Τα οφέλη της θάλασσας στις ρευματικές παθήσεις
Πολύτιμος σύμμαχος για τις ρευματικές παθήσεις μπορεί να αποδειχθεί το θαλασσινό νερό. Έχοντας ευεργετικές ιδιότητες για τα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος το κολύμπι στη θάλασσα βοηθά τις αρθρώσεις να ανακτήσουν την χαμένη τους ελαστικότητα.
Είναι αλήθεια πως το κολύμπι στη θάλασσα θεωρείται μία από τις καλύτερες ασκήσεις για το σώμα – και για όλες τις ηλικίες – και ειδικότερα για τις αρθρώσεις αποτελώντας ανακούφιση για όσους πάσχουν από ρευματικές παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα κ.λ.π)
Το θαλασσινό νερό είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία
Το θαλασσινό νερό περιέχει πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό μας και συγκεκριμένα 92 μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στη φύση και στο σώμα μας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
- Nάτριο – Bοηθά στην ενυδάτωση των κυττάρων
- Mαγνήσιo – Eίναι απαραίτητο για τη μυική και νευρική δραστηριότητα του οργανισμού ενώ ταυτόχρονα σταθεροποιεί τη δομή των οστών.
Τα άλατα και τα ιχνοστοιχεία του θαλασσινού νερού είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» για τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο πως τα άτομα που κολυμπούν συστηματικά στη θάλασσα απαλλάσσονται από ενοχλήσεις στην πλάτη και τη μέση, καθώς και από πόνους στο ισχίο, τα γόνατα και τις άλλες αρθρώσεις.
Είναι γεγονός πως οι γιατροί συνιστούν το κολύμπι σε άτομα με αρθρίτιδα αφού αποτελεί μια αεροβική άσκηση ιδιαίτερα φιλική για το σώμα. Με δεδομένο δε ότι η άνωση του θαλασσινού νερού μειώνει την αίσθηση του βάρους του σώματος, η άθληση για τους πάσχοντες από ρευματικές παθήσεις -η οποία σε άλλη περίπτωση μπορεί να ήταν επώδυνη- διευκολύνεται σημαντικά.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η υδροκινησιοθεραπεία σε συνδυασμό με τα συστατικά του θαλασσινού νερού συμβάλλουν σημαντικά στην ανακούφιση από τις ρευματικές παθήσεις. Άλλωστε, όλο και συχνότερα η θαλασσοθεραπεία συνιστάται ως συμπληρωματική θεραπεία για την οσφυαλγία, την αρθρίτιδα και τις μυοσκελετικές παθήσεις.
Σήμερα υπολογίζεται ότι 2.500.000 Έλληνες προσβάλλονται από κάποια ρευματική πάθηση, οπότε η αξιοποίηση του θαλασσινού νερού ως ενός από τα μέσα για την ανακούφισή τους δεν πρέπει να υποτιμάται.