Βρείτε ιατρό

Καλοκαιρινές Διακοπές και Διαβήτης: 9+1 συμβουλές

Είναι αλήθεια πως πολλοί από εσάς έχετε απορίες σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του Διαβήτη κατά τους θερινούς μήνες!Κι αν δεν έχετε κάποια απορία σήμερα σίγουρα θα σας δημιουργηθεί αργότερα όταν το καλοκαίρι θα είναι παρόν για τα καλά ή θα ετοιμάζετε τις βαλίτσες για τις διακοπές σας.


Πώς πρέπει να προετοιμαστεί όμως για τις διακοπές του ένα άτομο με Διαβήτη; Τι πρέπει να προσέξει σε σχέση με τη θεραπεία του, τη διατροφή του, αλλά και τους μικροτραυματισμούς στη θάλασσα και στην άμμο;

Το καλοκαίρι έρχεται! Συμβουλές για τα άτομα με Διαβήτη.  

«Συμβουλές ! Τι άχαρος τίτλος για μία περίοδο χαλάρωσης και ξεκούρασης ! Ας είναι το καλοκαίρι μας ήσυχο , ήρεμο!»

Τα παραπάνω λόγια θα μπορούσαν να αποτελούν μια σκέψη η μια αντίδραση ατόμου με Διαβήτη για τον τίτλο του άρθρου που διαβάζει η του το μεταφέρουν οι φίλοι.

Ας το συζητήσουμε λοιπόν.

Ετοιμάζετε την βαλίτσα. Θα βάλετε τα ελαφριά ρούχα, σαγιονάρες, μαγιό,  πετσέτες, καπέλο, αντηλιακό  κλπ. Σε μια γωνιά θα βάλετε και τα είδη που σας βοηθούν στην καθημερνή διαχείριση του Διαβήτη. Τις πέννες με την ινσουλίνη, τα χάπια , το μετρητή του σακχάρου, τις ταινίες μέτρησης  και πιθανόν την αμπούλα με την ένεση γλυκαγόνης ή ότι άλλο έχετε για αντιμετώπιση πιθανής υπογλυκαιμίας.

Φροντίζετε να έχετε περισσότερες προμήθειες από ότι συνήθως  χρειαζόσαστε. Καλό θα είναι όταν φτάσετε στον τόπο προορισμού να εντοπίσετε που υπάρχει φαρμακείο, ή κάποιο ιατρείο για μια συμβουλή που πιθανώς να χρειαστείτε.

Πού φυλάσσεται συνήθως το βαλιτσάκι με τα προσωπικά μας είδη; Είτε είναι χάπια είτε είναι ινσουλίνη η αγωγή για το Διαβήτη, είναι καλό να αποφεύγονται οι υψηλές θερμοκρασίες. Ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο και ειδικά στα καθίσματα όπου πέφτει ο ήλιος. Το έχετε ζήσει οι περισσότεροι πόσο καυτό είναι το εσωτερικό του αυτοκινήτου, όταν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Στο  αεροπλάνο θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας το βαλιτσάκι για το Διαβήτη. Πιθανώς να χρειασθείτε μια βεβαίωση από το γιατρό ότι η ινσουλίνη και οι βελόνες είναι μέρος της θεραπείας σας, για τη διαδικασία του ελέγχου στο αεροδρόμιο.

Φτάνετε λοιπόν στον προορισμό σας. Βάζετε το βαλιτσάκι του Διαβήτη σε δροσερό μέρος. Οι πέννες  ινσουλίνης που δεν χρησιμοποιούνται φυλάσσονται στο ψυγείο και μακριά από την κατάψυξη.

Πως θα αντιμετωπίσω την πτώση του Σακχάρου; Τα σάκχαρα κατά την περίοδο του καλοκαιριού συνήθως είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις άλλες εποχές του χρόνου (άνοιξη, χειμώνας κλπ.). Πιθανές αιτίες είναι η αυξημένη κινητικότητα, το ελαφρύτερο φαγητό κλπ. Κρίνεται σωστό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να αναπροσαρμόσετε τη δοσολογία της ινσουλίνης ή των χαπιών ή να πάρετε οδηγίες για το πως θα κάνετε εσείς την προσαρμογή. Συμφωνείτε;

Τι άλλο μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω την πτώση των τιμών του σακχάρου; Ετοιμαστείτε κατάλληλα για την αντιμετώπιση των υπογλυκαιμιών. Χυμοί, ορισμένα είδη ζελέ κλπ. θα είναι καλό να βρίσκονται στη διάθεσή σας οποιαδήποτε στιγμή τα χρειαστείτε. Ας έχετε αρκετά!

