Βρείτε ιατρό

Εγκυμοσύνη & Διατροφή

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια μοναδική περίοδο στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία το σώμα της αλλάζει, η ψυχοσύνθεσή της γίνεται πιο ευαίσθητη και η ευθύνη για την υγεία της νέας ζωής που κυοφορεί μεγάλη. Οι διατροφικές της συνήθειες πριν τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και έπειτα από τον τοκετό, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογέννητου βρέφους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, οι οποίοι είναι και καθοριστικοί για τη μετέπειτα εξέλιξη της ανάπτυξης και της υγείας του. Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια μοναδική περίοδο στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία το σώμα της αλλάζει, η ψυχοσύνθεσή της γίνεται πιο ευαίσθητη  και η ευθύνη για την υγεία της νέας ζωής που κυοφορεί μεγάλη. Οι διατροφικές της συνήθειες πριν τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και έπειτα από τον τοκετό, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογέννητου βρέφους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, οι οποίοι είναι και καθοριστικοί για τη μετέπειτα εξέλιξη της ανάπτυξης και της υγείας του.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, το έμβρυο προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη μέσω των τροφών που καταναλώνει η μητέρα. Άρα, είναι απαραίτητη η τήρηση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, σε συνδυασμό με ήπια σωματική άσκηση.

  • Αύξηση Βάρους: Κατά την ΚύησηΤα κιλά που θα προσθέσει ει η έγκυος καθ’ όλη της διάρκεια της κύησης καθορίζεται από το βάρος που είχε πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης.

Ο δείκτης σύμφωνα με τον οποίο δίνεται χαρακτηρισμός για το προ-εγκυμοσύνης βάρος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.), ο οποίος βοηθά στο να προσδιορίσουμε αν κάποια γυναίκα ήταν ελλιποβαρής, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρη ή παχύσαρκη. O Δ.Μ.Σ υπολογίζεται εάν διαιρέσουμε το βάρος προς το ύψος (εκατοστά) στο τετράγωνο. Γυναίκες με χαμηλό Δ.Μ.Σ. διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση, αν δεν αυξήσουν επαρκώς το βάρος τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Γυναίκες με υψηλό Δ.Μ.Σ. πρέπει να φροντίσουν για τη συντηρητική αύξηση του βάρους τους, έτσι ώστε αφενός το παιδί να μη γεννηθεί μεγαλόσωμο και με υψηλό ποσοστό λίπους και αφετέρου να μην επιβαρυνθούν οι ίδιες με επιπλέον κιλά λίπους.

Πιο αναλυτικά:

Δείκτης Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.)Συνολική Συνιστώμενη Αύξηση Βάρους
< 19,8 kg/m212,7 – 18 kg
19,8 – 26 kg/m211,4 – 16 kg
26,1 – 29 kg/m27 – 11,4 kg
> 29 kg/m25 – 9 kg
Δίδυμα (19,8 – 26 kg/m2)16,8 – 24 kg
Δίδυμα (26,1 – 29 kg/m2)14 – 22,7 kg
Δίδυμα (> 29 kg/m2)11,4 – 19 kg

Διατροφή Κατά την Περίοδο της Εγκυμοσύνης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια μοναδική περίοδο στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία το σώμα της αλλάζει, η ψυχοσύνθεσή της γίνεται πιο ευαίσθητη και η ευθύνη για την υγεία της νέας ζωής που κυοφορεί μεγάλη. Οι διατροφικές της συνήθειες πριν τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και έπειτα από τον τοκετό, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογέννητου βρέφους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, οι οποίοι είναι και καθοριστικοί για τη μετέπειτα εξέλιξη της ανάπτυξης και της υγείας του. Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια μοναδική περίοδο στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία το σώμα της αλλάζει, η ψυχοσύνθεσή της γίνεται πιο ευαίσθητη  και η ευθύνη για την υγεία της νέας ζωής που κυοφορεί μεγάλη. Οι διατροφικές της συνήθειες πριν τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και έπειτα από τον τοκετό, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογέννητου βρέφους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, οι οποίοι είναι και καθοριστικοί για τη μετέπειτα εξέλιξη της ανάπτυξης και της υγείας του.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, το έμβρυο προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη μέσω των τροφών που καταναλώνει η μητέρα. Άρα, είναι απαραίτητη η τήρηση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, σε συνδυασμό με ήπια σωματική άσκηση.

  • Αύξηση Βάρους: Κατά την ΚύησηΤα κιλά που θα προσθέσει ει η έγκυος καθ’ όλη της διάρκεια της κύησης καθορίζεται από το βάρος που είχε πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης.

