Βρείτε ιατρό

Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, τα οποία προσβάλλουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και περιλαμβάνουν:

Στεφανιαία Νόσος

Προκαλείται από στένωση των αιμοφόρων αγγείων (στεφανιαίων) που αιματώνουν τον καρδιακό μυ, κυρίως εξαιτίας εναπόθεσης λίπους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών.

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Πρόκειται για τη διαταραχή της εγκεφαλικής αιματικής κυκλοφορίας. Μπορεί να προκληθεί είτε από διακοπή της αιματικής ροής του εγκεφάλου (ισχαιμικό επεισόδιο), είτε από ρήξη των εγκεφαλικών αγγείων (αιμορραγικό επεισόδιο). Παράγοντες κινδύνου είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, κολπική μαρμαρυγή, υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα, διαβήτης, διατροφή, φυσική δραστηριότητα, προχωρημένη ηλικία.

Ρευματική Καρδιοπάθεια

Πρόκειται για ανωμαλίες των καρδιαγγειακών δομών π.χ. μεσοκοιλιακά ή μεσοκολπικά ελλείμματα, ανωμαλίες των βαλβίδων, ανωμαλίες των καρδιακών κοιλοτήτων, οι οποίες υπάρχουν από τη γέννηση. Οφείλονται είτε σε γενετικούς παράγοντες για παράδειγμα, σύνδρομοDown, είτε σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα χρήση αλκοόλ, φαρμάκων (θαλιδομίδη, βαρφαρίνη) από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδομήτριες λοιμώξεις (ερυθρά), κακή θρέψη της εγκύου (χαμηλή πρόσληψη φολικού οξέως), συγγενική σχέση εξ’ αίματος μεταξύ των γονέων.

Ανευρύσματα και Διαχωρισμός Αορτής

Πρόκειται για διάταση και ρήξη της αορτής. Παράγοντες κινδύνου είναι: η προχωρημένη ηλικία, μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, σύνδρομο Marfan, συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, σύφιλη και άλλοι λοιμώδεις και φλεγμονώδεις παράγοντες.

Εν τω Βάθει Φλεβοθρόμβωση και Πνευμονική Εμβολή

Πρόκειται για απόφραξη του φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων με θρόμβους, οι οποίοι μπορεί να αποσπαστούν και μέσω της κυκλοφορίας να καταλήξουν στον πνεύμονα. Παράγοντες κινδύνου είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις, παχυσαρκία, κακοήθειες, κύηση, λήψη αντισυλληπτικών και θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης, μακροχρόνια περίοδος ακινησίας π.χ. ταξίδια, ομοκυστιναιμία.

Περιφερική Αρτηριοπάθεια

Πρόκειται για νόσο των περιφερικών αγγείων που αρδεύουν τα άνω και κάτω άκρα.

Άλλα Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Αρτηριακή υπέρταση, όγκοι καρδιάς, εγκεφαλικά ανευρύσματα, δυσλειτουργία του καρδιακού μυ όπως για παράδειγμα η καρδιομυοπάθεια και οι βαλβιδοπάθειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συχνότερες μορφές καρδιαγγειακής νόσου είναι η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αποτελούν σήμερα την κυριότερη αιτία θανάτου στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

Ο αυξημένος αριθμός καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η κακή διατροφή, η έντονη καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής άσκησης καθώς και το έντονο stress είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση αυτών των νοσημάτων.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι:

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ

  • Κάπνισμα
  • Υπέρταση
  • Δυσλιπιδαιμία
  • Σακχαρώσης Διαβήτης
  • Παχυσαρκία
  • Έντονο Stress

ΜΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ

  • Ηλικία
  • Φύλο
  • Οικογενειακό Ιστορικό
  • Φυλή

Παράγοντες Κινδύνου από την Παιδική Ηλικία


Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας.

Παρόλα αυτά οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση τους, συνδέονται με συμπεριφορές και συνήθειες που η πλειοψηφία του πληθυσμού διαμορφώνει σε παιδικές και νεαρές ηλικίες και συνεχίζει να έχει έως και την ενήλικη ζωή. Τέτοιες είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή κ.α. Σε όλο τον κόσμο, οι κίνδυνοι αυτοί ξεκινούν να εμφανίζονται νωρίτερα.

Η φυσική δραστηριότητα παρουσιάζει αξιοσημείωτη μείωση στην εφηβεία, ιδιαίτερα στα κορίτσια. Η παχυσαρκία έχει αυξηθεί ουσιαστικά, όχι μόνο στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική, αλλά και σε παραδοσιακά αδύνατους πληθυσμούς όπως οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες. Ο τύπος 2 σακχαρώδης διαβήτης αποτελούσε μέχρι πρότινος σπάνια κλινική οντότητα στα παιδιά, αλλά τον τελευταίο καιρό η συχνότητά του αυξάνει στους εφήβους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Β. Αμερική, στην Ιαπωνία και στην Ταϊλάνδη.

Οι κίνδυνοι των καρδιαγγειακών νοσημάτων ξεκινούν στη νεανική ηλικία: Σε όλο τον κόσμο 18 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα. Ποσοστό 14% των μαθητών από 13 έως 15 ετών παγκοσμίως καπνίζουν.

Διατροφή: 10 «χρυσοί» κανόνες για καλύτερη υγεία

Μύθοι & Αλήθειες