Βρείτε ιατρό

Σύγχρονες τεχνικές στην καρδιοχειρουργική

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις καρδιάς δημιουργούν νέα δεδομένα στην καρδιοχειρουργική, κερδίζοντας όλο και περισσότερο έδαφος εδώ και 20 χρόνια

*του Βασίλειου Γουλιέλμου, καρδιοχειρουργού

Στο ξεκίνημα των ενδοσκοπικών επεμβάσεων καρδιάς έπαιξε σημαντικό ρόλο η Δρέσδη της Γερμανίας. Εκεί, το 1997 ο Δρ Βασίλης Γουλιέλμος, σήμερα αναπληρωτής Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Δρέσδης και επιστημονικά υπεύθυνος του Θωρακοχειρουργικού-Καρδιοχειρουργικού Τμήματος της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, προχώρησε με το τμήμα του στην πρώτη αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας διεθνώς.

Η επέκταση των επεμβάσεων καρδιάς χωρίς τη μεγάλη τομή στο στήθος, με μικρές τομές στο πλάι του θώρακα ή ενδοσκοπικές, έγινε με τη σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας το 1998 από την ίδια κλινική στη Γερμανία.  Κατόπιν, η εξέλιξη έφερε by-pass μονού, διπλού και πολλαπλού, πάλι για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο.

Οι εξελίξεις στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης επεμβάσεις μονής στεφανιαίας παράκαμψης (μονό bypass) με μικρή τομή ενδοσκοπικά, δίχως τη μεγάλη τομή στο στήθος του ασθενούς, γίνονται ήδη από το 2003 με τον ερχομό του Δρα Γουλιέλμου στην Ελλάδα. Μάλιστα, εδώ και αρκετό καιρό ξεκίνησαν στην ίδια κλινική και ενδοσκοπικά (γνωστά ως λαπαροσκοπικά) χειρουργεία πολλαπλής στεφανιαίας παράκαμψης (διπλό, τριπλό, τετραπλό bypass). Στην τεχνική αυτή γίνεται ενδοσκοπικά η παρασκευή της αριστερής έσω μαστικής αρτηρίας, του πιο πολύτιμου μοσχεύματος για by-pass. Κατόπιν με μια μικρή τομή ~5cm αριστερά στον θώρακα διενεργούνται τα by-pass (είτε αυτά είναι αρτηριακά είτε φλεβικά).

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα αυτής της επέμβασης, πέρα από το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα –στις γυναίκες το αισθητικό όφελος είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, αφού ο δεξιός μαστός πέφτει επάνω στη μίνι θωρακοτομή- είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ελαχιστοποίηση του πόνου και τη διατήρηση της ακεραιότητας του στέρνου. Μάλιστα, αν οι σύγχρονες επεμβάσεις συγκριθούν με τις διαδερμικές διακαθετηριακές τεχνικές, προκύπτει ένα ακόμα πλεονέκτημα, η απουσία της ακτινοβολίας, που τις καθιστά πραγματική εναλλακτική λύση στις επεμβατικές μεθόδους.

Αυτή η τεχνική, που, όπως αναφέρθηκε, δεν είναι καινούρια, αλλά έχει την αρχή τους το 1997, όταν καθιερώθηκε στη Γερμανία με αντίστοιχες ανακοινώσεις και επιδείξεις σε συνέδρια και άλλες κλινικές του κόσμου, έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα των ενδοσκοπικών και ημιενδοσκοπικών επεμβάσεων στον χώρο της καρδιάς που ξεκίνησαν τότε.

Να σημειωθεί πως στις ενδοσκοπικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται από τον καρδιοχειρουργό ενδοσκόπια και γίνονται πολύ μικρές τομές 0.5 ή 1cm. Η επέμβαση διενεργείται χωρίς ο καρδιοχειρουργός να βλέπει όλη την καρδιά ταυτόχρονα, αλλά μόνο αυτό που κάθε φορά χρειάζεται, όπως αν παρατηρούσε την καρδιά μέσα από μια «κλειδαρότρυπα». Σε αυτές τις επεμβάσεις δεν ανοίγει ο θώρακας με τη μεγάλη τομή στη μέση του στήθους (στερνοτομή).

Οι εξελίξεις στο πεδίο της καρδιοχειρουργικής είναι συνεχείς, με τις νέες μεθόδους να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος μέχρι να επικρατήσουν τελικά σε μερικά χρόνια. Είναι ασφαλείς τεχνικές, δοκιμασμένες, που όμως απαιτούν  την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, ειδικών χειρουργικών εργαλείων και βέβαια επιστημονική επάρκεια, εξειδίκευση και  εμπειρία. Σήμερα μπορεί αυτές οι ενδοσκοπικές τεχνικές να είναι σχετικά νέες, αλλά όχι για πολύ, καθώς άλλες, πιο καινούριες τεχνικές θα έρθουν στο μέλλον να τις αντικαταστήσουν για πιο μοντέρνα καρδιοχειρουργική και πιο ευτυχισμένους ασθενείς.

INFO!

Δρ. Βασίλειος Γουλιέλμος

Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Πανεπιστήμιο Δρέσδης Γερμανίας

Επιστημονικά Υπεύθυνος Θωρακοχειρουργικού -Καρδιοχειρουργικού Τμήματος Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Αιμορροφιλία στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μεσογειακή αναιμία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται