Βρείτε ιατρό

γενικη κλινικη - Πώς θα προλάβουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Πώς θα προλάβουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η νούμερο «ένα» αιτία θανάτου διεθνώς και πλήττουν περίπου τους μισούς άνδρες και το ένα τρίτο των γυναικών μέσης ηλικίας. Αποτελούν απόρροια της αθηροσκλήρωσης που οδηγεί σε στένωση των αγγείων ή φράζει τις αρτηρίες και δεν επιτρέπει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Η στεφανιαία νόσος (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, στηθάγχη), το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι περιφερικές αγγειοπάθειες, είναι τα συχνότερα καρδιαγγειακά νοσήματα και μπορούν να αποβούν μοιραία, παρόλο που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Ανάλογα με το πού εντοπίζεται η αθηροσκλήρωση, έχουμε και τις διαφορετικές μορφές των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι παθήσεις αυτές συνήθως δεν προειδοποιούν. Εμφανίζονται μια μέρα ξαφνικά, αν και ουσιαστικά δουλεύουν επί καιρό «υπογείως». Κάποιοι από τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισή τους, όπως το φύλο, η κληρονομικότητα και η ηλικία, δεν μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχουν όμως και άλλοι, άμεσα συνδεδεμένοι με τον τρόπο ζωής μας, που μπορούν να προληφθούν και εκεί πρέπει να εστιάσουμε.

Καρδιαγγειακά νοσήματα και τρόποι πρόληψης

Τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να κρατήσουμε έξω από τη ζωή μας τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

  • Όσο πιο μακριά μένουμε από το κάπνισμα τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αποφύγουμε ένα καρδιαγγειακό νόσημα. Άλλωστε, το κάπνισμα είναι από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ο κίνδυνος για έναν καπνιστή να νοσήσει από μια καρδιαγγειακή πάθηση είναι πολύ πιο μεγάλος από τον καρκίνο του πνεύμονα.
  • Διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος. Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου, όπως επίσης και το σπλαχνικό λίπος και μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά της σε μια σειρά άλλων παθήσεων που ανοίγουν και εκείνες τον δρόμο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Προσέχουμε τη διατροφή μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα κακά και κορεσμένα λιπαρά και γενικότερα η πρόχειρη διατροφή, αλλά και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι.
  • Βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας, έστω κι αν πρόκειται για μια ήπια μορφή φυσικής δραστηριότητας. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αρκούν 150 λεπτά ήπιας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα ή μια ώρα έντονης άσκησης για να μειώσουμε κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Ελέγχουμε την πίεσή μας και τη ρυθμίζουμε εφόσον έχουμε υπέρταση, για να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ενός καρδιαγγειακού νοσήματος.
  • Προλαμβάνουμε νόσους όπως ο διαβήτης, που μπορεί να προλειάνουν το έδαφος για ένα καρδιαγγειακό νόσημα.
  • Ελέγχουμε την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, που είναι από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ φροντίζουμε η καλή χοληστερόλη να βρίσκεται ψηλά. Η δυσλιπιδαιμία, δηλαδή η διαταραχή λιπιδίων στο αίμα, είναι εχθρός σε αυτές τις περιπτώσεις και πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε με τη διατροφή είτε φαρμακευτικά.
  • Περιορίζουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Προσπαθούμε να μειώσουμε τα επίπεδα στρες στην καθημερινότητά μας, που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

Καλό είναι να ενημερωνόμαστε για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς μας αφορούν όλους. Οφείλει ο καθένας μας να γνωρίζει πώς μπορεί να προκληθούν, αλλά και το ότι μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν μειωθεί κυρίως χάρη στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, που οδηγεί τον κόσμο σε πιο υγιεινές συνήθειες, αλλά και λόγω της εξέλιξης στο μέτωπο των θεραπειών, που γίνονται όλο και περισσότερο αποτελεσματικές.

Πώς θα προλάβετε τις παιδικές ιώσεις και τον κορωνοϊό

Ποιες προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις πρέπει να κάνουμε ανά ηλικία;