Βρείτε ιατρό

Το laser στην υπηρεσία της θεραπείας της πρεσβυωπίας

Η πρεσβυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού που δεν επιτρέπει στον πάσχοντα να δει καθαρά τα κοντινά αντικείμενα. Είναι μάλιστα ο βασικότερος λόγος για τον οποίο πολλοί αναγκάζονται να φορέσουν γυαλιά για πρώτη φορά ή, αν έχουν ήδη μυωπία, να προμηθευτούν ένα ακόμα ζευγάρι. Κατά την πρεσβυωπία μια παράλληλη δέσμη ακτινών εισερχόμενη στο μάτι δεν καταφέρνει να εστιάσει στον αμφιβληστροειδή, αλλά τον συναντά πριν ακόμη σχηματίσει εστία. Έτσι κάθε σημείο ενός αντικειμένου απεικονίζεται στον αμφιβληστροειδή σαν κύκλος σύγχυσης και το αντικείμενο φαίνεται θολό. Η πρεσβυωπία εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 45 ετών και κορυφώνεται στην ηλικία των 60 ετών, οπότε και σταματά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια φυσική εξέλιξη του φακού του ματιού που συμβαδίζει με την ηλιακή του αλλαγή, η οποία τον κάνει λιγότερο ευέλικτο και λιγότερο μαλακό.

Πρεσβυωπία και συμπτώματα

Το μάτι είναι έτσι κατασκευασμένο, ώστε να έχει τη δυνατότητα της μακρινής όρασης. Όταν κοιτά πιο κοντά, αναλαμβάνει δράση ο μηχανισμός προσαρμογής, ώστε ο φακός να αυξάνει την κυρτότητα του, το είδωλο να μετακινείται εμπρός και πάνω στον αμφιβληστροειδή, προκειμένου να επιτευχθεί καθαρή όραση και σε κοντινές αποστάσεις. Η πρεσβυωπία είναι μια κατάσταση από την οποία κανείς δεν ξεφεύγει, αφού αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της, καθώς όσο μεγαλώνει κανείς ξεκινά μια εκφυλιστική διαδικασία του μηχανισμού προσαρμογής του φακού κυρίως όσον αφορά τον κρυσταλλοειδή φακό. Η σκλήρυνσή του που έρχεται με το πέρασμα των ετών έχει ως συνέπεια ο φακός να μην έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σχήμα και να εστιάσει σωστά και δη σε κοντινή απόσταση. Παράλληλα, και τα επικουρικά μέσα προσαρμογής, όπως είναι για παράδειγμα ο ακτινωτός μυς και τα ινίδια –που έχουν ως αποστολή να συγκρατούν τον φακό- αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τα πρώτα σημάδια της πρεσβυωπίας αρχίζουν να εμφανίζονται από τα μέσα της δεκαετίας των 40, όμως ανάλογα με τον άνθρωπο και την κατάσταση του φακού του, μπορεί είτε να έρθουν νωρίτερα είτε να αργήσουν. Η πρεσβυωπία δεν εκδηλώνεται απότομα, αλλά εξελίσσεται σταδιακά, ξεκινώντας με θολή όραση κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου, με την ανάγκη να απομακρύνουμε ένα μενού στο εστιατόριο, για να καταφέρουμε να διακρίνουμε τα πιάτα, αλλά και με πονοκεφάλους και πόνο στα μάτια μετά από πολύωρη χρήση τους κυρίως μπροστά στον υπολογιστή. Μάλιστα, σε χώρους με χαμηλό φωτισμό τα συμπτώματα εντείνονται.

Διάγνωση και θεραπεία της πρεσβυωπίας

Η διάγνωση της πρεσβυωπίας γίνεται με μια απλή οφθαλμολογική εξέταση. Η δε θεραπεία έχει δύο οδούς: τη συντηρητική, που περιλαμβάνει τη χρήση γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής και τη χειρουργική, η οποία περιλαμβάνει τη διαθλαστική χειρουργική και τη χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του οφθαλμού. Η διαθλαστική χειρουργική περιλαμβάνει διάφορες χειρουργικές τεχνικές που έχουν ως σκοπό να εξαλείψουν την ανάγκη χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής, μεταξύ των οποίων τοLaser.

Στο Οφθαλμολογικό Τμήμα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης εφαρμόζεται μια σύγχρονη επεμβατική μέθοδος για την πρεσβυωπία, η laser μικροχειρουργική. Με το νέο μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας VICTUS Femtosecond Laser Platform του Αμερικανικού οίκου Bausch+Lomb, διορθώνεται η όραση για κοντά μέσω της τοποθέτησης πολυεστιακού ενδοφακού και η πρεσβυωπία αντιμετωπίζεται οριστικά. Το Laser μηχάνημα είναι γρήγορο, με δυνατότητα ολοκλήρωσης της επέμβασης σε λίγα δευτερόλεπτα. Πρόκειται για μια αναίμακτη και ανώδυνη επέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του χωρίς πόνους και ενοχλήσεις.

Το συγκεκριμένο Laser διασφαλίζει ταυτόχρονη διόρθωση πρεσβυωπίας, αστιγματισμού ή/και καταρράκτη, 3D απεικόνιση του οφθαλμού, ασφάλεια επέμβασης, ακρίβεια κοπής, μικρότερο χειρουργικό χρόνο, λιγότερη ενέργεια στον οφθαλμό και γρηγορότερη ανάρρωση. Η Laser διαθλαστική χειρουργική αποτελεί την εξειδίκευση της σύγχρονης οφθαλμολογίας για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων όρασης πέραν της πρεσβυωπίας, όπως είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός και η υπερμετρωπία.

Πλέον μπορείτε να απαλλαγείτε από την πρεσβυωπία με ασφαλή τρόπο, ξεχνώντας τα γυαλιά που σας θυμίζουν ότι ο χρόνος περνά.

Διαδερμική νεφρολιθοθρυψία: Η ιδανική επιλογή για τους μεγάλους λίθους

Βλαισογονία στα παιδιά: Πρέπει να ανησυχεί τους γονείς;