγκεκριμένα, σοβαρές κακώσεις του γόνατος, κατάγματα, ρήξεις χιαστών συνδέσμων ή κακώσεις μηνίσκου μπορούν να προκληθούν από μια μόνο απότομη κίνηση εν ώρα άθλησης.

Η εξέταση από ορθοπεδικό, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τραύματα άμεσα και να μην επέλθουν περαιτέρω τραυματισμοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία του αθλούμενου δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στα ποσοστά των τραυματισμών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο οι έμπειροι όσο και οι άπειροι αθλητές θαλάσσιων σπορ, έχουν ίδιες πιθανότητες να τραυματιστούν.

Τι πρέπει να κάνετε μετά τον τραυματισμό

Είναι απαραίτητο να βγείτε από τη θάλασσα αμέσως, ώστε να αποφευχθεί κάποιος μετέπειτα τραυματισμός. Αναζητήστε τις πρώτες βοήθειες, εάν είναι εφικτό. Ο πάγος και ένα τοπικό αναλγητικό θα σας ανακουφίσουν για το πρώτο διάστημα. Ωστόσο, είναι πιθανό να δείτε το πόδι σας να πρήζεται μετά από λίγη ώρα και ενδεχομένως να μην μπορείτε να πατήσετε σωστά.

Στο εξειδικευμένο τμήμα Αθλητικών Κακώσεων της «Euromedica Γενική Κλινικής Θεσσαλονίκης», μπορούμε να σας κατευθύνουμε με τον πιο άμεσο και εξειδικευμένο τρόπο στην καταλληλότερη αντιμετώπιση των τραυματισμών σας.

Έξαρση κύστης κόκκυγος το καλοκαίρι: Σήμερα υπάρχει λύση

5+1 καλοκαιρινές αλλεργίες