Βρείτε ιατρό

15 Συμβουλές για την περίοδο της εγκυμοσύνης

1. Αποφύγετε τη χρήση κρεμών περιποίησης που περιέχουν ποσότητα βιταμίνης Α ή ρετινόλης, καθώς η απορρόφησή τους από τον οργανισμό, έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου.

2. Εκτεθείτε στον ήλιο (πάντα με την κατάλληλη αντηλιακή προστασία και φυσικά όχι τις πολύ θερμές ημέρες). Η έκθεση στον ήλιο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο βοηθάει στη σωστή δόμηση του σκελετού και των δοντιών του εμβρύου, καθώς και του μαγνησίου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξη των ιστών του.

3. Καταναλώστε λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολωμός, η σαρδέλα κ.ά. Τα ψάρια αυτά είναι πλούσια σε ωμέγα λιπαρά, τα οποία είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τη σωστή εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αυτών των ψαριών μειώνει τον κίνδυνο ενός πρόωρου τοκετού.

4. Αποφύγετε τα στενά και και άβολα ρούχα. Προμηθευτείτε ρούχα άνετα καθώς και εσώρουχα εγκυμοσύνης.

5. Το περπάτημα, ειδικα για τις γυναίκες που δεν είχαν κάποια αθλητική δραστηριότητα πριν μείνουν έγκυες, είναι μία πολύ καλή άσκηση. Φυσικά η οποιαδήποτε σωματική άσκηση πρέπει πάντα να γίνεται με την καθοδήγηση του γιατρού που σας παρακολουθεί.

6. Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ψαριών όπως είναι ο ξιφίας, ο γαλέος, ο τόνος κ.ά., καθώς ενδέχεται να περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.

7. Καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απαγορεύεται ρητά το κάπνισμα. Η νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα περνάει μέσα από τον πλακούντα και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και να αυξήσει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό ή ακόμα και αποβολή. Επίσης, θα πρέπει γενικά να αποφεύγεται η παραμονή σε χώρους καπνιστών, διότι και το παθητικό κάπνισμα, μπορεί να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα.

8. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι καλό να καταναλώνετε πολλά υγρά προκειμένου να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία των νεφρών σας και να βοηθήσετε στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Ιδανικά ποτά είναι οι φυσικοί χυμοί, το γάλα, μεγάλες ποσότητες νερού καθώς και το τσάι, το οποίο τονώνει τον οργανισμό σας.

9. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα γλυκά.

10. Όσες έγκυες έχουν μυωπία με βαθμό μεγαλύτερο των 4 μονάδων, θα πρέπει κατά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης τους να πραγματοποιήσουν μία βυθοσκόπηση, προκειμένου να καθοριστεί εάν θα γεννήσουν κανονικά ή με καισαρική.

11. Προτιμήστε να κοιμάστε στο πλάι και πιο συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά. Σε αυτήν τη στάση διευκολύνεται η καλύτερη και μεγαλύτερη ροή αίματος προς τον πλακούντα.

12. Φρόντιστε την υγιεινή των δοντιών σας. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο επιρρεπείς στη ουλίτιδα, η οποία σχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό. Για το λόγο αυτό είναι καλό να πραγματοποιείτε συχνά μία επίσκεψη στον οδοντίατρό σας, καθώς και να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας.

13. Καταναλώστε συχνά ποσότητες λαχανικών. Τα λαχανικά είναι ιδανική πηγή σιδήρου που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου αλλά και για το σχηματισμό ερυθρών αιμισφαιρίων στο αίμα του.

14. Να παρατηρείτε συχνά τις κινήσεις του εμβρύου. Αν αλλάξει κάτι στον τρόπο που κινείται, αν π.χ. κινείται λιγότερο απ΄ότι συνήθως ή αν σταματήσει απότομα να κινείται, ενημέρωστε τον γιατρό σας.

15. Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης. Σε μία υγιή και φυσιολογική εγκυμοσύνη, ο γιατρός σας ίσως σας επιτρέψει την κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών καφέ ημερησίως. Στη ίδια κατηγορία ροφημάτων, τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται, ανήκουν τα αναψυκτικά τύπου cola, καθώς και τα ενεργειακά ποτά.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Γιατί είναι συχνότερο στην εγκυμοσύνη;

Yποστηρικτής Υγείας στον 13ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»