Βρείτε ιατρό

14+1 τρόποι για να προλάβετε τις αθλητικές κακώσεις

Τα τελευταία χρόνια η άσκηση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Άλλωστε, χαρίζει υγεία και ευεξία, τονώνει την αυτοπεποίθηση και συχνά λειτουργεί ως «φάρμακο» σε ψυχικές και άλλες νόσους.

Παρόλο όμως που αυτά που προσφέρει είναι ανεκτίμητης αξίας, συνοδεύεται συχνά από τραυματισμούς, που μπορούν να σας ταλαιπωρήσουν.

Οι πιο συνήθεις αθλητικές κακώσεις είναι η θλάση, το διάστρεμμα και η ρήξη συνδέσμου, το αίμαρθρο, το ύδραρθρο και η εξάρθρωση όσον αφορά στις αρθρώσεις, το κάταγμα, αλλά και οι τραυματισμοί που οδηγούν σε φλεγμονές.

Η Εβδομάδα Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου και την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 του μηνός, είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να προλάβετε τις αθλητικές κακώσεις και να απολαύσετε την άσκηση, είτε είστε επαγγελματίες αθλητές είτε ασκείστε από επιθυμία για μια καλή φυσική κατάσταση.

14+1 τρόποι για να προλάβετε τις αθλητικές κακώσεις

Αν και ποτέ δεν μπορεί κανείς να προλάβει 100% τους τραυματισμούς κατά την άσκηση, υπάρχουν τρόποι θωράκισης του σώματος. Η γυμναστική δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια, αλλά με σοβαρότητα, συνέπεια και μέτρο, αλλιώς οι τραυματισμοί παραμονεύουν. Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, οι πιθανότητες να τραυματιστείτε κατά την άσκηση περιορίζονται σημαντικά:

 1. Κάντε πάντα προθέρμανση, αφού το σώμα πρέπει να προετοιμαστεί για να εκτελέσει χωρίς πρόβλημα τις ασκήσεις.
 2. Αφήστε χρόνο για τις απαραίτητες διατάσεις μετά την άσκηση, καθώς το σώμα έχει ανάγκη την αποκατάσταση μετά την καταπόνησή του από την άθληση.
 3. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας. Πρέπει να γνωρίζετε τα όριά σας και μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε κατά τη διάρκεια της άσκησης.
 4. Χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και φροντίζετε να τον διατηρείτε σε καλή κατάσταση.
 5. Μην κάνετε υπερπροσπάθεια, πιστεύοντας πως έτσι πετυχαίνετε καλύτερα αποτελέσματα,
 6. Εναλλάσσετε τις ασκήσεις, αφού δεν πρέπει να καταπονούνται συνεχώς τα ίδια μέρη του σώματος.
 7. Κρατήστε έναν μέτριο ρυθμό στις ασκήσεις και στην επανάληψή τους, χωρίς βιασύνες.
 8. Φροντίστε να ασκείστε σε σταθερή βάση, ώστε το σώμα να συνηθίζει και να μην παρεμβάλλονται μεγάλα διαστήματα αποχής από την άθληση.
 9. Ενυδατώνεστε – τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια – αλλά και μετά την άσκηση, αφού η ενυδάτωση προλαμβάνει την κούραση, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και λιπαίνει τις αρθρώσεις.
 10. Τροφοδοτήστε το σώμα σας με τροφές που περιέχουν αμινοξέα, φυτικές ίνες και καλούς υδατάνθρακες, ώστε να τονώσετε τον μυϊκό ιστό και να έχετε ενέργεια.
 11. Φροντίστε τη σωστή στάση του σώματός σας.
 12. Υπακούστε σε αυτά που σας «λέει» το σώμα σας. Αν είναι κουρασμένο, πονά ή δεν είναι έτοιμο για γυμναστική, μην επιμείνετε.
 13. Μην αυξάνετε απότομα τον χρόνο ή την ένταση των ασκήσεών σας.
 14. Δώστε χρόνο στο σώμα σας για ξεκούραση.
 15. Αν υποφέρετε από μια αθλητική κάκωση, φροντίστε να επουλωθεί προτού επανέλθετε στην άθληση, αφού σε περίπτωση που υποτροπιάσει, το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Ποιες είναι οι προληπτικές εξετάσεις που αφορούν την υγεία της καρδιάς;

Συμμετοχή της Euromedica Γενική Κλινική στον Protergia 7ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης