Βρείτε ιατρό

«Ψηφιακοί τραυματισμοί»: Η πάθηση του 21ου αιώνα και πώς θα την αποφύγετε

Από τα smartphones και τα tablet μέχρι τις κονσόλες παιχνιδιών, οι άνθρωποι είναι πλέον «ένα» με την τεχνολογία.

Σύμφωνα με έρευνες οι digital παθήσεις εμφανίζουν ανησυχητική αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι ολοένα και περισσότεροι οι τραυματισμοί (αύξηση των τραυματισμών στα χέρια, τους καρπούς και τους αγκώνες, καθώς και στον αυχένα και την πλάτη.) που σχετίζονται με την τεχνολογία και την αυξανόμενη χρήση των συσκευών αυτών.

Digital καθημερινότητα και ψηφιακοί τραυματισμοί

Κατά μέσο όρο καθημερινά ένας ενήλικας απαντά σε 40 email, δαπανά 23 ώρες την εβδομάδα σε γραπτά μηνύματα, ενώ παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια για περισσότερες από 6,5 ώρες την εβδομάδα. Πλέον και τα παιδιά – εκτός των άλλων – δαπανούν αρκετές ώρες σχολικής εκπαίδευσης σε computer based εργασίες. Λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που ξοδεύουμε σε αυτές τις συσκευές – και τη συνεχή δύναμη που ασκείται στα δάχτυλα και στα χέρια – δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αναπτύσσονται μυϊκά προβλήματα.

Η συνεχής xρήση των συσκευών αυτών μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα, τους μυς και τους τένοντες στο χέρι, στον καρπό, στον αγκώνα και στον ώμο – και να προκαλέσει τραυματισμούς γνωστούς ως Eπαναλαμβανόμενους Τραυματισμούς λόγω πίεσης – stress (RSI):

  1. Σύνδρομο de QuervainΣτενωτική Τενοντοελυτρίτιδα de Quervain: Είναι μια τενοντίτιδα του ελύτρου (της θήκης) που περιβάλλει τους δύο τένοντες που ελέγχουν την κίνηση του αντίχειρα:
    • Texting thumb: Φλεγμονή στους τένοντες που οδηγεί σε πόνο και κράμπες
    • Τrigger finger: Αναγκάζει τον αντίχειρα να «κλειδώνει» ή να εκτινάσσεται απότομα και νευρικά
  2. Text claw: Προκαλείται από κράτημα κινητών συσκευών για μεγάλες χρονικές περιόδους – προκαλεί πόνο, κράμπες έως και απώλεια της κινητικότητας χειρός και καρπού
  3. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Χαρακτηρίζεται από πόνο, οίδημα, τσούξιμο και μούδιασμα στο χέρι και στον καρπό λόγω αυξημένης πίεσης στο μέσο νεύρο του καρπού
  4. Selfie elbow – Επικονδυλίτιδα: Eίναι μια φλεγμονή των τενόντων που ενώνουν τους μύες του πήχη με την εξωτερική πλευρά του αγκώνα.
  5. Cell phone elbow / Σύνδρομο κνημιαίων σηραγγών: Συνήθως προκύπτει όταν το νεύρο είναι τεντωμένο ή υπάρχει πίεση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η υπερβολική χρήση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ρήξη των τενόντων και μόνιμη απώλεια λειτουργίας τους, καθώς και στο “Tech Neck”, πόνο δηλαδή στους ώμους και την πλάτη από την κακή στάση σώματος όταν σκύβουμε για να κοιτάξουμε την οθόνη του κινητού ή του tablet καθώς και όταν βρισκόμαστε στον υπολογιστή.

Πρόληψη

Σε μια εποχή που είμαστε περισσότερο «συνδεδεμένοι» από ποτέ και όλη αυτή η σύνδεση αφορά τα χέρια μας, κρίνεται σημαντικό για όλους μας να γνωρίζουμε τα συμπτώματα αυτών των «ψηφιακών τραυματισμών» και να αναζητούμε θεραπεία πριν εμφανιστούν πιο σοβαρές επιπλοκές.

  • Παρακολουθήστε για σημάδια πρώιμης προειδοποίησης: ‘Oπως πόνο ή μούδιασμα στα χέρια, τους καρπούς ή τους αγκώνες, καθώς και στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη. Συμβουλευτείτε φυσικοθεραπευτή για ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν.
  • Ασκήσεις στο γραφείο: Κάντε μικρά διαλείμματα με απλές ασκήσεις, όπως περιστροφή των ώμων και των καρπών ή τέντωμα των χεριών και των δακτύλων σας, που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση της μυϊκής κόπωσης.
  • Δώστε προσοχή στο παιχνίδι: Μελέτες δείχνουν ότι τα παιχνίδια επηρεάζουν την αντίληψη του ανθρώπου για τον πόνο. Είναι δηλαδή τόσο προσηλωμένοι που αδυνατούν να παρατηρήσουν οποιαδήποτε δυσφορία και έτσι συνεχίζουν να παίζουν.

Δυστυχώς, δεδομένου του βαθμού στον οποίο βασιζόμαστε και εξαρτόμαστε καθημερινά από τις κινητές αλλά και σταθερές ηλεκτρονικές συσκευές μας, είμαστε όλοι εν δυνάμει και ένα κλικ μακριά από μια «ψηφιακή αναπηρία».

Η καλύτερη «θεραπεία» για τραυματισμούς που σχετίζονται με την τεχνολογία είναι η πρόληψη. Η χρήση συσκευών με σύνεση, τα τακτά διαλείμματα και η συχνή «αποσύνδεση», καθώς και το να «ακούμε» το σώμα μας για ενδείξεις πόνου και δυσφορίας.

Oυρολοίμωξη – Ο πιο συχνός καλοκαιρινός εχθρός. 4+1 τρόποι για έγκαιρη πρόληψη

Θέση Εργασίας: Παθολόγος ή ιατρός Γενικής Ιατρικής