Βρείτε ιατρό

COVID-19: Επάνοδος στο σχολείο

Αν η περίοδος που περνάμε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μία φορά δύσκολη για τους ενήλικες, σίγουρα είναι πολύ δυσκολότερη για τα παιδιά.

Η αδυναμία να αντιληφθούν τις διαστάσεις και τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ίδια στιγμή η επιβεβλημένη ανάγκη να συμμορφωθούν με μέτρα που ενδεχομένως δεν καταλαβαίνουν δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για την ψυχολογία τους, τον οποίο οι γονείς δεν πρέπει να παραβλέψουν.

Βγαίνοντας από την σχεδόν δίμηνη καραντίνα, η όρεξη για εκτόνωση είναι μεγαλύτερη από ποτέ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Ο παιδικός και νεανικός αυθορμητισμός είναι δύσκολο να μπει σε καλούπια και περιορισμούς, ειδικά τώρα που η καραντίνα τελείωσε, όχι όμως και ο κορωνοϊός.

Ψύχραιμη ενημέρωση

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να συνεχίσουμε ενημερώνουμε σωστά τα παιδιά μας για τον κορωνοϊό;

Καταρχάς θα πρέπει να προστατεύσουμε παιδιά και εφήβους από την υπερβολική έκθεση στη σχετική με την πανδημία ειδησεογραφία, η οποία μας κατακλύζει καθημερινά και φέρνει στην επικαιρότητα συνεχώς νέα δεδομένα. Προσπαθούμε να αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη και απευθείας έκθεση των μικρότερων παιδιών στις ειδήσεις, ενώ κατευθύνουμε τα μεγαλύτερα σε αξιόπιστες πηγές, τις οποίες όμως θα πρέπει να χρησιμοποιούν λελογισμένα.

Παρά ταύτα δεν λέμε ψέματα στα παιδιά, αλλά τους εξηγούμε με ψυχραιμία τι συμβαίνει. Άλλωστε, τα παιδιά έχουν αντιληφθεί ότι η ζωή και η καθημερινότητά τους έχουν αλλάξει και όλα αυτά κρύβουν από πίσω μια αιτία. Η χρήση απλής γλώσσας για να τους εξηγήσουμε τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα και πώς εξελίσσεται η πανδημία είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμβιβαστούν με τη νέα κατάσταση μετά την καραντίνα. Άλλωστε, με την σταδιακή επάνοδο στην καθημερινότητα, θα πρέπει να γνωρίζουν πως τίποτα δεν είναι όπως πριν και πως οι συνήθειές τους πρέπει αναγκαστικά να αλλάξουν.

Κανόνες σχολικής συμπεριφοράς

Τώρα που ξεκίνησε η επάνοδος στα σχολεία είναι καλό να έχουμε προετοιμάσει τα παιδιά μας για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν και να τους εξηγήσουμε με ψυχραιμία πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, οπότε πρέπει να προσέχουν διπλά. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων και η χρήση μάσκας, όπου αυτή απαιτείται, όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι τα εργαλεία που θα προστατεύσουν τους εφήβους στην εκτός σπιτιού ζωή τους. Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, που για την ώρα δεν πηγαίνουν σχολείο, αλλά έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο πάρκο ή στη γειτονιά, η ενημέρωση για τη χρησιμότητα των κανόνων προσωπικής υγιεινής είναι επιτακτική, ακόμα κι αν αυτή πάρει τη μορφή παιχνιδιού.

Ασφαλής επιστροφή στο σπίτι

Πέρα όμως από τη σχολική συμπεριφορά των παιδιών, πρέπει να ακολουθείται μια καθημερινή ιεροτελεστία και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, ώστε να αφήνουμε τον ιό έξω από την πόρτα. Οι κανόνες υγιεινής, το πλύσιμο των χεριών με την άφιξη στο σπίτι, η τοποθέτηση των παπουτσιών στην είσοδο και το άλλαγμα των ρούχων πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής τώρα που η καθημερινότητα των παιδιών επιστρέφει στην κανονικότητα. Άλλωστε, με δεδομένο ότι τα παιδιά μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό, θα πρέπει κι εμείς να προσέχουμε ακόμα περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να ανακτήσουν την κοινωνικότητά τους, αλλά να το κάνουν με ασφάλεια και υπευθυνότητα στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι.

Καρκίνος του Δέρματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπισή του

Ουρολοιμώξεις, ένας καλοκαιρινός «εχθρός»