Βρείτε ιατρό

5 tips για μια υγιή εγκυμοσύνη για όλες τις μανούλες που πάσχουν από Διαβήτη

«Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 και σχεδιάζετε την απόκτηση μια οικογένειας, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη σας όσο το δυνατόν καλύτερα». Είναι μια από τις πιο βασικές συμβουλές που δίνουν οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι σε μια μέλλουσα μανούλα που πάσχει από Διαβήτη.

Είναι γεγονός πως οι γυναίκες που έχουν διαβήτη πριν μείνουν έγκυες έχουν ειδικές ανησυχίες τόσο για την υγεία του μωρού τους όσο και για τη δική τους. Εκτός από τις νέες απαιτήσεις που θα θέσει μια εγκυμοσύνη στο σώμα σας, θα επηρεάσει επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, καθώς και τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Η εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με τον προϋπάρχοντα διαβήτη δεν χρειάζεται να είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Με την κατάλληλη βοήθεια των ειδικών πριν από τη σύλληψη αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι περισσότερες διαβητικές γυναίκες θα αποκτήσουν ένα υγιέστατο μωράκι.

Το μαιευτικό τμήμα της «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης» σας ενημερώνει για το ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβετε πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ώστε να μειώσετε τους κινδύνους τόσο για τη δική σας υγεία όσο και για του μωρού σας.

Προετοιμάστε τον οργανισμό σας κατάλληλα

Πρώτο μέλημά σας θα πρέπει να είναι η τακτική παρακολούθηση του σάκχαρού σας, δηλαδή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς όταν είστε έγκυος, υπάρχει για εσάς και το έμβρυο υψηλός κίνδυνος επιπλοκών, όπως πχ μία αποβολή.

Οι περισσότερες καρδιακές ανωμαλίες, τα προβλήματα στα νεφρά και οι δυσλειτουργίες των νεύρων και του εγκεφάλου συμβαίνουν κατά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αυτοί οι δυνητικοί κίνδυνοι είναι πιθανόν να οφείλονται, εν μέρει, στον τρόπο και το ρυθμό αυξομείωσης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, πέραν του φυσιολογικού εύρους.

Αρχίζοντας έτσι άμεσα τον έλεγχο του διαβήτη και συνεχίζοντας για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχετε τη δυνατότητα της πρόληψης των επιπλοκών, κάτι το οποίο είναι απόλυτα εφικτό με τη στήριξη του μαιευτήρα και του διαβητολόγου που σας παρακολουθεί.

Βγάλτε τα κακά σενάρια από το μυαλό σας και αρχίστε να προετοιμάζεστε για τους 9 αυτούς υπέροχους μήνες της ζωής σας. Ο έλεγχος του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σας και η επιλογή υγιεινού τρόπου ζωής πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε στο μωρό σας την πιο υγιεινή εκκίνηση.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς

Προγραμματίστε συμβουλευτικές συναντήσεις προκαταρκτικής αντιμετώπισης του διαβήτη, με τον Μαιευτήρα σας, έναν Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο ειδικό στην αντιμετώπιση του διαβήτη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς και έναν διατροφολόγο που μπορεί να παρέχει διατροφικές συμβουλές σε όλα τα στάδια, πριν από τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννηση.

Αλλαγή φαρμάκων

Εάν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη (χάπια από το στόμα), μπορεί να χρειαστεί να στραφείτε σε ένα φάρμακο που είναι ασφαλέστερο για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να κάνετε άλλες αλλαγές στο πρόγραμμα θεραπείας σας πριν συλλάβετε. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τη θεραπεία σας με ενέσεις ινσουλίνης πριν τη σύλληψη.

Αν έχετε επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση θα πρέπει να επανεξεταστούν. Ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαχειριστείτε το άγχος

Όταν προετοιμάζεστε για την εγκυμοσύνη σας προσπαθήστε να κρατήσετε το άγχος υπό έλεγχο. Το υπερβολικό στρες μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας και να δυσκολέψει την σωστή προετοιμασία του οργανισμού.

Η υπομονή είναι η καλύτερη θεραπεία

Έως ότου ο μαιευτήρας σας σας δώσει το «πράσινο φως» για την εγκυμοσύνη, θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης. Μια υγιής εγκυμοσύνη αξίζει την αναμονή.

Ποιες είναι οι 5 must do προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου

Στεφανιαία Νόσος