Βρείτε ιατρό

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο κορωνοϊό

Εδώ και λίγο καιρό όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την εμφάνιση ενός νέου κορωνοϊού (2019-nCoV) στην μακρινή Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Wuhan, που απειλεί να γίνει η απαρχή μιας νέας διεθνούς επιδημίας.

Περιστατικά λοιμώξεων από το νέο ιό έχουν επιβεβαιωθεί στην Ταϋλάνδη, στην Ιαπωνία, στην Σιγκαπούρη, στην Κορέα, στις  Ηνωμένες Πολιτείες, στην Γερμανία, στην Γαλλία, στην Φιλανδία, στην Ιταλία  και σε άλλες περιοχές της γης.

Από το νέο κορωνοϊό έχουν μολυνθεί πάνω από 9000 άτομα Παγκοσμίως, με 210 τουλάχιστον μέχρι στιγμής θανάτους. Τα περισσότερα περιστατικά πνευμονίας  εμφανίστηκαν σε άτομα που είχαν επισκεφθεί την τοπική αγορά ψαριών και ζώων στην Wuhan, γεγονός που υποδηλώνει την μετάδοση του ιού από τα ζώα στους ανθρώπους και βεβαίως από άτομο σε άτομο.

Τι είναι ο κορωνοϊός

Οι κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που προκαλούν, μεταξύ άλλων, λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος και του γαστρεντερικού συστήματος. Οι περισσότεροι όμως προσβάλλουν  ζώα, όπως γάτες, σκύλους, καμήλες και άλλα. Σπάνια οι κορωνοϊοί που προσβάλλουν τα ζώα μπορούν να σπάσουν τον φυσιολογικό φραγμό που υπάρχει μεταξύ των ειδών και να μεταδοθούν στους ανθρώπους, όπως είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τις επιδημίες MERS και το SARS που οφείλονταν και αυτές σε τέτοιους ιούς.

Τα συμπτώματα

Ο 2019-nCoV μπορεί να προκαλέσει από ήπιας έως βαριάς μορφής αναπνευστική λοίμωξη με κακουχία, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και σοβαρή πνευμονία. Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα και από το γαστρεντερικό σύστημα,όπως διάρροιες και νεφρική ανεπάρκεια.Τα δε μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα ή αυτά που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν να εμφανίσουν βαρύτερες εκδηλώσεις. Εμβόλιο ή συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για τον κορωνοϊό δεν υπάρχει, ενώ η διάγνωση γίνεται με μοριακές τεχνικές.

Οι προβλέψεις για τον κορωνοϊό

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ECDC, θεωρεί ότι:

 • Η περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση είναι πιθανή,
 • Σήμερα υπάρχει μια μέτρια πιθανότητα μόλυνσης για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που επισκέπτονται το Wuhan,
 • Είναι μεγάλη η πιθανότητα εισαγωγής περιστατικών σε χώρες με τον μεγαλύτερο όγκο ατόμων που ταξιδεύουν από και προς το Wuhan (δηλαδή χώρες της Ασίας),
 • Υπάρχει μέτρια πιθανότητα ανεύρεσης εισαγόμενων περιστατικών σε χώρες της ΕΕ, καθώςμόνο τρία αεροδρόμια έχουν απευθείας σύνδεση με τη Wuhan,
 • Έχει επιτευχθεί η συμμόρφωση στις κατάλληλες πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, ιδίως στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και στις πύλες εισόδου των χωρών που συνδέονται άμεσα με το Wuhan.

Παρόλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Παγκόσμια δημόσια υγεία.

Η προφύλαξη των ταξιδιωτών σε ενδημικές περιοχές γίνεται με:

 1. Αποφυγή επαφής με μολυσμένα άτομα ή που εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα,
 2. Αποφυγή επαφής με ζώα ζώντα ή νεκρά, αγορές ζώων και προϊόντων που προέρχονται από ζώα,
 3. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα ή με αλκοoλούχα διαλύματα.
 4. Χρήση απλής ιατρικής μάσκας.

Τι πρέπει να κάνετε αν αισθανθείτε άρρωστοι

Στην περίπτωση που αισθανθείτε άρρωστοι και έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μην το πάρετε αψήφιστα και προχωρήστε στα ακόλουθα βήματα:

 • Επισκεφτείτε τον γιατρό σας, αφού όμως πρώτα τον ειδοποιήσετε για τα συμπτώματά σας και τα πρόσφατα ταξίδια σας,
 • Αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα,
 • Μην ταξιδεύετε άρρωστοι,
 • Καλύψτε,όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο και όχι με τα χέρια σας, ή χρησιμοποιείστε απλή ιατρική μάσκα,
 • Πλένετε τα  χέρια σας με σαπούνι και νερό τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχα διαλύματα.

Εάν τηρηθούν όλες οι προφυλάξεις και εφαρμοστούν οι υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, είναι πιθανό αυτή η επιδημία να περιορισθεί στις συγκεκριμένες εστίες και να μην εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Τα στοιχεία ελήφθησαν από τις βάσεις δεδομένων των:

ECDC https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

CDC https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

WHO https://www.who.int/health-topics/coronavirus

ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/eody/

Ημικρανία: Τα 4 στάδιά της και πώς αντιμετωπίζεται

Σύμμαχος της υγείας το πλύσιμο των χεριών