Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη κύησης
Μία στις 20 γυναίκες ενδέχεται να νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Γι’ αυτό και πρέπει οι εγκυμονούσες να βρίσκονται σε εγρήγορση!
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό κατά την περίοδο αυτή, είναι ο βασικός λόγος για την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη, που αν ρυθμιστεί εγκαίρως, δεν είναι επικίνδυνος για την έγκυο και το νεογνό.
Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μια γυναίκα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχε προηγούμενο ιστορικό. Πρόκειται για μια διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κύηση, συνήθως στο τέλος του δευτέρου τριμήνου. Οι ορμόνες που παράγει ο πλακούντας για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, δυσχεραίνουν τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα.
Συνήθως ο διαβήτης κύησης εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Σε κάθε περίπτωση όμως οι γυναίκες πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο του σακχάρου τους, τόσο μετά την κύηςη, όσο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Με δεδομένο δε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα που να χτυπήσουν “καμπανάκι”, οι έγκυοι πρέπει μόλις βεβαιωθούν για την εγκυμοσύνη τους να ελέγξουν το σάκχαρό τους.
Παράγοντες κινδύνου και επιπλοκές
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης είναι η ηλικία (άνω των 25 ετών και δη άνω των 35), η παχυσαρκία, που τετραπλασιάζει τον κίνδυνο, αλλά και το οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη.
Μεταξύ των πιθανών επιπλοκών για την έγκυο είναι η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός, η αύξηση των καισαρικών τομών, το τραύμα στον τοκετό, οι ουρολοιμώξεις και οι κολπίτιδες.
Όσο για το έμβρυο ανάμεσα στις πιθανές επιπλοκές είναι η αύξηση της συχνότητας εμβρυικού θανάτου, πιθανότητα διαβητικής εβρυοπάθειας, νεογνικής υπογλυκαιμίας, ίκτερου, αλλά και αναπνευστικής δυσκολίας. Ειδικότερα, αν ο διαβήτης δεν ελεγχθεί, τα αυξημένα ποσά γλυκόζης μεταφέρονται στο έμβρυο με συνέπεια την υπερβολική ανάπτυξή του. Γίνεται έτσι μακροσωμικό και το βάρος του στη γέννηση μπορεί να ξεπερνά τα 4 κιλά, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα για καισαρική τομή, για επιπλοκές κατά τον τοκετό, όπως ο τραυματισμός, καθώς και για μακροπρόθεσμες επιπλοκές (εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη του βρέφους όταν ενηλικιωθεί).
Ο διαβήτης κύησης αντιμετωπίζεται με υγιεινή διατροφή και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, αλλά και με συστηματική άσκηση. Οι επιλογές των γευμάτων της εγκύου που πάσχει από διαβήτη κύησης, αλλά και της γυμναστικής που θα ακολουθήσει πρέπει να γίνονται σε συνεργασία με τον γιατρό της.