Βρείτε ιατρό

geniki-kliniki-hypatitis

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Ηπατίτιδα C

Και μόνο στο άκουσμά της η Ηπατίτιδα C προκαλεί φόβο. Είναι όμως μια πάθηση που μπορεί πλέον να θεραπευθεί. Στη χώρα μας ο επιπολασμός για την Ηπατίτιδα C υπολογίζεται σε 1,5-2% του πληθυσμού με  135.000 άτομα να πάσχουν από τη νόσο.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι πως περί το 80% ζει με την ασθένεια χωρίς ούτε καν να το γνωρίζει, γι΄αυτό και η ενημέρωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπισή της. Διεθνώς εκτιμάται ότι πάνω από 185 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας C (HCV).

Τι είναι η Ηπατίτιδα C

Τι είναι όμως η Ηπατίτιδα C;  Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της Ηπατίτιδας C (HCV), ο οποίος μεταδίδεται κατά κύριο λόγο μέσω του αίματος (παρεντερικά) και σπανιότερα μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ο ιός οδηγεί σε φλεγμονή του ήπατος κι όταν η νόσος εξελιχθεί σε χρόνια, μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια, ακόμα και καρκίνο. Είναι ενδεικτικό πως η ηπατική ανεπάρκεια από χρόνια Ηπατίτιδα C είναι σήμερα η βασική αιτία για τη μεταμόσχευση ήπατος. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με χρόνια Ηπατίτιδα C που δεν λαμβάνουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη θεραπεία, χάνουν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της λοίμωξης αυτής, δηλαδή την κίρρωση του ήπατος, την ηπατική ανεπάρκεια και τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Οι τρόποι μετάδοσης

Πολλοί είναι οι μύθοι σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης της Ηπατίτιδας C. Το σίγουρο είναι πως δεν μεταδίδεται με τα φιλιά, το άγγιγμα, το φτάρνισμα ή τον βήχα, την τροφή ή τον θηλασμό. Πρόκειται για έναν ιό που μεταδίδεται με το αίμα και τα προϊόντα αυτού, οπότε μπορεί κανείς να τον κολλήσει: με την κοινή χρήση συριγγών –συνήθεις φορείς είναι οι χρήστες ναρκωτικών-  και βελονών που επαναχρησιμοποιούνται για τατουάζ, βελονισμό ή piercing, με ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων, με κοινή χρήση οδοντόβουρτσας και ξυραφιού ξυρίσματος και γενικά αντικειμένων που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με αίμα. Η μετάδοση μέσω της σεξουαλικής επαφής είναι σπανιότερη, όπως και η κάθετη μετάδοση από μητέρα σε παιδί.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Ηπατίτιδας C είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ήπια και μπορεί πολλές φορές να παρερμηνευθούν ως εκδηλώσεις άλλων ασθενειών. Μόλις στο 15% των περιπτώσεων τα συμπτώματα είναι έντονα.

Τι πρέπει όμως να σας χτυπήσει «καμπανάκι και να σας στείλει στον γιατρό;

  • Η κούραση
  • Η ναυτία
  • Η μειωμένη όρεξη
  • Οι πόνοι στους μύες
  • Οι πόνοι στις αρθρώσεις
  • Η απώλεια βάρους

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της Ηπατίτιδας C γίνεται μέσω αιματολογικού ελέγχου, που ακολουθείται και από μια σειρά άλλων εξετάσεων, μεταξύ των οποίων είναι ο βιοχημικός έλεγχος για την ηπατική λειτουργία, ο έλεγχος ιικού φορτίου RNA, ο έλεγχος γονοτύπου,  η απεικόνιση ήπατος με υπέρηχο ή αξονική τομογραφία και η βιοψία ήπατος.

Για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο. Για τον λόγο αυτό, ο παράγοντας «πρόληψη» είναι πολύ σημαντικός. Σε κάθε περίπτωση, η Ηπατίτιδα C πλέον θεραπεύεται, αρκεί να διαγνωσθεί εγκαίρως και να τεθεί υπό παρακολούθηση και αγωγή. Η θεραπεία έχει ως στόχο να αντιμετωπισθεί η λοίμωξη, ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές της, ήτοι η κίρρωση του ήπατος, η ηπατική ανεπάρκεια και ο καρκίνος.

Οι σύγχρονες θεραπείες είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ κάποιες φορές μπορεί η αποτελεσματικότητά τους να φτάσει και το 100%. Πάντως, η έκβαση των εν λόγω θεραπειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον γονότυπο του ιού HCV, δηλαδή από τον τύπο του. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν επτά διαφορετικοί γονότυποι του ιού. Τα αντιικά φάρμακα λαμβάνονται συνήθως από το στόμα και η φαρμακευτική αγωγή ακολουθείται για περίπου τρεις μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να κολλήσατε Ηπατίτιδα C, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο ώστε να σας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα.

Πακέτο Υγείας Διακοπών 60 €

Μαθαίνω για την υγεία μου