Βρείτε ιατρό

4 λόγοι για τους οποίους χρειαζόμαστε πολλές αγκαλιές κάθε μέρα

«Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οχτώ για να συντηρηθούμε και δώδεκα για να αναπτυχθούμε». Virginia Satir, γνωστή οικογενειακή θεραπεύτρια.

 Είτε είμαστε τυλιγμένοι στην αγκαλιά του συντρόφου μας, είτε αγκαλιάζουμε το παιδί μας ή χαιρετάμε έναν φίλο, οι αγκαλιές έχουν έναν μοναδικό τρόπο να μας κάνουν να αισθανόμαστε θαλπωρή, αγάπη και ασφάλεια. Γνωρίζετε όμως ότι μια τόσο απλή και καθημερινή συνήθεια είναι επίσης ένα εκπληκτικά ισχυρό αναζωογονητικό για τον οργανισμό μας;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγγιγμα ενός αγαπημένου μας προσώπου συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, αλλά και του στρες, της μοναξιάς και της κατάθλιψης.

Αγκαλιαστείτε λοιπόν γιατί μας κάνει καλό! Κι αν χρειάζεστε επιχειρήματα, η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης σας δίνει 4 καλούς λόγους που συνοψίζουν τα οφέλη της αγκαλιάς στην υγεία μας.

Αγκαλιάστε περισσότερο, κάνει καλό!

Μια αγκαλιά από «καρδιά σε καρδιά» μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία και την ευτυχία μας με τους εξής λόγους:

  1. Η αγκαλιά των γονιών μας είναι θεραπευτική

Το άγγιγμα και η αγκαλιά των γονιών ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά τη γέννηση του μωρού καταγράφεται στον εγκέφαλό του ως συνώνυμο της αγάπης, βοηθώντας το να μεγαλώσει με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αυτή η σύνδεση θα παραμείνει και στην ενήλικη ζωή του. Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που στερήθηκαν το άγγιγμα στην παιδική ηλικία είχαν λιγότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερο στρες όταν μεγάλωσαν.

Ακόμα και σε μικρή ηλικία, τα παιδιά παίρνουν υποσυνείδητα μηνύματα από εμάς. Αγκαλιάζοντας, λοιπόν, το μικρό σας κάθε φορά που το ‘χει ανάγκη, του δείχνετε ότι νοιάζεστε για τα συναισθήματά του, ότι μπαίνετε στη θέση του και ότι μπορείτε να το νιώσετε.

Τέλος δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ως γονείς ότι κάποιες φορές έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη την αγκαλιά από τα παιδιά, όταν σε στιγμές άγχους ή έντασης αποζητούμε απλά την πιο ανιδιοτελή μορφή αγάπης, αυτή των παιδιών μας.

  1. Μειώνει σημαντικά το άγχος

Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι όταν αγκαλιάζουμε ή φιλάμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, τα επίπεδα οξυτοκίνης μας ανεβαίνουν. Αυτή η ισχυρή ορμόνη ονομάζεται συχνά “η ορμόνη της αγάπης”, επειδή προάγει την ενδυνάμωση των σχέσεων. Έχει την ικανότητα να ανακουφίσει το κοινωνικό άγχος και να δημιουργήσει συναισθήματα εμπιστοσύνης.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα μετά από μια αγκαλιά δεν προκαλούν μόνο χαρούμενα συναισθήματα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν τη σωματική μας υγεία. Όταν κάποιος μας αγγίζει, η αίσθηση στο δέρμα μας ενεργοποιεί ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που ονομάζονται σωμάτια Pacinian, τα οποία στέλνουν «σήμα» στο πνευμονογαστρικό νεύρο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για (μεταξύ πολλών άλλων) για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η επαφή μεταξύ δύο ανθρώπων μέσω της αγκαλιάς μειώνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως «ορμόνη του στρες». Και αυτό με τη σειρά του βοηθά στη μείωση της ροής του αίματός και κατ’ επέκταση στη μείωση του καρδιακού μας ρυθμού.

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από άγχος και σε έντονη σύγκρουση με τους άλλους είναι πιο ευαίσθητοι σε ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon University στις ΗΠΑ, θέλησαν να καθορίσουν εάν διάφορες μορφές κοινωνικής υποστήριξης, όπως η αγκαλιά, θα μπορούσαν με τη σειρά τους να προστατεύσουν το οργανισμό από τέτοιες λοιμώξεις.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η υπόθεσή τους ήταν σωστή. Μεταξύ των 404 ενηλίκων, εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη και συχνότερες αγκαλιές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ήταν λιγότερο πιθανό να «κολλήσουν» ένα απλό κρυολόγημα μετά την έκθεσή τους στον ιό. Οι αγκαλιές, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν υπεύθυνες για το ένα τρίτο περίπου αυτής της φυσικής και προστατευτικής ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

Θολή όραση; Μάθετε τι πρέπει να κάνετε

Ποιες είναι οι 5 must do προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου