Βρείτε ιατρό

5+1 καλοκαιρινές αλλεργίες

Μπορεί το καλοκαίρι οι συνήθεις αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα, να βρίσκονται σε ύφεση, κάνουν όμως την εμφάνιση τους άλλες, οι λεγόμενες καλοκαιρινές αλλεργίες, οι οποίες είναι εξίσου ενοχλητικές και χρειάζονται προσοχή. Άλλωστε, κανείς δεν θέλει να χαλάσει την καλοκαιρινή του ανεμελιά.

Οι καλοκαιρινές αλλεργίες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τις αλλεργικές δερματοπάθειες (κνίδωση από το ψύχος, φωτοδερματίτιδες κτλ), τις αλλεργίες που προκαλούνται από το τσίμπημα εντόμων (μέλισσες, σφήκες, κουνούπια)  και μεδουσών, αλλά και τις τροφικές αλλεργίες.

Οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Οι πιο γνωστές καλοκαιρινές αλλεργίες είναι οι ακόλουθες:

1.Κνίδωση εκ ψύχους: Συνήθης αλλεργική δερματοπάθεια είναι η κνίδωση εκ ψύχους, που προκαλείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν ένα σημείο του σώματος έρχεται σε επαφή με κάτι κρύο (για παράδειγμα η επαφή με κάτι από την κατάψυξη), εμφανίζεται εξάνθημα ή πρήξιμο. Επίσης μια απότομη βουτιά σε κρύα θάλασσα μπορεί να προκαλέσει ένα γενικότερο εξάνθημα.

Αν γνωρίζετε ότι έχετε αυτή την ευαισθησία θα πρέπει  να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας, προτού εξορμήσετε στη θάλασσα, ώστε να συνεννοηθείτε μαζί του για τη λήψη τυχόν φαρμακευτικής αγωγής. Παράλληλα θα πρέπει να επιχειρήσετε τα πρώτα σας μπάνια με παρέα και δη σε ρηχά και ζεστά νερά, ενώ καλό είναι να αυξάνετε προοδευτικά τον χρόνο της κολύμβησης και να αποφεύγετε  θαλάσσιες δραστηριότητες όπως οι καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα, ακόμα και αν διαθέτετε ειδικό εξοπλισμό. Μόλις δείτε δε το παραμικρό εξάνθημα θα πρέπει να βγαίνετε αμέσως από το νερό.

2.Ηλιακή κνίδωση: Σε αυτή την αλλεργική δερματοπάθεια εμφανίζεται εξάνθημα που συνοδεύεται από έντονη φαγούρα εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο, υποχωρεί όμως συνήθως σε λίγες ώρες. Κάποιες φορές μάλιστα ο πάσχων μπορεί να την μπερδέψει με έγκαυμα. Όταν το εξάνθημα καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια ή προκαλεί μη ανεκτή ενόχληση, τότε μπορεί να χρειαστείτε αντιισταμινικά, σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό σας. Εφόσον γνωρίζετε δε την ευαισθησία σας, θα πρέπει να φροντίζετε να φοράτε αντηλιακό πριν βγείτε στον ήλιο και μάλιστα με υψηλό δείκτη προστασίας.

3.Φωτοδερματίτιδες: Κάποια φάρμακα εξωτερικής χρήσης ή καλλυντικά, αλλά και χρόνιες παθήσεις μπορεί να συνοδεύονται από φωτοευαισθησία, που εκδηλώνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Για παράδειγμα παθήσεις όπως ο ερυθηματώδης λύκος μπορεί να ευνοήσουν τις φωτοδερματίτιδες. Καλό είναι να αποφεύγεται ο ήλιος ή να χρησιμοποιείται αντηλιακό, ενώ μπορεί να απαιτηθεί και η χρήση τοπικών κορτικοειδών.

4.Άλλες δερματίτιδες: Τατουάζ αλλά και διάφορα καλλυντικά του καλοκαιριού (πχ. αντηλιακά) μπορεί να είναι υπεύθυνα για αλλεργικές δερματίτιδες. Εφόσον διαπιστώσετε ότι κάτι σας πειράζει, η πιο ασφαλής μέθοδος είναι την επόμενη φορά να το αποφύγετε.

5.Αλλεργίες στα τσιμπήματα υμενόπτερων (μέλισσα, σφήκα): Στις πιο ελαφριές περιπτώσεις μπορεί να πρηστεί όλο το χέρι, ακόμα κι αν το τσίμπημα είναι στην άκρη του δαχτύλου ή να προκληθεί κνίδωση, ενώ στις βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αλλεργικό σοκ. Συχνές επίσης είναι οι αλλεργίες και στο τσίμπημα της θαλάσσιας μέδουσας.

Για να αποφευχθεί το τσίμπημα από μέλισσες και σφήκες, καλό είναι να παίρνετε κάποια μέτρα προφύλαξης: να αποφεύγετε περιοχές με βλάστηση και κάδους απορριμμάτων,  να κάνετε κηπουρική φορώντας μακριά ρούχα και γάντια, να μην χρησιμοποιείτε αρώματα και λάδια που μπορεί να προσελκύσουν έντομα, να έχετε φροντίσει να τοποθετήσετε σίτες στα παράθυρα, να φοράτε πάντα υποδήματα όταν κάνετε δουλειές έξω από το σπίτι και δη στον κήπο και να μην φοράτε έντονα χρώματα.

Αν είστε αλλεργικοί, πρέπει να είστε πάντα εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα, ώστε να αποφύγετε το αλλεργικό σοκ σε περίπτωση που τσιμπηθείτε από ένα υμενόπτερο. Το φαρμακείο σας σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιλαμβάνει ένεση αδρεναλίνης, χάπι κορτιζόνης, αντιισταμινικό σιρόπι και εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό.

6.Τροφικές αλλεργίες: Το καλοκαίρι, οι συνηθέστερες τροφικές αλλεργίες, προέρχονται από τα θαλασσινά, αλλά και από κάποια φρούτα, όπως είναι τα σύκα, τα σταφύλια και τα ροδάκινα. Συνήθως πρόκειται για μια αλλεργία που αφήνει το αποτύπωμά της στο στόμα και στα χείλη, σε βαριές περιπτώσεις όμως μπορεί να προκληθεί ακόμα και αλλεργικό σοκ. Για να προλάβετε τα χειρότερα, πρέπει να γνωρίζετε σε ποια τροφή είστε αλλεργικοί και να την αποφεύγετε, αλλά και να μην πειραματίζεστε με τρόφιμα που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει, εφόσον ξέρετε ότι έχετε ευαισθησία.

Σε κάθε περίπτωση, αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, καλό είναι να αποφεύγετε την πηγή της αλλεργίας. Στην περίπτωση που σας συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι σκόπιμο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, κυρίως όταν τα συμπτώματα είναι γενικευμένα και υπερβαίνουν αυτά μιας απλής φαγούρας ή ενός εξανθήματος.

Θαλάσσια σπορ: Προστατέψτε τα γόνατά σας

4 «σούπερ δυνάμεις» που έχει το μωρό σας