Βρείτε ιατρό

Ιατρείο Δερματοσκόπησης Χαρτογράφησης Σπίλων

Ιατρείο Δερματολόγησης Χαρτογράφησης Σπίλων

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12:00-18:00

Τι είναι η δερματοσκόπηση;

Η δερματοσκόπηση είναι μία κλινική διαγνωστική μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των σπίλων, προκαρκινικών βλαβών, καλοήθων ή κακοήθων όγκων (ακτινική κερατίαση, σμηγματορροϊκή μυρμηκία, μελάνωμα, βασικοκυτταρικό, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) καθώς και για την διαγνωστική επιβεβαίωση πολλών αμιγώς δερματικών ή και συστηματικών νοσημάτων (π.χ. ψωρίαση, δερματίτιδα, λειχήνας, ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία).

Τι είναι η χαρτογράφηση σπίλων & δέρματος;

Η χαρτογράφηση, που πολύ συχνά συγχέεται με την δερματοσκόπηση, είναι μία μέθοδος ψηφιακής καταγραφής των δερματοσκοπικών εικόνων των σπίλων (ελιών) με ειδική κάμερα και δυνατότητα αποθήκευσης των εικόνων ως αρχείο για παρακολούθηση στο μέλλον. Κάτι τέτοιο επιβάλλεται σε περιπτώσεις πολλαπλών ή ατύπων σπίλων, σε ασθενείς με ατομικό ή κληρονομικό ιστορικό μελανώματος και σε ορισμένα σύνδρομα όπως το σύνδρομο δυσπλαστικού σπίλου.

Οι εικόνες αυτές καταγράφονται, χαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο και μπορούν να συγκριθούν με αυτές των επομένων χαρτογραφήσεων ώστε αν διαπιστωθούν αλλαγές μπορεί να κριθεί σκόπιμη η πιο στενή παρακολούθησή τους ανά τρίμηνο ή εξάμηνο η αφαίρεσή τους.

Όταν ο ασθενής δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (πολυάριθμοι ή δυσπλαστικοί σπίλοι, ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος) η εξέταση επαναλαμβάνεται ανά έτος ενώ αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου γίνεται πιο συχνά.

Πού γίνεται η Δερματοσκόπηση-Χαρτογράφηση;

H Δερματοσκόπηση- Χαρτογράφηση γίνεται στο Δερματολογικό ιατρείο της Κλινικής μας, κατόπιν ραντεβού, από έμπειρους και εξειδικευμένους δερματολόγους.