Βρείτε ιατρό

Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος & Ισχίου

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των σοβαρών παθήσεων και προβλημάτων του γόνατος και του ισχίου, όπως είναι η προχωρημένη αρθρίτιδα ή σοβαρά κατάγματα, έχει δημιουργήσει η αρθροπλαστική, που στην εξελιγμένη της μορφή είναι ελάχιστα επεμβατική, με πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

Με την αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας, επέμβαση που αντικαθιστά τον φθαρμένο χόνδρο των δύο αυτών αρθρώσεων με ειδικά εμφυτεύματα, ο ασθενής μπορεί να ανακτήσει τη λειτουργικότητά του ταχύτερα και να επανέλθει άμεσα στην καθημερινότητά του.  

Μικρότερες τομές, άρα και ελάχιστες μετεγχειρητικές ουλές, αποφυγή τραυματισμού των ιστών, περιορισμένος χρόνος νοσηλείας, μικρότερη απώλεια αίματος, μειωμένος πόνος μετά το χειρουργείο, άμεση κινητοποίηση και ταχύτερη αποκατάσταση είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής αρθροπλαστικής. Μάλιστα, η εφαρμογή των σύγχρονων τεχνικών σε συνδυασμό με fast track πρωτόκολλα εξασφαλίζει ένα ασφαλές, αλλά και γρήγορο αποτέλεσμα για τον ασθενή που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και έχει δει την ποιότητα της ζωής του να επιδεινώνεται.

Αρθροπλαστική Γόνατος

Στην αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας στο γόνατο, η τομή είναι σαφώς μικρότερη από ότι στο κλασικό χειρουργείο, οι τένοντες γύρω από την άρθρωση δεν επηρεάζονται, ο μετεγχειρητικός πόνος περιορίζεται, η απώλεια αίματος ελαχιστοποιείται, η ενεργοποίηση του γόνατος είναι άμεση και η αποκατάσταση επισπεύδεται, επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές τους δραστηριότητες συντομότερα. Είναι ενδεικτικό πως ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί λίγες μόλις ώρες μετά την επέμβαση και να πάρει εξιτήριο σε μία με δύο ημέρες.

Απαιτείται βέβαια φυσικοθεραπεία, όπως και στην κλασική αρθροπλαστική, ώστε να ενδυναμωθούν οι μύες και η κίνηση της άρθρωσης να επανέλθει σε όλο της το εύρος.

Αρθροπλαστική Ισχίου

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές βρίσκουν εφαρμογή και στην αρθροπλαστική ισχίου, εξασφαλίζοντας μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, περιορισμένη νοσηλεία, ελάχιστο χρονικό διάστημα χρήσης βοηθημάτων στήριξης και ταχύτερη επάνοδο στην καθημερινότητα.

Άλλωστε, σε αυτή την περίπτωση, η ενιαία, μεγάλη τομή του κλασικού χειρουργείου, που φτάνει τα 24 εκατοστά, αντικαθίσταται από μία ή δύο πολύ μικρότερες τομές, μέσω των οποίων ο χειρουργός αποκτά πρόσβαση στην άρθρωση. Με ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία, ελαφρύτερα εμφυτεύματα και χωρίς να επηρεάζονται οι ιστοί γύρω από την άρθρωση, η διαδικασία καθίσταται πολύ λιγότερο τραυματική, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμα και σε μία ημέρα.

Οι εξελιγμένες, λιγότερο επώδυνες τεχνικές της αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος προσφέρουν τα τελευταία χρόνια ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα ζωής σε ανθρώπους που διαφορετικά θα έπρεπε να συμφιλιωθούν με τον πόνο και να καθηλωθούν.

Λάζαρος Ν. Ταγκαλίδης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Έμφραγμα MINOCA: Διάγνωση και Θεραπεία

Ιατρείο Μνήμης και Άνοιας