Βρείτε ιατρό

*του Μαρίνου Σουλτανίδη, χειρουργού οφθαλμίατρου

Δακρύζετε συνεχώς και σε κάθε περίπτωση; Δεν μπορείτε να σταματήσετε τα δάκρυά σας και σκουπίζετε διαρκώς τα μάτια σας; Πάσχετε πιθανότατα από δακρύρροια, μια παθολογική κατάσταση, που είναι σχετικά συνηθισμένη και μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την καθημερινότητα ενός ατόμου.

Τι είναι όμως η δακρύρροια; Τα δάκρυα παράγονται από τον δακρυϊκό αδένα που βρίσκεται στο άνω βλέφαρο, στη συνέχεια παροχετεύονται μέσω δύο σωληναρίων από τον άνω και κάτω δακρυϊκό πόρο στον δακρυϊκό ασκό και αποχετεύονται μέσα στη μύτη. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία, που κάποιες φορές όμως διαταράσσεται και οδηγεί στη δακρύρροια. Πολύ συχνά παράγοντες όπως τραύματα, φλεγμονώδεις νόσοι, λίθοι, νόσοι των ιγμορείων μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη αυτής της οδού με συνέπεια την ενοχλητική για τον ασθενή δακρύρροια. Η δακρύρροια μπορεί να είναι επίσης απόρροια ενός ερεθισμού ή μιας αλλεργίας των ματιών, του συνδρόμου ξηρού οφθαλμού, της πάρεσης του προσωπικού νεύρου εξαιτίας για παράδειγμα μιας ψύξης, όγκων των βλεφάρων, αλλά και συγγενών ελλειμμάτων. Μια συνήθης αιτία της δακρύρροιας είναι και η στένωση ή η απόφραξη του δακρυϊκού πόρου.

Η δακρύρροια είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση, αφού αναγκάζει τον ασθενή να σκουπίζει συνεχώς τα μάτια του και να υποφέρει εξαιτίας των δακρύων από θολή όραση. Μάλιστα, η συνεχής αυτή κίνηση του σκουπίσματος των ματιών έχει ως συνέπεια να ερεθίζονται και να τους προκαλούνται, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μικροί τραυματισμοί, που οδηγούν τον ασθενή σε έναν φαύλο κύκλο. Πέραν του αντίκτυπου που έχει η δακρύρροια στην ποιότητα ζωής του ασθενή, μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα, όπως είναι η δακρυοκυστίτιδα, που με τη σειρά της ενδέχεται να δημιουργήσει απόστημα στον κερατοειδή και σε σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και σε διάτρηση του ματιού.

Δακρύρροια και θεραπεία

Αν και μερικές φορές η διασωλήνωση ή ο καθετηριασμός θα δώσει λύση στο πρόβλημα της δακρύρροιας, σε πλήρη απόφραξη ή σε επαναλαμβανομένη δακρυοκυστίτιδα επιβάλλεται η δακρυοασκορινοστομία, κατά την οποία ο χειρουργός-οφθαλμίατρος παρακάμπτει τη στένωση του δακρυϊκού πόρου, δημιουργώντας μια νέα δίοδο από τον δακρυϊκό ασκό προς τη ρινική κοιλότητα.

Πέραν όμως της ανοιχτής και πιο αιματηρής αυτής μεθόδου, έδαφος κερδίζει τα τελευταία χρόνια η ελάχιστα επεμβατική διακαναλική ενδοσκοπική δακρυορινοστομία eclad (endoscopic combined laser assisted dcr), η οποία έχει ως στόχο τη διάνοιξη της δακρυϊκής οδού που είναι αποφραγμένη. Η τεχνική αυτή είναι αναίμακτη, ασφαλής και αποτελεσματική, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και με άμεση επάνοδο του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η επέμβαση διενεργείται ως εξής: μέσω των σωληναρίων προωθείται μια οπτική ίνα κατάλληλης διαμέτρου που ανοίγει τη δίοδο από τον ασκό προς τη μύτη. Η παρακολούθηση ενδορινικά γίνεται με ενδοσκόπηση. Στο τέλος τοποθετούνται σωληνάκια σιλικόνης, τα οποία δεν ενοχλούν και διατηρούν τον αυλό ανοιχτό.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία, αναλόγως του περιστατικού, ενώ προηγείται αξονική σπλαγνικού κρανίου για αποκλεισμό των παθήσεων που θα μπορούσαν να είναι αντένδειξη (π.χ. πολυποδίαση ρινός, νεοπλασίες, σκολίωση ρινικού διαφράγματος). Συμπερασματικά, με τη μέθοδο αυτή μειώνεται η εκχύμωση και το οίδημα, δεν μένουν ουλές, περιορίζονται η πιθανότητα αιμορραγίας, καθώς και ο χρόνος του χειρουργείου, ενώ ο ασθενής βλέπει τα αποτελέσματα άμεσα. Η μεγάλη μάλιστα αποτελεσματικότητα της μεθόδου την έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή το τελευταίο διάστημα.

Μην αφήνετε την δακρύρροια να υποβαθμίζει την ποιότητα της καθημερινότητάς σας. Απευθυνθείτε άμεσα στον οφθαλμίατρο σας και συζητήστε μαζί του τις επιλογές σας. Άλλωστε, υπάρχουν πλέον σύγχρονες μέθοδοι, όπως η διακαναλική ενδοσκοπική δακρυορινοστομία, που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να σας χαρίσουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς δάκρυα, εξασφαλίζοντας μάλιστα μόνιμα αποτελέσματα.

INFO!

Μαρίνος Σουλτανίδης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Συνεργάτης της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Check Up Προστάτη

EARLY BOOKING OFFER