Βρείτε ιατρό

Σοκολάτα στην εγκυμοσύνη: Ποια τα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό

Τα οφέλη της κατανάλωσης σοκολάτας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναδεικνύει νέα επιστημονική έρευνα.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 130 εγκύους, που βρίσκονταν στην 11η έως 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και κάθε μία κυοφορούσε ένα έμβρυο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ, στο Κεμπέκ του Καναδά, τους ζήτησαν να τρώνε 30 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα την ημέρα επί 12 εβδομάδες. Οι μισές έτρωγαν κλασική μαύρη σοκολάτα και οι υπόλοιπες σοκολάτα εμπλουτισμένη με φλαβανόλες.

Το κακάο που δεν έχει υποστεί επεξεργασία, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, επειδή όμως έχουν πικρή γεύση, μεγάλο μέρος τους αφαιρείται κατά τη μετατροπή του σε σοκολάτα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις εθελόντριες μέχρι τη γέννηση των μωρών, καταγράφοντας τυχόν προβλήματα, καθώς και το βάρος του μωρού και του πλακούντα κατά την γέννηση.

Όπως διαπίστωσαν, ανεξαρτήτως του είδους της σοκολάτας που έτρωγαν οι εθελόντριες διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο υπέρτασης της κυήσεως και προεκλαμψίας, και είχαν εξίσου καλή κυκλοφορία αίματος στο έμβρυο και στον πλακούντα.

Ωστόσο η κυκλοφορία αυτή ήταν εμφανώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την αναμενόμενη, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τον κίνδυνο να εκδηλώσουν προεκλαμψία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Εμμανουέλ Μπουγιόλ, καθηγητή Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Λαβάλ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η τακτική κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας, από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της κυήσεως, μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα».

Ωστόσο τα οφέλη αυτά δεν πρέπει να προτρέπουν σε κατάχρηση της σοκολάτας, η οποία έχει πολλές θερμίδες και ζάχαρη ακόμα κι αν είναι μαύρη, και μπορεί να δράσει επιβαρυντικά.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής (SMFM 2016), που διεξήχθη στην Ατλάντα.

Πηγή: onmed.gr

Εγκυμοσύνη & Ερωτική Συμπεριφορά

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Γιατί είναι συχνότερο στην εγκυμοσύνη;