Χρειάζονται περισσότερες μετρήσεις το καλοκαίρι; Ναι και είναι λογικό, μιας και υπάρχει «πτώση» στα σάκχαρα. Θυμηθείτε πριν το μπάνιο στη θάλασσα ή πριν από κάποιο καλοκαιρινό σπορ να μετρήσετε το σάκχαρό σας. Εάν είναι χαμηλό ας φάτε κάτι ή ας πιείτε λίγο χυμό.

Μπορώ να περπατήσω στην άμμο χωρίς να φοράω σαγιονάρες κλπ; Σίγουρα όχι! Προσπαθούμε άλλωστε όλοι να το αποφύγουμε, καθώς φοβόμαστε μη μας “κάψει” η άμμος. Τα άτομα με Διαβήτη βαδίζουν όμως πολλές φορές στην καυτή άμμο και δεν αισθάνονται τίποτα. Είναι κάτι που αμέσως μας βάζει σε σκέψη. Γιατί οι άλλοι “καίγονται” κι εγώ όχι; Μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με σοβαρές καταστάσεις π.χ. εγκαύματα. Αμέσως λοιπόν πρέπει να γίνει έλεγχος των ποδιών στα πέλματα και αν διαπιστώσετε ερυθρότητα ή φουσκάλες θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Θα πρέπει στην ακρογιαλιά να φοράω σαγιονάρες ή πέδιλα; Η απάντηση είναι ναι! Αν έχετε εμφανίσει νευροπάθεια και δεν καταλαβαίνετε τον πόνο καλό θα ήταν να φοράτε και μέσα στη θάλασσα ειδικά πέδιλα. Ο σκοπός είναι να αποφεύγετε τον οποιονδήποτε μικροτραυματισμό που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Αν τώρα δεν είστε ενήμεροι για την ύπαρξη νευροπάθειας, κρίνεται σωστό να φοράτε συνέχεια σαγιονάρες κλπ.

Διψάω έντονα μετά το μπάνιο στη θάλασσα! Είναι λογικό και ισχύει για όλους μας! Γι’ αυτό και κρίνεται χρήσιμο να καταναλώνετε πολλά υγρά διότι ο οργανισμός τα έχει ακόμα περισσότερη ανάγκη. Το είδος των υγρών; Tο ξέρετε όλοι! (χωρίς υδατάνθρακες – χωρίς ζάχαρη).

Θα ήταν χρήσιμο να έχω μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνω καθώς και τη δοσολογία;  Eίναι απαραίτητο! Θα είναι μεγάλη βοήθεια για κάποιο γιατρό ή νοσηλευτή από τον οποίο πιθανότατα να ζητήσετε τη βοήθεια σε έκτακτη περίπτωση.

Η επικοινωνία με το γιατρό μου θα πρέπει να συνεχίζεται και την περίοδο των διακοπών;  Αυτό θα ήταν καλό να το συζητήσετε μαζί του πριν ξεκινήσετε για διακοπές.

Το βραδάκι συνήθως κάνω ένα μπάνιο πριν να κοιμηθώ! Τι θερμοκρασία θα πρέπει να έχει το νερό; Καλό είναι να μην είναι πολύ ζεστό το νερό! Μπορείτε να το δοκιμάσετε με τον αγκώνα ή με θερμόμετρο (αν χρησιμοποιείτε μπανιέρα). Όμως είναι ευκαιρία να ρίξετε και μια ματιά στα πέλματα των ποδιών μην τυχόν τραυματιστήκατε και δεν το καταλάβατε. Αλλαγή χρώματος ή κάποια σχισμή ,φουσκάλα κλπ είναι μια ένδειξη για την οποία θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό.

Συνεχίζεται λοιπόν η ζωή στις πολυπόθητες διακοπές χωρίς καταναγκασμούς, απλά με λίγο περισσότερη προσοχή στα σάκχαρα και στα πόδια μας. Καλές διακοπές λοιπόν!

Δρ .Χρήστος Μανές
Παθολόγος με εξειδίκευση στο Διαβήτη
Πρόεδρος Εταιρίας μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού
EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πηγή: Περιοδικό “ΔΥΟ”, Τεύχος Ιουνίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

8 Ιουλίου Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες