5+1 προειδοποιητικά «καμπανάκια» για το Μελάνωμα
Την πιο σοβαρή και επικίνδυνη μορφή Καρκίνου του Δέρματος, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί το μελάνωμα. Ωστόσο είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αν διαγνωστεί έγκαιρα. Αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο Καρκίνου του Δέρματος και είναι πολύ συχνός στις χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως η Ελλάδα.
Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή του δέρματος που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε σημεία του σώματος που δεν είναι εκτεθειμένα. Μελέτη του 2017, που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, ενημερώνει πως ένα στα τρία περιστατικά μελανώματος, αφορά μια υπάρχουσα ελιά στο δέρμα που εμφανίζει συγκεκριμένες αλλαγές στην όψη της.
Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο, ακόμη και θάνατο. Ευτυχώς, το μελάνωμα σπάνια χτυπά, χωρίς προειδοποίηση. Υπάρχουν σχεδόν πάντα σημάδια ότι ο κίνδυνος παραμονεύει. Παρατηρήστε τα, γιατί, όταν το μελάνωμα διαγιγνώσκεται νωρίς, είναι σχεδόν πάντα ιάσιμο.
Σπίλοι (ελιές), καφέ κηλίδες και όζοι του δέρματος είναι συχνά αθώες βλάβες!
Συχνά αλλά όχι πάντοτε! Για άτομα τα οποία έχουν π.χ περισσότερους από 100 σπίλους στο σώμα τους, ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Τα πρώτα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν σε έναν ή περισσότερες από αυτούς τους σπίλους. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε το δέρμα σας πολύ καλά, ώστε να είναι πιο εύκολο για εσάς να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές.
6 σημάδια για το μελάνωμα
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μελανώματος, η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, σας ενημερώνει για τις έξι συχνές αλλοιώσεις που μπορεί να εμφανιστούν σε μια ελιά στο δέρμα και οι οποίες, αφού εντοπιστούν από εσάς, θα πρέπει να αξιολογούνται από τον δερματολόγο το συντομότερο δυνατό.
Τα 5 πρώτα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου αποτελούν ένα οδηγό για τα πρώιμα προειδοποιητικά σημεία του μελανώματος.
Α εκφράζει την ασυμμετρία (ASYMMETRY)
Β εκφράζει το όριο (BORDER)
C εκφράζει το χρώμα (COLOR)
D εκφράζει τη διάμετρο (DIAMETER)
E εκφράζει την εξέλιξη ή την αλλαγή (EVOLVING)
Πιο αναλυτικά:
- Η ελιά δεν είναι συμμετρική
Όταν ολόκληρη η επιφάνεια της ελιάς χαρακτηρίζεται από συμμετρία τότε πιθανότατα είναι ακίνδυνη. Αν όμως σχηματίσετε νοητά μια γραμμή που χωρίζει την ελιά στη μέση και τα δύο μέρη της δεν είναι όμοια, τότε η ελιά ίσως έχει υποστεί καρκινική αλλοίωση.
- Η ελιά έχει ακανόνιστο περίγραμμα
Μια καλοήθης ελιά έχει διακριτά όρια, ενώ σε μια ύποπτη ελιά το περίγραμμά της είναι αδιευκρίνιστο ή δεν διαχωρίζεται σαφώς από το γύρω δέρμα.
- Η ελιά έχει διαφορετικά χρώματα
Η ομοιομορφία είναι το ζητούμενο και στο χρώμα της ελιάς. Μια ακίνδυνη ελιά έχει συνήθως καφέ χρώμα (είτε ανοιχτό, είτε σκούρο) σε όλη την επιφάνειά της. Εάν ένα τμήμα της ελιάς είναι σκούρο καφέ και ένα άλλο ανοιχτό καφέ ή και μαύρο, καλό είναι να ενημερώσετε άμεσα τον δερματολόγο σας.
- Η ελιά έχει μεγάλο μέγεθος
Ανησυχητικό σημάδι είναι αν η ελιά ξεπερνά σε διάμετρο τα 5 χιλιοστά.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη γόμα που βρίσκεται στο πίσω μέρος ενός μολυβιού.
- Η ελιά συνεχίζει να αλλάζει
Πέρα από τις παραπάνω αλλαγές, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας εάν η ελιά αρχίσει να πονά, να σας τρώει, να αιμορραγεί ή να σχηματίζει κρούστα.
- Η ελιά είναι η μόνη που διαφέρει από όλες τις άλλες
Αν όλες οι ελιές στο δέρμα σας είναι λίγο πολύ όμοιες στην όψη, αλλά μία ξεχωρίζει, τότε η συγκεκριμένη ίσως χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Για παράδειγμα, αν όλες οι ελιές έχουν σκούρο καφέ χρώμα και μία μόνο έχει ανοιχτό καφέ χρώμα, θα πρέπει να την παρακολουθείτε στενά. Μια τέτοια διαφορά δεν υπονοεί απαραίτητα κακοήθεια, σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να την αγνοήσετε.
Μην αγνοείτε ΠΟΤΕ τις αλλαγές που ενδεχομένως παρατηρείτε στις ελιές στο δέρμα σας. Είναι σημαντικό – και απαραίτητο – στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα) να γνωρίζετε πότε μια ελιά αλλάζει με τρόπο που δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε καρκινική.
Είναι σημαντικό να θυμάστε και να μην αμελείτε να εξετάζετε το δέρμα όλου του σώματός σας μία φορά τον μήνα και να υποβάλλεστε σε ιατρική εξέταση από δερματολόγο μία φορά τον χρόνο.