Ο δείκτης σύμφωνα με τον οποίο δίνεται χαρακτηρισμός για το προ-εγκυμοσύνης βάρος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.), ο οποίος βοηθά στο να προσδιορίσουμε αν κάποια γυναίκα ήταν ελλιποβαρής, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρη ή παχύσαρκη. O Δ.Μ.Σ υπολογίζεται εάν διαιρέσουμε το βάρος προς το ύψος (εκατοστά) στο τετράγωνο. Γυναίκες με χαμηλό Δ.Μ.Σ. διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση, αν δεν αυξήσουν επαρκώς το βάρος τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Γυναίκες με υψηλό Δ.Μ.Σ. πρέπει να φροντίσουν για τη συντηρητική αύξηση του βάρους τους, έτσι ώστε αφενός το παιδί να μη γεννηθεί μεγαλόσωμο και με υψηλό ποσοστό λίπους και αφετέρου να μην επιβαρυνθούν οι ίδιες με επιπλέον κιλά λίπους.

Πιο αναλυτικά:

Ομάδα ΤροφίμωνΜέγεθος ΜερίδαςΜερίδες/ Ημέρα
Ομάδα Αμύλου (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, αμυλούχα λαχανικά)1 φέτα ψωμί,
½ φλιτζάνι δημητριακά πρωινού, ½ φλιτζάνι ζυμαρικό ή ρύζι, 1 μικρή πατάτα
7
Ομάδα Λαχανικών1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά, ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά4
Ομάδα Φρούτων1 μέτριο φρούτο,
½ φλιτζάνι κομμένα φρούτα, ½ φλιτζάνι χυμό φρούτων
3
Ομάδα Γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί)1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι, 50 γρ. τυρί3
Ομάδα Κρέατος
(κόκκινο κρέας, πουλερικά, αβγό, ψάρι, όσπρια)
80 γρ. μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι,
¾ φλιτζανιού όσπριο
2

Διατροφή Κατά την Περίοδο της Εγκυμοσύνης

Ενέργεια

Η έγκυος κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης δεν έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Οι ανάγκες της σε θερμίδες αυξάνουν στο δεύτερο τρίμηνο κατά 340 kcal, ενώ στο τρίτο κατά 450 kcal.

Τα μη-ισορροπημένα διατροφικά σχήματα έχουν συσχετιστεί με βρέφη χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση και πιθανή αρνητική έκβαση της εγκυμοσύνης. Γυναίκες με χαμηλό Δ.Μ.Σ. πριν την εγκυμοσύνη, χρειάζεται να αυξήσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη ακόμα περισσότερο από εκείνες με φυσιολογικό προ-εγκυμοσύνης βάρος.

Γενικές Συστάσεις

Σημαντικό είναι το είδος των τροφών που καταναλώνονται, εκτός από το συνολικό ενεργειακό τους φορτίο. Η έγκυος θα πρέπει να επιλέγει δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, προκειμένου να λαμβάνει τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που χρειάζεται. Επίσης, θα πρέπει να εντάξει στο διαιτολόγιό της άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια και ανάλατους ξηρούς καρπούς, τρόφιμα τα οποία αποτελούν σημαντικές πηγές πρωτεϊνών, ψευδαργύρου, μαγνησίου και σιδήρου.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται επίσης στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο.
Κύριες πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη, η έγκυος μπορεί να καταναλώνει γάλα μειωμένης περιεκτικότητας σε λακτόζη, γιαούρτι και τυρί (ιδιαίτερα κίτρινα τυριά). Άλλες μη- γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου είναι τα μικρά ψάρια τα οποία καταναλώνονται με τα κόκαλα, το μπρόκολο και τα διάφορα ποτά σόγιας, εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

ΡόφημαΠεριεκτικότητα σε Καφεΐνη (mg)
 φλιτζάνι καφέ φίλτρου (240 ml)136 mg
1 φλιτζάνι στιγμιαίος καφές (240 ml)96 mg
εσπρέσο (30 ml)40 mg
1 φλιτζάνι τσάι48 mg
1 φλιτζάνι αναψυκτικό Cola24 mg

Η διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να γίνεται πριν τη σύλληψη, λόγω του ότι μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη του εμβρύου στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Όσον αφορά στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης, πρέπει να επισημάνουμε ότι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνουν την αιματική ροή στον πλακούντα και κατ’ επέκταση την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και η πιθανότητα γέννησης νεογνού χαμηλού σωματικού βάρους.

Γράφει: Μαδεντζίδου Κική,
Σύμβουλος διατροφής,
Ειδικός εφαρμογών διαιτητικής.

Ενδείξεις για μαστεκτομή

Σεμινάρια Μητρικού Θηλασμού