Βρείτε ιατρό

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι 5 ερωτήματα που απασχολούν τις μέλλουσες μητέρες

Καλοκαίρι! Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου σας βρίσκει να διανύετε την πιο ωραία περίοδο της ζωής σας. Και πολλές από εσάς σας βρίσκει δικαίως με απορίες σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Η Ιατρική ομάδα του Μαιευτικού τμήματος της EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ είναι δίπλα σας ώστε να απαντήσει στα βασικά ερωτήματά σας.

1. Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνω το καλοκαίρι;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του μωρού σας. Παρέχει τα βασικά θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο, καταπολεμά την κούραση και μειώνει την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο. Μην περιμένετε λοιπόν να διψάσετε για να πιείτε νερό. Ειδικά το καλοκαίρι που η θερμοκρασία είναι αυξημένη θα πρέπει να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού – 6 έως 8 το λιγότερο ποτήρια νερό – ώστε να μην αφυδατωθείτε.

2.Πρέπει να φοράω αντηλιακό και στην πόλη;
Το αντηλιακό είναι πάντα απαραίτητο για την προστασία του δέρματός μας από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου. Είναι όμως ακόμα πιο σημαντικό εάν αυτό το καλοκαίρι περιμένετε το μωράκι σας. Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα σας κάνουν πιο ευαίσθητη την επιδερμίδα σας, ενώ ο ήλιος μπορεί να αυξήσει την παραγωγή μελανίνης. Η δημιουργία πανάδων στο πρόσωπο -οι λεγόμενες πανάδες της εγκυμοσύνης- αυτή την περίοδο της ζωής σας είναι ακόμη πιο έντονη. Φοράτε καθημερινά λοιπόν το αντηλιακό σας, ιδανικά με δείκτη προστασίας SPF 50 ώστε να προστατευθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

3.Μπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα;
Η κολύμβηση είναι μια πολύ καλή λύση για να δροσιστείτε σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα. Επιπλέον είναι ένας καλός και εύκολος τρόπος άσκησης καθώς η άνωση που προκαλεί το νερό βοηθάει και στην ανακούφιση από τους πόνους στην πλάτη που προκαλεί η εγκυμοσύνη. Διώχνει την ένταση, μειώνει το πρήξιμο στα πόδια, βοηθάει στη βελτίωση της αιμάτωσης της μήτρας, ενώ έχει ευεργετική επίδραση στη νευρολογική ανάπτυξη και τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου.

4.Ζεσταίνομαι πολύ! Μπορώ να ανοίγω το Air Condition;
Το καλοκαίρι και ειδικά τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι αυξημένη, το air condition είναι η ιδανική λύση! Πόσο μάλλον για μία έγκυο γυναίκα.  Η χρήση του κλιματιστικού σε μια ευχάριστη θερμοκρασία επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. θα πρέπει όμως να έχετε φροντίσει ώστε το μηχάνημα να έχει καθαριστεί προηγουμένως – δηλαδή τα φίλτρα του να είναι καθαρά – ώστε να μη δημιουργούνται μύκητες και βακτήρια.

5.Μπορώ να πάω διακοπές;
Φυσικά και οι διακοπές επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά καλό θα ήταν να αποφύγετε τα πολύωρα και μακρινά ταξίδια. Υπάρχουν όμως φορές που αντενδείκνυνται οπότε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται μέχρι τις 36 εβδομάδες, αλλά καλό είναι και πάλι να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας εάν το ταξίδι είναι πάνω από δύο ώρες ή υπερατλαντικό.

Συμβουλές προς τους καρδιοπαθείς για τους καλοκαιρινούς μήνες

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ηπατίτιδας: 10+1 χρήσιμες πληροφορίες