Βρείτε ιατρό

Έξαρση κύστης κόκκυγος το καλοκαίρι: Σήμερα υπάρχει λύση

Έξαρση σημειώνει το καλοκαίρι η κύστη κόκκυγος που αποτελεί μια επώδυνη περιπρωκτική ασθένεια. Τόσο οι εξετάσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια που απαιτούν πολλές ώρες καθιστικής εργασίας, όσο και οι καιρικές συνθήκες, ευνοούν την εμφάνιση και επιδείνωσή της.

Ειδικότερα, για όσους πάσχουν από κύστη κόκκυγος, οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν δύσκολη περίοδο, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την υπεριδρωσία, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, οξύνουν τη φλεγμονή και μεγιστοποιούν τον πόνο.

Στο μεταξύ, ο Μάιος και ο Ιούνιος, αποτελούν μήνες εξετάσεων στα σχολεία, αλλά και εξεταστικής στα πανεπιστήμια, γεγονός που συνεπάγεται πολλές ώρες καθιστικής εργασίας, η οποία με τη σειρά της, ευνοεί την εμφάνιση της νόσου που εκδηλώνεται το επόμενο διάστημα.

Ως αποτέλεσμα της έξαρσης, οι πάσχοντες απέχουν από τη θάλασσα και δεν χαίρονται το καλοκαίρι τους, αφού πολλές φορές δεν μπορούν ούτε να καθίσουν, πόσο μάλλον να κολυμπήσουν.

Πώς δημιουργείται η κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος ασθενών στη χώρα μας, κυρίως ηλικίας 15-30 ετών. Πρόκειται για μια ανώμαλη κοιλότητα του δέρματος στην περιοχή του κόκκυγα (κορυφή των γλουτών) που προκαλεί απόστημα και συνήθως γεμίζει με πύον.

Συνήθως δημιουργείται από τρίχες που αναπτύσσονται προς τα μέσα ή από υπολείμματα νεκρού δέρματος. Είναι ιδιαίτερα επώδυνη και δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα του πάσχοντος.

Πώς αντιμετωπίζεται

Με τις παλαιότερες τεχνικές (ανοιχτή ή κλειστή μέθοδος), υπήρχε τραύμα στην περιοχή για αρκετό καιρό μετά το χειρουργείο. Αυτό απέτρεπε ξεκάθαρα τους ασθενείς από την επαφή με τη θάλασσα και την άμμο, καθώς η φλεγμονή σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν σχεδόν δεδομένη. Έτσι, οι χειρουργοί απέφευγαν τη συγκεκριμένη επέμβαση κατά τους θερινούς μήνες και οι ασθενείς υπέφεραν για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα.

Με τις νέες τεχνικές laser, η θεραπεία της κύστης κόκκυγα έχει απλοποιηθεί. Πλέον δεν απαιτείται τομή στο δέρμα, άρα ούτε και ράμματα. Ο χειρουργός μπορεί να θεραπεύσει την κύστη μέσω μιας πύλης εισόδου μόνο 2 χιλιοστών. Αυτή είναι αρκετή για να εισέλθει η οπτική ίνα και να εξαχνωθεί η κύστη σε μόλις 15 λεπτά!

Τι σημαίνει αυτό για τον ασθενή μετεγχειρητικά;

Το μόνο που απαιτείται μετά το χειρουργείο είναι να κλείσει αυτή η ελάχιστη τρύπα στο δέρμα του ασθενούς. Συνήθως απαιτούνται 2-3 ημέρες για να συμβεί αυτό. Έπειτα, ο ασθενής μπορεί να πάει άφοβα στη θάλασσα, να κολυμπήσει, ενώ και η άμμος δεν προκαλεί καμία απολύτως ανησυχία.

Η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης διαθέτει όλο τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, αλλά και το πλέον έμπειρο ιατρικό προσωπικό για άμεση και ανώδυνη θεραπεία της κύστης του κόκκυγα.

Αντιμετωπίστε την πάθηση ριζικά και οριστικά και… χαρείτε το καλοκαίρι!

Μάνα, Μητέρα, Μαμά: Η γυναίκα που θα είναι πάντα ο άνθρωπός μας

Θαλάσσια σπορ: Προστατέψτε τα γόνατά σας